Завтра — субота. Що готуємо?
![](/sites/default/files/main/openpublish_article/20090313/442-23-1.jpg)
Поки планетою гуляє криза, люди раз у раз вигадують усілякі способи, щоб справитись із депресією і пережити ці смутні дні. Один із них — ударити по кризі кулінарними новаціями! Їжа, як відомо, це чудовий антидепресант (виробляються ендорфіни, схожі за біохімічною будовою з морфіном). В ресторани нині не походиш — дорогувато буде. Адже можна щось вишукане створити вдома. Сьогодні в гостях у «Кухні «Дня» — депутат, журналіст і просто красуня Ольга Герасим’юк.
Ольга ГЕРАСИМ’ЮК: Зараз такий період, коли м’ясо для організму навіть шкідливе
Зараз Ольга Володимирівна дотримується суворого посту. Але це зовсім не означає, що Герасим’юк тільки й робить, що гризе морквину. І без м’яса можна приготувати багато смачних речей.
— Я вчора на вечерю їла перець, фарширований рисом, грибами, травами та оливковою олією. Це все запікається в духовці і виходить чудове блюдо. М’ясо та риба мені зараз просто не «йдуть», вони мені забивають організм. Я це просто відчуваю фізично.
— Наскільки я знаю, ви дуже любите грузинську кухню, адже там переважно м’ясні блюда?
— Я, до речі, недавно була в Грузії. У мене багато друзів грузинів. І ми там усі урочисто почали поститися. Грузинська кухня — це не лише м’ясо. Там багато прекрасних овочевих блюд. Наприклад, баклажани з часником і горіховою підливкою — дуже смачне блюдо. Грузини взагалі використовують багато трав, спецій, і це дуже смачно. Просто зараз такий період, коли м’ясо для організму навіть шкідливе. Адже це непросто так вигадали — не їсти м’яса. Організм очищається від шлаків. Ще також хороші справи, світлі думки, душевна гармонія... Все разом — це дуже хороший спосіб підготувати себе до весни.
— А ви коли-небудь сиділи на дієтах?
— Пост і дієти — це різні речі. Я дієти не люблю. Дієти мене вимотують морально та психологічно. Я помітила, що людина, яка сидить на дієті, тільки те й робить, що думає про їжу. Навіть якщо вона не хоче їсти. Ось я спокійно переношу голод. Але якщо тобі запропоноване щось, ти весь час думаєш, що ти повинен з’їсти через годину. І виходить, що ти їси не шлунком, а їси мозками. І мені це дуже не подобається. Я вдавалася до іншого — лікування голодом. Я десять днів не їла взагалі. Нічого. Я пила лише воду. Але це потрібно робити під наглядом лікаря. Це робиться не лише для схуднення (хоч відбувається значна втрата ваги) — в цей час організм сам себе лікує.
— А чи виходить часто готувати з вашою зайнятістю?
— Я повинна зізнатися, що практично цього не роблю. Коли випадає вихідний, я стараюся побути з сестрою, сином, його дівчиною. Ми тоді всі разом що-небудь вигадуємо. Але я дуже люблю готувати.
— А хто навчив готувати? Чи саме прийшло?
— Саме прийшло. Моя бабуся та мама дуже смачно готували, але жінки в нашій сім’ї завжди були «командирками». Бабуся дуже не любила, коли хтось плутається під ногами. Коли я підходила з проханням чимось допомогти, вона казала: «Йди почитай краще». Тому я так і поїхала до університету, не вміючи нічого готувати. А вже в університеті я жила в гуртожитку, й довелося готувати. Я виявила, що це дуже цікаво. Для мене кулінарія — це ритуал, мистецтво. Потім я, звичайно ж, знайшла бабусині рецепти, написані її рукою.
Взагалі, коли я була «людиною», а не народним депутатом, я із задоволенням готувала. А зараз можу лише мріяти про це, і тепер, коли я готую, то відчуваю величезну насолоду.
«Форель від Ольги Герасим’юк»
Морську форель нарізуємо великими шматками. Солимо. Робимо з фольги конверт. Саме конверт — не загортаємо! Потім у невелику ємність (можна в чашку) наливаємо оливкову олію, туди видавлюється сік цілого лимона, додаємо дуже багато подрібненого часнику і кмину. Я кмин заздалегідь б’ю молоточком, тоді він «розкривається» і дає більше запаху. Це все розмішуємо в оливковій олії. Вмочуємо шматки риби в масло, його залишки виливаємо в конверт. До речі, вичавлений лимон не треба викидати, його можна покласти поруч із рибою. Можна покласти й кілька гілочок петрушки.
Потім закриваємо наш конверт, а з боків закручуємо. Тобто фольга не прилягає щільно до риби, а залишається якийсь простір. Риба нібито знаходиться в подушці. Всю цю красу відправляємо в духовку на 40 хвилин. Коли риба приготується, лимон і петрушку викидаємо, а їмо лише рибку. Дуже смачно!