Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прощавайте, леді Тетчер

Ще за життя вона cпланувала церемонію свого поховання, викресливши політ авіації і додавши читання псалма прем’єром
18 квітня, 11:22
НАПИС: «ДЯКУЮ, МЕГГІ, ЗА ВСЕ, ЩО ТИ ЗРОБИЛА. СПОЧИВАЙ З МИРОМ» / ФОТО З САЙТА DAILYMAIL.CO.UK

Учора Великобританія з військовими почестями попрощалася з Маргарет Тетчер, першою жінкою прем’єр-міністром цієї країни. Зазвичай подібні похорони влаштовують виключно для членів королівської родини. Єдиним винятком із цього став державний похорон Вінстона Черчилля 1965 року. До речі, похорони принцеси Діани 1997 року і королеви-матері Єлизавети 2002-го також офіційно мали статус церемоніальних.

Від Вестмінстеру процесія з труною колишнього прем’єра попрямувала до церкви св. Климента Датського, після чого її поставили на лафет і під звуки оркестру та супровід військових повезли до Собору св. Павла. Протягом всієї дороги публіка дякувала Тетчер аплодисментами. Хоча були й такі, що свистіли. Однак обійшлося без серйозних інцидентів. Противники офіційного похорону леді Тетчер наполягали на економії державних коштів. Однак мер Лондона Борис Джонсон заступився за те, щоби профінансувати поховання з держкоштів. За його словами, це було правильно, що похорони, які за деякими даними можуть сягнути близько 10 млн фунтів, дозволять вшанувати її належним чином. Нагадаємо, напередодні британські медіа повідомили, що частину витрат візьмуть на себе родичі Тетчер. Іншу ж частину буде надано з держбюджету. Як стало відомо журналістам, сім’я покійної оплатить витрати на транспорт, квіти і кремацію, а всі інші витрати, включаючи безпеку, будуть профінансовані державою. Раніше міністр закордонних справ Вільям Хейг підтримав рішення уряду виділити на похорон Тетчер 6 млн фунтів (близько $9 млн), заявивши, що британці можуть дозволити собі вшанувати таким чином пам’ять «лідера країни, який має історичне значення».

Мільйони людей могли побачити церемонію похорон в прямому ефірі Бі-Бі-Сі. Окрім того, багато британських та зарубіжних мас-медіа подали текстову трансляцію прощання з баронесою. Близько чотирьох тисяч поліцейських підтримували безпеку в центрі Лондона.

Віддати данину Маргарет Тетчер прийшло за спеціальними запрошеннями 2 тис. 300 осіб із 170 країн. Серед них — 11 чинних прем’єр-міністрів та 17 міністрів закордонних справ. Запрошення отримали члени всіх кабінетів міністрів часів Тетчер, а також нинішній кабінет. Водночас, як написала The Daily Mail, через проблеми зі здоров’ям церемонію не змогли відвідати президент СРСР Михайло Горбачов та Ненсі Рейган, вдова близького друга леді Тетчер — президента США Рональда Рейгана.

Досить дивна ситуація склалася щодо того, хто мав представляти США на похороні. Британську пресу «здивувала і розчарувала» відсутність на похоронах Барака Обами, який також був серед запрошених, чи будь-кого з чинних членів його адміністрації. Таблоїд The Sun написав, що Обама попросив представити США Джорджа Буша-старшого. Однак той відмовився, бо... відкривав бібліотеку свого сина Джорджа Буша-молодшого. За даними видання, Білл Клінтон та Джиммі Картер також відмовилися представляти США на прощанні з Тетчер. Відтак Обама відрядив до Лондона колишніх держсекретарів — 90-річного Джорджа Шульца та 82-річного Джеймса Бейкера, який працював з леді Тетчер у 1980-х рр.

На прощання, яке відбувалося у Соборі св. Павла, прийшло 50 ветеранів Фолклендської війни, збройного конфлікту між Британією та Аргентиною за Фолклендські острови. Нагадаємо, що завдяки рішучим діям Тетчер британці перемогли і відновили суверенітет над цією територією.

Тіло баронеси Тетчер буде піддано кремації в Лондонському королівському госпіталі Челсі, будинку людей похилого віку для військових ветеранів. Її поховають поряд із чоловіком Денісом.

12 фактів про Маргарет Тетчер:

♦ Протягом усієї своєї 43-річної кар’єри парламентарія Тетчер обиралася від одного й того ж округу — лондонського Фінчлі;

♦ Оксфордський університет відмовився присвоїти своїй випускниці Тетчер почесний докторський ступінь;

♦ Молода Тетчер брала участь у розробці рецептури м’якого морозива;

♦ У молодості Тетчер була прихильницею євроінтеграції й навіть агітувала за те, щоб Британія залишилася в Європейському економічному співтоваристві;

♦ Саме Тетчер підписала 1984 року документи про перехід Гонконгу під суверенітет Китайської народної республіки;

♦ Під час виступу у Верховній Раді СРСР 1991 року Тетчер цитувала «Євгенія Онєгіна»;

♦ Останні місяці життя Тетчер безкоштовно жила в п’ятизірковому лондонському готелі Ritz;

♦ 1990 року Тетчер відкрила у Вірменії школу імені лорда Байрона, збудовану за сприяння Британії після землетрусу;

♦ Останньою великою публічною закордонною поїздкою Тетчер стали відвідини Вашингтона в п’яту річницю терактів, що сталися 11 вересня 2001 року;

♦ 2007 року Тетчер стала першою з живих екс-прем’єрів, що удостоївся пам’ятника в будівлі британського парламенту;

♦ Тетчер особисто склала сценарій власних похоронів, викресливши проліт авіації й додавши читання псалму прем’єром;

♦ Операція з організації похоронів Тетчер отримала кодову назву True Blue (синій — традиційний колір торі й один з улюблених у Тетчер).

Більше на тему:

Людина з великої літери — Тетчер

Про особливості чужого досвіду

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати