Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи стане Росія наддержавою, якщо приєднає Україну? Ні

05 грудня, 11:41
ФОТО РЕЙТЕР

Девід Фрам (David Frum) привернув до себе значну увагу завдяки своїм єретичним поглядам на внутрішню політику та своїй готовності визнавати попередні помилки. Це заслуговує поваги: я не знаю інших видних консерваторів, які були б здатні так само чесно говорити про огріхи консерватизму і, тим більше, з приводу них каятися. Проте, його нова стаття, опублікована CNN, наочно демонструє, що він як і раніше схильний радикально перебільшувати зовнішні загрози. Ось що він пише про драму, що розгортається в Україні:

«Щоб відновити Радянський Союз, цілком необхідна одна річ: відновлення контролю Москви над Україною. Отримання Україною незалежності звільнило не лише український народ, але й усю Європу. Без України з її майже 46-мільйонним населенням і багатими природними ресурсами Росія — велика і сильна країна, але не наддержава».

Ця цитата з Фрама, яка передбачає, що Росія, поглинувши Україну, стане наддержавою, витончено обіграє старе кліше, яке гуляє по «Твіттеру»: «Росія без України — це країна, Росія з Україною — імперія». З огляду на минулий досвід, перетворення Росії в наддержаву, звичайно, стало б і для Європи, і для Сполучених Штатів поганою новиною.

Проте, Україна — це не стан свідомості і не якесь таємниче джерело міжнародного впливу. Це середніх розмірів країна в Східній Європі, економіку і населення якої можна виміряти з певною точністю. Якою б стала Росія, приєднавши Україну?* З огляду на дані Світового банку на наддержаву вона зовсім не була б схожою.

Я не розумію, чому багато хто так наполегливо розглядає Україну як певний привабливий приз. Економічно вона — напівтруп. Її ВВП на душу населення складає менше половини російського. Її населення нестримно зменшується. З 1992 року Росія, демографічні показники якої регулярно називають катастрофічними, втратила приблизно 4,8 мільйона осіб. Україна, маючи кількість населення приблизно втричі менше російського, втратила в цілому 6,7 мільйона. Таким чином її демографічний спад більший російського не лише пропорційно, але і в абсолютних цифрах. Чому приєднання такої країни когось підсилить, для мене цілковита загадка.

Якщо громадяни України хочуть бути в Європі, вони мають бути в Європі. Але міркування про те, що Україна — ключовий елемент якоїсь великої геополітичної гри, сприймається як анахроністичний нонсенс. Об’єктивний погляд на цифри свідчить, що Україна — не актив, а пасив, причому дуже великий. Це країна, в яку необхідно влити багато ресурсів просто для того, щоб вона могла стояти на своїх ногах. Власне кажучи, є підстави думати, що поглинання України навіть послабило б російські можливості, оскільки Росії довелося б безпосередньо субсидувати слабку та неефективну українську економіку.

Чи повинні Сполучені Штати, як пропонує Фрам, втрутитися у драму, що розігрується зараз на вулицях Києва. Можливо! Проте, будь ласка, виступаючи за це, не тривожте привид Радянського Союзу, тому що приєднання України не зробить Росію більшою наддержавою, ніж вона є.

* Дорогі читачі, будь ласка, врахуйте, що я висловлююся гіпотетично. Я дуже сумніваюся, що Росія, навіть дуже бажаючи цього, могла б повністю поглинути Україну, оскільки в такому разі західна половина країни, скоріше за все, відколеться.

Forbes, США, 4 грудня 2013, переклад ІНОСМІ.Ru

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати