Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Агітація «партії влади»

Республіканці про аргументи на користь Джорджа Буша
01 вересня, 00:00
У ЗВ’ЯЗКУ З МАСОВИМИ ПРОТЕСТАМИ НА ВУЛИЦЯХ НЬЮ-ЙОРКА З’ЯВИЛИСЬ ЗАГОРОДЖЕННЯ ТА «ЖИВІ ЛАНЦЮГИ» З ПОЛІЦЕЙСЬКИХ / ФОТО РЕЙТЕР

Зїзд Республіканської партії, що проходить у Нью-Йорку, іще до початку став проблемним на відміну від з’їзду демократів у Бостоні. Насамперед — через масові демонстрації, що передували церемонії відкриття.

Проблемність полягала також у тому, що американці не змогли побачити виступів головних персон під час першого дня з’їзду Республіканської партії. Три головні телеканали країни цього року вирішили транслювати передвиборні з’їзди лише по одній годині три дні з чотирьох. Демократам пощастило — телеканали пропустили другий день бостонського з’їзду, в той час як республіканцям довелося «пожертвувати» саме першим днем, на який були заплановані виступи найпопулярніших партійців — колишнього мера Нью-Йорка Рудольфа Джуліані, що став символом консолідованості американців після терактів 11 вересня 2001 року, та сенатора від штату Арізона Джона Маккейна, що п’ять років провів у в’єтнамському полоні та має статус героя війни. Саме їм належало захищати імідж Джорджа Буша як військового лідера.

Необхідність у такому захисті виникла після того, як Джордж Буш днями заявив у інтерв’ю Ен-Бі-Сі, що, на його думку, «війну з тероризмом можна й не виграти». Така ремарка була зовсім не на часі — за неї одразу вхопилися демократи, назвавши слова президента знаком поразки. Втім, речник Білого дому одразу ж відреагував на такий випад і заявив, що президент дивиться на ситуацію реалістично та має на увазі умовного, а не конкретного ворога. На цьому тлі виступи Джуліані та Маккейна виставили Джорджа Буша у вигідному світлі — як сильного та поміркованого лідера у війні з тероризмом.

Характерною рисою першого дня з’їзду республіканців стало загострення критики Джона Керрі. Так, Маккейн звинуватив Керрі у прикрашанні своїх заслуг під час війни у В’єтнамі, а також засудив його діяльність як лідера в’єтнамських ветеранів. Стрижнем промови колишнього мера Нью-Йорка Рудольфа Джуліані стало гасло про необхідність вибору не республіканця чи демократа, а сильного лідера, що міг би прийняти правильне рішення в часи небезпеки — у війні з тероризмом. Ці слова адресувалися насамперед родичам загиблих під час терактів 11 вересня. Власне, з’їзд республіканців і проходив неподалік від місця, де розташовувався Світовий торгівельний центр.

Однак зовсім інші гасла лунали вулицями Нью-Йорка напередодні відкриття з’їзду. Понад 120 тисяч противників Джорджа Буша та його політики вийшли на вулиці з протестами. У результаті близько сотні учасників було заарештовано через бійки та напади на полісменів. На думку американських експертів, така ситуація цілком природна, оскільки кожний п’ятий мешканець Нью-Йорка — прихильник Демократичної партії. За попередніми соціологічними опитуваннями, більше половини мешканців міста були проти того, аби з’їзд проходив у Нью-Йорку, до того ж, традиційно він ніколи тут не проводився. Тому республіканці фактично розташувалися на ворожій території, і це також можна розцінити як своєрідний виклик демократам на чолі з Джоном Керрі.

Учора перед учасниками з’їзду виступив також популярний губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценеггер, до якого прихильно ставляться як республіканці, так і демократи. До завтра делегатам з’їзду потрібно проголосувати за висунення Джорджа Буша та Діка Чейні на посади президента та віце-президента, а також затвердити їхню програму. У тому, що з голосуванням проблем не буде, ніхто не сумнівається — насправді це лише формальність.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати