Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Арафат прописується в будинку на Iст-рівер

09 липня, 00:00
Генеральна Асамблея ООН абсолютною більшістю голосів підвищила статус Палестинської автономії в цій організації. Лише Сполучені Штати та ще дві крихітні тихоокеанські країни — Маршалові острови та Мікронезія голосували проти.

Тепер представники Палестини матимуть право брати участь у дебатах Генасамблеї. Ще 1974 року Організація визволення Палестини отримала в ООН статус спостерігача. Нині, вважають представники багатьох країн, цей рівень для Палестини, майже держави, занизький.

Тим часом у єгипетській столиці завершився саміт арабських держав, присвячений призупиненню мирного процесу на Близькому Сході. Лідери Єгипту і Йорданії, єдиних країн арабського світу, які мають мирні угоди з Ізраїлем, на цьому саміті вперше за останні роки так жорстко критикували позицію єврейської держави. У спільному комюніке сторони відзначили, що вони «повністю відкидають намагання Ізраїлю «юдеїзувати» Єрусалим».

Палестинці зацікавлені в інтернаціоналізації процесу обговорення остаточного статусу Єрусалима, наголошуючи на тому, що це місто є важливим для всіх християн і мусульман, у той час як ізраїльтяни, користуючись силовою перевагою, намагаються розмовляти з палестинцями тет-а-тет.

Цим підвищенням статусу ізраїльському прем’єрові прозоро натякається, що йому слід погодитися на новий поштовх фактично зупиненого мирного процесу. Тим часом за останніми соціологічними даними 37 відсотків ізраїльтян підтримують лінію свого прем’єра, у той час як 50 невдоволені нею. Учора Нетаньягу відреагував на такі настрої, заявивши, що «Ізраїль близький до рішення про подальше виведення військ із Західного берега Йордану» і запропонував нову формулу передачі територій, котра передбачає номінальний контроль палестинців над тими стратегічними місцевостями, що перейдуть під їхнє управління.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати