Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Беслан: перші висновки розслідування

09 вересня, 00:00
ЗГІДНО З ОФІЦІЙНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ, У РЕЗУЛЬТАТІ ПОДІЙ У БЕСЛАНСЬКІЙ ШКОЛІ ЗАГИНУЛО 326 ОСІБ. БІЛЬШЕ 700 ОСІБ ПРОЙШЛИ АБО ПРОХОДЯТЬ ЛІКУВАННЯ. МОСКВА ТАКОЖ ВИЗНАЛА, ЩО ЗАРУЧНИКАМИ ТЕРОРИСТІВ БУЛО БІЛЬШ НIЖ 1200 ЛЮДЕЙ / ФОТО РЕЙТЕР

Учора з’явилися попередні висновки слідчої комісії у справі захоплення 1 вересня терористами заручників у школі північноосетинського міста Беслан.

За словами генерального прокурора Росії Володимира Устинова, який особисто доповідав президенту Володимиру Путіну, група терористів із 30 чоловік, серед яких було дві жінки, збиралася неподалік. Приїхавши до Беслана, бойовики за наказом головного на прізвисько «Полковник» оточили людей, що перебували на шкільному подвір’ї та перенесли велику кількість вибухівки, яку привезли із собою. В той же день, аби позбутися невдоволених та залякати спільників та заручників, Полковник застрелив одного бойовика та підірвав двох смертниць. Устинов повідомив, що під ногою одного з бойовиків була встановлена кнопка вибуху, яка мала спрацювати, як тільки він з неї сходив. Цей факт свідчить про абсолютну готовність терористів до підриву школи. Відтак, за словами генпрокурора, вибух стався в результаті намагань терористів переробити систему замінування. Серед заручників розпочалася паніка, вони намагалися втекти, тому бойовики відкрили вогонь, що і спричинило початок штурму.

Іншу версію стосовно початку штурму мають журналісти газети «Известия», чий власний кореспондент перебував на місці подій. За його словами, штурм не в останню чергу був спричинений несанкціонованою стріляниною місцевих ополченців, вчасно не зупиненою спецслужбами. Один з ополченців обстрілював перший поверх школи, в результаті чого кількість загиблих однозначно зросла.

Поки що точних даних про людину, яку бойовики називали Полковником, немає, однак слідчі майже не сумніваються в тому, що ним є бойовик Магомед Євлоєв на прізвисько Магас. Щоправда, його участь у теракті в Беслані поки що не доведена. Є версія про те, що через три дні по захопленню заручників Магас утік зі школи, прихопивши із собою всі гроші, які мали виплачуватися бойовикам за теракт. Участь Магаса у теракті підтверджує версії про те, що за терактом стоїть Шаміль Басаєв — він напряму з ним пов’язаний. Червневий напад на Інгушетію вони проводили спільно. Із огляду на це учора вранці ФСБ заявила, що готова заплатити $10 млн. тому, хто надасть інформацію про місцезнаходження не тільки Шаміля Басаєва, але і Аслана Масхадова.

Тим не менше, емісар Масхадова Ахмед Закаєв заявив Сі- Ен-Ен, що захоплення школи підготували місцеві радикальні групи, а Масхадов до того не причетний. Раніше Аслан Масхадов особисто засудив теракт у Беслані. За словами Закаєва, теракти в Росії пов’язані із недалекоглядною політикою щодо Чечні. Між тим, президент Володимир Путін, спілкуючись із західними журналістами, категорично відмовився пов’язувати теракт у Беслані із діями Кремля в непокірній республіці. Російський лідер заявив, що не буде вести переговорів із «дітовбивцями».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати