Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Буш змінив хід історії

07 листопада, 00:00

Республіканцi змогли відновити свій контроль над сенатом. Досі голоси між демократами і республіканцями були поділені порівну. Тепер із ста місць представники Республіканської партії обійматимуть понад п’ятдесят. Для Буша прохід до верхньої палати Конгресу стількох однопартійців є чудовими елек торальними дивідендами. Вва жається, що відтепер ні в кого не виникатиме сумнівів відносно справедливості його перебування в президентському кріслі. На виборах 2000 року Буш, хоч і отримав менше голосів американців, аніж його супротивник Альберт Гор, проте став президентом через унікальність виборчої системи у Сполучених Штатах. Справа в тiм, що у США перемагає не той кандидат у президенти, який отримав більшість голосів по всій країні, а той, за якого віддадуть більше голосів так звані виборщики (за кожним штатом їх закріплено певну кількість). Проміжні вибори стали найкращим подарунком нинішній 60-відсотковій популярності Буша в країні. Не марним, таким чином, було його масштабне передвиборне турне, протягом якого він агітував виборців за республіканських кандидатів. За короткий час він відвідав 17 міст у 15 штатах. Як наслідок, йому вдалося не лише провести більшість кандидатів до Конгресу, але й заробити для партійного фонду непогані кошти — $140 млн. Як твердить «Гардіан», цим самим Буш побив навіть рекорд, встановлений його попередником Біллом Клінтоном.

Що iще дасть Бушу отримання більшості в Конгресі? По-перше, кращі можливості при «протягуванні» законопроектів. Результати виборів дають Бушу більше свободи у вирішеннi таких гострих проблем, як аборти, володіння особистою зброєю, смертна кара і розподіл повноважень між властями штатів і федеральним урядом у Вашингтоні. Упевненіше почуватиме себе Джордж Буш і в проведенні зовнішньої політики Сполучених Штатів. По-друге, республіканці отримають контроль над комітетами. Проте це не означає, що демократична меншість мовчки спостерігатиме, як їхні конкуренти схвалюють один закон за одним, не враховуючи інших думок. Для того, аби відправити проект на доопрацювання або відкласти процедурні слухання в сенаті, достатньо всього 41 голос, який демократи мають. Із палатою представників — ситуація незмінна. Тут республіканці як мали більшість після загальних виборів 2000 р., так і зберегли її за собою після проміжних виборів.

Разом із конгресовими виборами у Сполучених Штатах проводилися також вибори губернаторів у 36-и штатах. На час написання матеріалу остаточних даних відомо ще не було. Проте, за попередньою iнформацiєю, Буш має всі підстави святкувати перемогу й на цьому полі. Без сумніву, для президента було важливо зберегти губернаторську посаду за братом Джебом у штаті Флорида. І йому це вдалося. У суботу він спеціально відвідав штат, де закликав виборців віддати голоси за свого родича. На підмогу кандидату від демократів до Флориди прибули Білл Клінтон та Ел Гор, однак їхні зусилля виявилися марними. До речі, Флорида — той самий штат, в якому упродовж п’яти тижнів вівся повторний підрахунок голосів на останніх президентських виборах. Перемогу Джеба Буша у Флориді вважають одним із ключових індикаторів популярності президента Джорджа Буша і його перспектив на президентських виборах 2004 року.

Учора Джордж Буш повернувся зі своєї поїздки регіонами, під час якої займався агітаційною діяльністю. Почував він себе, згідно з повідомленнями, досить радісно і розслаблено. Приводом до радощів був, за словами Буша, і той факт, що цими днями виповнилося 25 років його подружньому життю з Лорою Буш...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати