Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бюлетень без Гейдара Алієва

08 жовтня, 00:00

Азербайджанський президент дограв партію із передачею влади наступнику до кінця: тепер, після його заяви про зняття своєї кандидатури на користь сина, кожному азербайджанському виборцю стає зрозуміло, що Ільхам Алієв балотується у президенти не разом, а замість Гейдара Алієва. І справа навіть не в тому, що Ільхам — син і наступник Гейдара Алієва, а в тому, що він — його заступник у виборчому бюлетені. Чи потрібно пояснювати, що за такої постановки питання перемога Ільхама Алієва забезпечена, що більшість азербайджанських виборців голосуватиме не за нього і навіть не за Алієва-молодшого, а за того ж самого Гейдара Алієва?

Загалом це було мудре рішення — прижиттєва передача влади. Зараз уже не варто гадати, чи був спочатку Ільхам Алієв тільки дублером і став повноцінним кандидатом тільки у зв’язку з погіршенням здоров’я батька або ж, навпаки, спочатку планувався як основний кандидат на пост президента Азербайджану. У будь-якому разі, за життя Гейдара Алієва його сину буде набагато простіше виграти президентські вибори і сконцентрувати владу у власних руках — хоч, зрозуміло, що поки Гейдар Алієв буде спроможний керувати країною, реальна влада все ж таки належатиме саме йому. І разом із тим вибір спадкоємця продемонстрував дуже важливу річ — Гейдар Алієв нікому в азербайджанському керівництві не довіряє. Бо вибрати сина — це й означає нікого не вибрати.

У цьому парадокс системи управління, що формувалася в Азербайджані останні три десятиріччя — начебто все під контролем і нікому довіряти не можна. Не встиг Гейдар Алієв перебратися до Москви — як угруповання, що дрімали за часів його правління в Радянському Азербайджані, підняли голову і почали тіснити «нахічеванців» із найближчого оточення колишнього першого секретаря. Тепер ось йдеться не про переїзд до Москви, а про поганий стан здоров’я президента і про залишення ним — можливо, і не номінальне — великої політики. І одразу ж постають питання: а чи зуміє Ільхам Алієв утримати успадковану владу? А що станеться, після того, як не стане Гейдара Алієва, як син залишиться без батьківського авторитету? Адже Ільхам — очевидно не Гейдар. Чи погодиться азербайджанська еліта, така різнорідна, з його правлінням надовго?

Поки що Ільхама Алієва підтримують і у Вашингтоні, і у Москві — але підтримують з огляду на необхідність забезпечення стабільності в Азербайджані. Якщо майбутній президент країни не зможе цю стабільність забезпечити, отже, зменшиться й підтримка Ільхама Алієва. І учасники гри почнуть шукати нову карту в азербайджанській колоді — причому абсолютно необов’язково, що Білий дім і Кремль матимуть один і той самий вибір…

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати