Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чого очікувати від візиту Дуди?

«Сподіваюсь, він зупинить швидке погіршення польсько-українських відносин», — експерт
12 грудня, 18:16
ФОТО АП

13 грудня запланований візит президента Польщі Анджея Дуди до українського Харкова. «Основною темою переговорів президентів України та Польщі стануть стратегічні питання двостороннього співробітництва, а також посилення взаємодії у сфері безпеки та оборони, в тому числі у контексті протидії російській агресії», — йдеться на сайті Президента України.

Як відомо, українсько-польські відносини останнім часом загострилися через певні історичні питання, які активно реанімує і порушує Варшава, зокрема йдеться про події на Волині під час Другої світової війни. Як відомо, польська сторона вже заборонила в’їзд до країни директору Українського інституту національної пам’яті Володимиру В’ятровичу. Україна реагує більш стримано і закликає нинішню польську владу не використовувати історичні питання в політиці і залишити їх історикам, тим більше, етап примирення наші країни вже проходили.

«Формула «прощаємо і просимо прощення» — не лише бальзам, який лікує рани минулого, але, на мою думку, — це рецепт порятунку Європи від розпадання у часи гібридної війни проти об’єднаної Європи, — заявив нещодавно під час виступу у Львові Блаженнійший Святослав, глава УГКЦ. — «За нашу і вашу свободу» — це старе гасло має бути одним з елементів пробудження українців і поляків. Поляки мають зрозуміти, що без незалежної України не буде незалежної Польщі. А українці мають зрозуміти, що братерський союз взаємного прощення і любов є необхідною умовою для того, щоб Україна вистояла як народ, держава і європейська нація».

Тим часом, днями Матеуш Моравецький склав присягу прем’єр-міністра Польщі після того, як минулого тижня його попередниця Беата Шидло подала у відставку. Очільник уряду також збереже свою посаду міністра фінансів та економіки. Поки що інших змін в уряді не відбулося.

«День» звернувся до соціолога, президента Інституту з громадських справ (Варшава) Яцека КУХАРЧИКА з проханням пояснити, що стало причиною перестановок в уряді, що вони означають, і розповісти про очікування від візиту президента Польщі до України:

— Чесно кажучи, більшість політичних аналітиків дивуються, чому сталася ця зміна. Це не дуже ясно. Єдине, що очевидно, що це було особисте рішення пана Ярослава Качиньського, де-факто лідера Польщі, яке він форсував через свою партію. Він явно не пояснив причин цього, адже навіть політики «Права та справедливості» були захоплені зненацька способом, яким це все відбувалося.

Я думаю, Качиньський вирішив, що Беата Шидло — не досить сильний лідер кабінету міністрів через розбіжності всередині уряду. Йому потрібен хтось із більш твердою рукою, щоб управляти нинішніми членами уряду. Там є багато особистих конфліктів, і Качиньський вирішив, що Беата Шидло не має особистого авторитету керувати кабінетом міністрів.

Тож це превентивний жест. Думаю, він вирішив, що ці внутрішні конфлікти з плином часу ставатимуть все більш інтенсивними, тож він хотів змінити главу кабінету міністрів, доки ці конфлікти не вийшли з-під контролю.

— Якими будуть наслідки його рішення?

— Поки що жоден з міністрів, крім прем’єр-міністра, не був замінений. Тож думаю, що багато змін не станеться. Найбільш контроверсійні міністри, зокрема пан Мацеревич (міністр оборони. — Ред.), міністр юстиції Зьобро чи міністр довкілля Шишко, залишаються на посадах.

Думаю, що Качиньський сподівається, що Моравецький здобуде певний кредит довіри наших міжнародних партнерів. Критика Польщі з боку Брюсселя, європейських столиць та якоюсь мірою від США ущухне на деякий час і дасть уряду простір для завершення реформ, таких як реформа судової системи, яку сильно критикував ЄС та європейські інституції. Це друга причина змін в уряді.

Reuters пише, що уряд Шидло був одним з найбільш популярних у Польщі. Які його досягнення?

— Досягнення полягають в тому, що вони зруйнували підґрунтя польської демократії. Але є кілька джерел популярності цього уряду.

По-перше, цей уряд успадкував дуже хорошу економічну ситуацію в Єврозоні та ЄС. Загалом вона набагато краща, ніж два роки тому. Польська економіка досить стійка та зростаюча. Більшість людей відносно задоволені станом економіки, і це скеровує сприйняття уряду.

До того ж, уряд використовує цю хорошу економічну ситуацію для того, щоб забезпечити соціальні виплати, а саме: збільшення допомоги на дитину, зменшення віку виходу на пенсію, хоча в довгостроковій перспективі це катастрофа для державних фінансів. Але це було популярне рішення. Тож вони ухвалюють популістські економічні рішення. Комбінація відносно хорошої економічної ситуації та витрат є однією з основ.

По-друге, це пропаганда уряду та спосіб, яким вони це використовують. Упередженість, націоналізм, ксенофобія використовуються для того, щоб підкріпити уряд. На жаль, така  свого роду націоналістична риторика дуже популярна серед деяких виборців, які становлять ключову частину електорату, що підтримує уряд і партію «Право та справедливість».

— Президент Польщі Анджей Дуда відвідує Україну. Які ваші очікування від цього візиту?

— Сподіваюсь, він буде важливим і зупинить дуже швидке погіршення польсько-українських відносин. Також, сподіваюсь, президент працюватиме над тим, щоб відкоригувати рішення і заяви польського міністра закордонних справ та інших польських посадовців. Думаю, це буде свого роду «місія контролю завданих збитків».

Але я не впевнений, до якої міри президент здатен зупинити цю тенденцію, тому що польсько-українські відносини — жертва зростаючого польського шовінізму. Це стосується не України, а того, що відбувається в Польщі. Але польсько-українські відносини є певною випадковою жертвою цих невдалих змін в польській політиці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати