Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До наступного загострення

Грузія виводить війська з-під Цхінвалі
21 серпня, 00:00

Близько двохсот грузинських військових покинули вчора стратегічні висоти в районі столиці Південної Осетії, їх змінять змішані миротворчі сили. Президент Грузії Михаїл Саакашвілі заявив, що грузинські війська контролюють висоти у Цхінвалі «заради збереження миру», проте Тбілісі готовий передати їх під контроль тристоронніх миротворчих сил.

Грузинський лідер додав, що пропозиція про передачу висот миротворцям — це «останній шанс для миру», і що в разі подальшої ескалації конфлікту вся відповідальність ляже на владу невизнаної Південної Осетії. У Цхінвалі, в свою чергу, також вітають рішення Тбілісі про виведення своїх військ. Так, південно-осетинський міністр із особливих справ, співголова змішаної контрольної комісії з урегулювання конфлікту Борис Чочиєв учора відзначив, що «це рішення було правильним і воно запобігло подальшим жертвам». Унаслідок виведення грузинських військ у районі Цхінвалі розпочалося виставляння постів спостерігачів ОБСЄ, а також змішаних сил із підтримки миру, до складу яких входять грузинські, осетинські та російські військовослужбовці. Зі слів Чочиєва, тепер з’явилася «хороша перспектива для продовження мирних переговорів щодо зміцнення стабільної обстановки». Сьогодні заплановане засідання змішаної контрольної комісії. Також має відбутися зустріч прем’єр-міністра Грузії Зураба Жванії та президента Південної Осетії Едуарда Кокойти.

Поки що важко сказати, чи стане такий крок початком завершення протистояння між Цхінвалі та Тбілісі. Домовленостей про припинення вогню, досягнутих раніше протягом тижня, не дотримувалися довше кількох днів. У порушенні перемир’я сторони були схильні обвинувачувати одна одну, а твердження про існування такої собі «третьої сили», яка бере участь у загостренні конфлікту, породило нові суперечки щодо її ідентифікації та керівництва. Найпоширенішою стала версія про те, що «третя сила» — це неконтрольоване грузинською владою військове угруповання, яке підпорядковується виключно голові МВС Грузії Іраклію Окруашвілі. Сам Окруашвілі висловив надію, що російські миротворці разом із грузинськими миротворчими силами зроблять усе для збереження миру та стабільності в регіоні. Проте він додав, що виведені з ініціативи президента Грузії озброєні підрозділи не йдуть далеко і перебуватимуть у повній бойовій готовності. Такої самої позиції дотримується і міністр оборони Грузії Георгій Барамідзе. Відзначивши, що безпека грузинських сил на сьогодні гарантована присутністю тристоронніх миротворчих сил, він проте заявив, що в разі застосування агресивних дій стосовно грузинського населення з боку Південної Осетії, «Грузія використає ту силу, яка наверне сепаратистів на розум».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати