Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Французькі праві висунули Саркозі

16 січня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Міністр внутрішніх справ Франції Ніколя Саркозі нарешті став офіційним кандидатом у президенти від правоцентристського «Союзу за народний рух». Минулої неділі з’їзд партії офіційно ухвалив його як єдиного кандидата. Під час інтернет- голосування за 51-річного Саркозі проголосували майже 70% з 327 тис. членів партії. За словами експертів, його висунення мало на меті продемонструвати єдність партії, незважаючи на те, що у верхах Союзу спостерігаються розбіжності. До однопартійців голови МВС належить президент Франції Жак Ширак, який, однак, утримався від голосування й не був присутній на з’їзді.

У своєму виступі Сакрозі виклав основні положення своєї президентської програми. Він зазначив, що країна повинна будувати й партнерські дружні відносини з США на основі взаємоповаги й рівноправності. Кандидат на посаду глави французької держави виступає проти «безмежного» розширення ЄС і є противником вступу до нього Туреччини.

Саркозі заявив про готовність провести реформи, які мають на меті стимулювати зайнятість, зокрема, він укотре розкритикував введений соціалістами 35-годинний робочий тиждень. Хоча пропозиція більше працювати навряд чи прийдеться до душі більшості французів. Сама фігура нинішнього міністра внутрішніх справ викликає неоднозначні почуття не лише в лавах однопартійців, але й серед французького суспільства загалом. На посаді голови відомства він проявив себе вельми жорстким керівником, займав непримиренну позицію щодо злочинності й нелегальної імміграції. Ці чинники, ймовірно, сприятимуть активній підтримці прихильників правих поглядів, але не центристів і не лівих.

Боротьбу за президентство на виборах травня цього року Саркозі доведеться вести з кандидатом від соціалістів Сеголен Руаяль. Сьогодні, згідно з даними соціологічних опитувань, громадяни Франції віддають практично однакову кількість голосів обом кандидатам (майже 30% кожному).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати