Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iран під «російським крилом»

Експерт — про «засмучення» США фактом використання РФ іранських аеродромів для завдання авіаударів у Сирії
18 серпня, 11:05

Схоже, що боротьба з «Ісламською державою», яка базується у Сирії, набуває нового ірано-російського забарвлення. Яскравим підтвердженням цього стало використання 16 серпня російськими ВПС військової бази в Ірані для здійснення вильотів з метою здійснення авіаударів в Сирії. Це був перший випадок, коли бомбардувальники російських військово-повітряних сил у рейд на Сирію вирушили з іранської бази в місті Хамадан. Досі їхні фронтові бомбардувальники стартували із бази в самій Сирії, а стратегічна авіація — підіймалася у повітря із Росії.

В російському міноборони запевнили, що літаки завдавали авіадари по об’єктах терористичних угруповань «Ісламська держава» та «Фронт ан-Нусра» («Джебхат фатах аш-Шам») у сирійських провінціях Алеппо, Дейр-ез-Зор та Ідліб.

Того ж дня секретар Ради національної безпеки країни Алі Шамхані в інтерв’ю іранській інформагенції IRNA заявив, що Іран готовий надати у розпорядженні Росії весь свій військово-виробничий потенціал і військові об’єкти. За його словами, співпраця його країни із Росією у сфері боротьби з тероризмом має стратегічний характер.

Тим часом офіційний представник Держдепу США Марк Тонер заявив, що використання Росією військової бази в Ірані для завдання ударів по позиціях терористів «Ісламської держави» може суперечити резолюції №2231 Ради Безпеки ООН.  Він також зазначив, що США продовжують вивчати інформацію про базу Хамадан, заявивши, що сам факт використання її Росією «викликає засмучення, але не здивування».

«РФ СТАЄ У СИРІЇ НАЙМАНЦЕМ, ЯКИЙ І ТАК СОБІ ДОСТАТНЬО ЗІПСУВАВ РЕПУТАЦІЮ»

Володимир КУШНІРЕНКО, директор Центру комплексних досліджень глобальних мегатенденцій імені Аль-Газалі, Київ:

— У даному випадку американці мають чітко зафіксувати, чи є заборона на отримання зброї, виходячи із санкційного списку. І тим більше, чи точно прописано там заборону на використання іранських аеродромів. І по-друге, зараз виникла ситуація, коли США і РФ зараз є союзниками по боротьбі з тероризмом у Сирії. І я дуже сумніваюсь, що Росія робила, щось не узгодивши з Сполученими Штатами. Вони перебувають у різній ваговій категорії. Не дивлячись на агресивність РФ, це вже не країна світовий лідер, щонайменше вона дотягує до регіонального лідера. І тому, мені здається, що такі дії Росії щодо завдання повітряних ударів з іранських аеродромів не були самовільними. Це питання було заздалегідь пророблено, і Сполучені Штати, маючи потужну розвідку, знали, що це готується. І політична заява,  яка зараз пролунала з боку держдепартаменту, що США засмучені фактом використання Росією військової бази в Ірані, це не звинувачення. Це просто певна реакція дипломатичної служби в на дії РФ.

Загалом, я бачу нову модель того, що відбувається на Близькому Сході, зокрема залучення в цікавій формі Ірану. І це при тому, що ця Ісламська республіка достатньо щільно включена у ці процеси. І заява Алі Шамхані виникла не на порожньому місці. Звичайно, у Ірану великі інтереси в Сирії, він шукає союзників і можливі тимчасові і довгострокові союзи.  А РФ зараз використовують по повній програмі. Вона все бомбить, вводить війська. Якщо порівняти участь інших країн в антиіділівській коаліції, то найбільш згадок про неправильні дії, порушення, насильство стосується саме Росії. І мені здається, що РФ стає у Сирії найманцем, який і так достатньо зіпсував свою репутацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати