Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кінець революції

Вірменські експерти — про перемогу блоку Пашиняна і небезпеку монополізації влади
11 грудня, 10:49
ФОТО РЕЙТЕР

На позачергових парламентських виборах у Вірменії, які відбулися минулої неділі, переконливу перемогу здобув блок «Мій крок», очолюваний в.о. прем’єра країни Ніколом Пашиняном. За даними ЦВК Вірменії, політсила набрала 70.43% голосів. До Національних зборів країни пройшло ще дві інші партії: «Процвітаюча Вірменія» Гагіка Царукяна (8.37%) та «Світла Вірменія»  Едмона Марукяна (6.37%), повідомляє Бі-Бі-Сі. Водночас колишня правляча Республіканська партія Вірменії, яка була представлена у парламенті з часу його створення,  набрала менш як 5% голосів і взагалі не пройшла до законодавчого органа.

Нагадаємо, що Нікол Пашинян прийшов до влади в результаті весняних протестів вірмен проти чинного тоді прем’єра Сержа Саргсяна. Проте все ж таки в парламенті майже половина депутатів були представниками колишньої правлячої Республіканської партії. Отже, 16 жовтня Пашинян ініціював проведення виборів, подавши у відставку. Тепер його, ймовірно, знову оберуть до парламенту на посаду голови уряду.

«ПАРЛАМЕНТ ТЕПЕР БУДЕ ОДНОПОЛЯРНИМ»

Еміль ДАНIЕЛЯН, вірменський журналіст, політичний аналітик:

— Самі вибори і їхні результати — це логічне завершення революції, яка відбулася у Вірменії у квітні і травні цього року. Це найдемократичніші вибори, проведені в країні  з початку 90-х років.

Загалом, результат блоку Пашиняна, який набрав  70% голосів, приймають інші основні політичні сили, зокрема Республіканська партія Сержа Саргсяна. Вони сказали, що не оскаржуватимуть результатів і визнають офіційні результати. Цей результат відображає настрої в суспільстві Вірменії, дуже високу популярність Нікола Пашиняна.

Парламент тепер справді буде однополярним, і щодо демократичного розвитку країни є ризики і досить велика невизначеність. Окрім блоку «Мій крок», у парламенті буде ще представлено дві інші політичні сили — партії «Процвітаюча Вірменія» і «Світла Вірменія», і жодна з них жорстко не критикувала владу під час передвиборної кампанії. Навряд чи в їхній поведінці можна чекати якихось змін найближчими місяцями. Тобто жорстких опозиційних сил в цьому парламенті не буде, і це, звичайно, не дуже добре для демократичного розвитку країни, тим паче з огляду на певні кроки і заяви Пашиняна, що їх він зробив останніми місяцями. Будь-яка влада, що не має серйозних противаг, як свідчить досвід більшості країн світу, втрачає відчуття реальності і врешті-решт вдається до репресивних методів, стає корумпованою. Поки що таких проявів немає, але що станеться в майбутньому, поки що сказати важко, і в цьому плані Вірменія вступає в період хоч і політичної стабільності, відновленої після революції, але водночас невизначеності: яким шляхом піде розвиток країни — демократичним чи авторитарним.

«ГОЛОВНА МОТИВАЦІЯ БУЛА НЕ ДОПУСТИТИ ПОВЕРНЕННЯ ДО ВЛАДИ РЕСПУБЛІКАНСЬКОЇ ПАРТІЇ»

Давид ПЕТРОСЯН, незалежний журналіст, Єреван:

— Результати голосування наразі закономірні і люди їх сприйняли задоволено. Головна мотивація тих, хто голосував, була в тому, аби не допустити повернення до влади Республіканської партії.

Щодо того, якої політики чекати від Пашиняна. Він оголосив, що зовнішня політика загалом буде сподкоємною. Щодо економічної політики, то він дуже багато говорив про економічну революцію, але якогось офіційного програмного документа виборчий блок так і не надав. Тому, що має на увазі під терміном «економічна революція» Пашинян та його соратники, залишається загадкою.

Від конфлікту, в якому зараз перебувають Україна і Росія, Вірменія зараз прагне дистанціюватися, утримувати нейтралітет. Думаю, що до України надішлють нового посла, тому що попередній нещодавно подав заяву про відставку. Вірменія нещодавно прийняла нового посла України, у нас кілька років не було українського посла. Отже, робота триватиме.

Щодо Росії, то Вірменія продовжуватиме перебувати в зоні впливу Росії в рамках її інтеграційних об’єднань ЄврАзЕс та ОДКБ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати