Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

21 березня, 00:00

Новий палестинський Кабінет чекає затвердження

Ісламістське угрупування ХАМАС представило палестинському президенту Махмуду Аббасу склад нового уряду, повідомляє Рейтер. Несподівано для угруповання, яке виграло в січні парламентські вибори, Аббас стримався від того, щоб відразу прийняти запропонований склад Кабінету, й заявив, що йому треба обговорити його з виконавчим комітетом Організації звільнення Палестини. Зустріч комітету відбудеться в найближчі дві доби. «Після цього пройде процедура представлення уряду парламенту для обговорення та схвалення», — сказав Аббас на прес-конференції, не назвавши конкретної дати. Призначений палестинським прем’єр-міністром лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія представив Аббасу список Кабінету в Газі в присутності журналістів. У списку — 24 міністри, яких Ханія охарактеризував як «професіоналів, експертів і технократів». У числі запропонованих голів міністерств — одна жінка та християнин.

Прем’єр Франції не збирається поступатися

Прем’єр-міністр Франції Домінік де Вільпен дав зрозуміти, що, незважаючи на загрозу загального страйку, не збирається відступати в питанні про новий закон, який визначає умови прийому на роботу молодих, повідомляє Бі-Бі-Сі. В інтерв’ю французькому молодіжному журналу глава кабінету заявив, що закону треба дати можливість попрацювати. При цьому прем’єр додав, що документ може бути поліпшений. Ухвалений днями закон «Про перший трудовий контракт» дозволяє роботодавцю, який укладає з молодою особою у віці до 26 років трудову угоду з випробувальним терміном на два роки, розірвати в цей час контракт без пояснення причин. Уряд наполягає на тому, що таким чином досягатиметься велика гнучкість ринку праці, а це приведе до скорочення безробіття. Проте молодь і студенти переконані в тому, що насправді нове законодавство дозволить роботодавцям таким чином експлуатувати молодь.

МЗС може оголосити Жириновського персоною «нон грата»

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк заявив про те, що не виключає можливості того, що після висловлювання Володимира Жириновського в п’ятницю, 17 березня, йому заборонять в’їзд до України, передає Інтерфакс-Україна. «Ми в міністерстві обов’язково проаналізуємо плівку з записом. Однак із того, що мені відомо, я думаю, що це тягне на кримінальну відповідальність, спрямовану проти територіальної цілісності та суверенітету України, яка переслідується українськими законами, і якщо це так, то очевидно, що це буде підставою для того, щоб внести пропозицію про заборону на в’їзд пану Жириновському до України», — сказав Тарасюк на прес-конференції в Херсоні. «Я думаю, що нехай би собі що завгодно говорив, але у своїй державі. Однак якщо приїхав у гості в сусідню державу, яка називається стратегічним партнером, то, очевидно, необхідно було дотримуватися якихось морально-етичних норм, але пан Жириновський вже вкотре підтвердив, що в нього не все добре з етикою й мораллю», — помітив міністр.

В Австралії — наймогутніший ураган

На північно-східне узбережжя Австралії обрушився тропічний ураган «Ларрі». Могутньому циклону була привласнена вища — п’ята — категорія небезпеки. Швидкість вітру сягала 290 кілометрів на годину. З багатьох будинків зірвано дахи, повалено дерева, величезної шкоди завдано сільському господарству. До лікарень із травмами звернулися більше 10 осіб. Людей, які не встигли сховатися, буквально зносило вітром. Перший удар отримав курортний штат Квінсленд. Без світла залишилися 50 тисяч житлових будинків. Із небезпечної зони вже евакуйовані тисячі туристів і місцевих жителів. Відмінені десятки авіарейсів. Усі аварійно-рятувальні служби працюють у безперервному режимі. Ведуться пошуково-рятувальні роботи.

Рекорд на собаках

Французький еколог і мандрівник Ніколя Ванье завершив «пробіг» із упряжкою собак по Росії довжиною у вісім тисяч кілометрів на Красній площі в Москві, повідомляє Бі-Бі-Сі. Похід Ванье розпочався на Байкалі. Пройдений ним за чотири місяці шлях — це п’ята частина довжини земного екватора. Середня швидкість подорожі становила 80—100 км на добу. Іноді Ванье та десятьом його собакам доводилося просуватися при майже 40-градусних морозах. Найскладнішим етапом проекту, за словами мандрівника, виявилася рання весна кількох останніх днів, що розтопила сніг і примусила його на підході до Москви приробити до саней колеса. Матеріали, які мандрівник знімав протягом подорожі, будуть показані в 35 тисячах французьких шкіл у рамках програми, спрямованої на пробудження в дітях інтересу до екології. Крім того, він збирається написати дитячу книгу і зняти фільм, у якому весь похід буде описаний із погляду вожака його упряжки, лайки Гао.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати