Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

28 травня, 00:00

Список НАТО

Стали відомі деталі Плану цілей Україна—НАТО, який набрав чинності в квітні на саміті Альянсу в Литві. Зокрема, Україна зобов’язалася перед НАТО перетворити Внутрішні війська МВС на Республіканську гвардію України вже у грудні цього року. Крім того, Україна зобов’язалася перед НАТО забезпечувати безпеку транзитних нафтопроводів і газопроводів. Україна зобов’язалася також створити електронну систему охорони нафто- і газопроводів. Було узято зобов’язання створити Міжнародний центр миротворчості і безпеки в грудні 2005 р. Влада України також пообіцяла Альянсу провести моніторинг ставлення населення до євроатлантичної інтеграції. Крім того, Національний центр євроатлантичної інтеграції має щоквартально видавати інформаційно-аналітичний часопис «Україна—НАТО» і щотижня — інформаційний бюлетень «Україна— НАТО». Україна має також створити веб-портал «Україна—НАТО», навчати військовослужбовців за програмами євроатлантичної інтеграції, повідомляють «Українські новини».

Від ГУУАМ до ГУАМ

Організація ГУУАМ, в яку входять Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова, прийняла рішення про перейменування об’єднання на ГУАМ у зв’язку з виходом з нього Узбекистану. Про це йдеться в заяві країн-членів союзу, оприлюдненій міністерством закордонних справ Молдови, яка головує в організації. Раніше на саміті ГУУАМ у Кишиневі у квітні цього року Президент України Віктор Ющенко запропонував створити на базі об’єднання міжнародну регіональну організацію європейського зразка. Можливо, що і сьогоднішня назва не остаточна — за словами глави зовнішньополітичного відомства України Бориса Тарасюка, екс-ГУУАМ може також кардинально змінити назву. Робоча назва об’єднання, що відроджується — Співдружність за демократію і розвиток, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Акаєв хоче повернутися додому

Власті Киргизстану вирішили повернути екс-президенту Аскару Акаєву його особисті речі, архіви і книги, повідомив глава міжнародної групи юристів, які представляють інтереси екс-президента, російський адвокат Максим Максимович. З його слів, відповідне рішення щодо запиту адвокатів Акаєва прийняв прем’єр-міністр, виконуючий обов’язки президента Киргизії Курманбек Бакієв. Адвокат повідомив, що кожного дня кілька годин спілкується з Аскаром Акаєвим і його дружиною: «У нього одне бажання: повернутися до себе на батьківщину і жити спокійно, працювати над книгою. Він навіть не наполягає, щоб йому було повернено всі прерогативи екс-президента», — сказав адвокат.

Інтернетоманія лікується?

У Китаї відкрилися перші центри лікування від інтернет-залежності. Лікувальний центр, нещодавно відкритий в Пекіні, розраховано на 14 місць, а перебування в ньому коштує трохи менше нiж 50 доларів на день. На думку експертів, найбільше до інтернет-залежності схильні китайські підлітки. За даними соціологічних опитувань, щонайменше 4,4 мільйона китайських тінейджерів так чи інакше страждають від надмірного уподобання до комп’ютера і Інтернету. Працівники центру стверджують, що інтернет-залежність виявляється як на психологічному, так і на фізіологічному рівні. «Наші пацієнти страждають від неспокою і стресів, багато хто переживає депресію, у декого спостерігаються проблеми в спілкуванні і нестабільна поведінка», — заявив директор центру Тао Жань. На думку лікарів, фізичну залежність від цього стану можна вилікувати за допомогою ін’єкцій, набагато складніше упоратися з психологічною залежністю. Звичайний курс лікування в клініці, відкритій при Пекінському військовому шпиталі, становить від 10 до 15 днів. Більшість підлітків потрапляють до центру не з власної волі — їх направляють туди батьки, перелякані зміненою поведінкою своїх дітей, повідомляє РІА Новини.

Європейський жіночий рух — у Києві

Цими днями у Києві триває генеральна асамблея Європейського центру Міжнародної ради жінок. У її роботі беруть участь голови міжнародних, всеукраїнських, київських громадських організацій, представники національних рад жінок 20 країн Європи. А у вересні наступного року в Києві має зібратися генеральна асамблея Міжнародної ради жінок. Цю організацію було створено ще 1888 року, вона має свої представництва в багатьох структурах ООН та в інших міжнародних організаціях, опікується проблемами захисту жінок і дітей, запобіганням торгівлі людьми та допомогою жертвам насильства, культурно-просвітницькими акціями тощо. У відкритті генеральної асамблеї Європейського центру міжнародної ради жінок у Верховній Раді України взяли участь Атена Пашко та Катерина Ющенко .

Війну не завершено

У джунглях на півдні острова Мінданао, на Філіппінах, знайдено лейтенанта і єфрейтора японської імператорської армії, що ховалися там з 40-х років минулого сторіччя через страх покарання за відхід з бойової позиції. Знайдені солдати не знали, що Друга світова війна вже закінчилася. Зараз ці «старезні дезертири» перебувають в руках місцевої влади. Колишнього лейтенанта віком 87 років і колишнього 83-річного єфрейтора випадково виявили співробітники філіппінської контррозвідки, яка здійснює операції в цій зоні. Японських солдатiв, що не знали про закінчення війни, і раніше знаходили у важкодоступних районах на островах Тихого океану. 1974 року, наприклад, молодшого лейтенанта Хіроо Оноду було виявлено в джунглях філіппінського острова Лубанг. Раніше 1972 року рядового однієї з піхотних частин було знайдено на острові Гуам, який зараз належить США, повідомляє РІА Новини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати