Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

21 травня, 00:00

Кабінет міністрів Канади встояв

Єдиний голос врятував канадський уряд Пола Мартіна від винесення йому вотуму недовіри. Ліберальний уряд меншини встояв завдяки тому, що в останню мить незалежний парламентарій Чак Кедман підтримав кабінет міністрів. За відставку уряду висловилися 152 людини і стільки ж його підтримали. Проте остаточне рішення — на користь кабінету міністрів — прийняв спікер парламенту, ліберал Пітер Міллікен. Опозиція була сповнена рішучості відправити уряд, розбурханий фінансовими скандалами, у відставку. Голосування підвело риску під драматичним місяцем, який почався з того, що опозиційна консервативна партія і Блок Квебека вирішили, що у зв’язку з цим скандалом уряд Мартіна має піти. Після оголошення результатів Мартін сказав: «Тепер ми повинні рухатися вперед — у дусі співпраці. Ми просимо опозицію працювати разом із нами на благо канадського народу».

Августо Піночет госпіталізований

Колишній чилійський диктатор Августо Піночет імовірно переніс інсульт, у зв’язку з чим терміново госпіталізований. «Стан його не критичний», — наводить інформаційне агентство Франс-прес слова одного з найближчих помічників 89-річного генерала. Удар стався, коли Піночет перебував у своїй резиденції в Лос-Болдосі, за 120 кілометрів на південний захід від Сантьяго. До військового госпіталю цього міста його доставили вертольотом. У минулому Піночет уже переносив кілька нешироких інсультів. Проти Піночета, який очолював чилійську військову хунту з 1973 по 1990 роки, висунено кілька карних обвинувачень, пов’язаних iз зникненням його політичних противників у роки його правління.

Буддисти проти СБУ

Учора група буддистських активістів проводила пікетування будівлі СБУ в Києві. Вони вимагали скасувати заборону на в’їзд до України відомого буддійського ченця Дзюнсея Терасави. Терасава й українські послідовники ордена Ніппондзан Мьоходзі в Україні вважають, що на скасування заборони подіяли їхні відкриті листи до Президента Віктора Ющенка та голови СБУ Олександра Турчинова. На думку пікетників, саме СБУ винна в депортації духовного наставника українських буддистів Дзюнсея Терасави, який був затриманий і депортований з України до Польщі. За даними прес-служби ордена, Терасаві анулювали українську візу та поставили штамп, що забороняє в’їзд до України на п’ять років. Ім’я Дзюнсея Терасави міститься в «чорних списках» російської ФСБ, оскільки він був організатором численних акцій протесту проти війни в Чечні. Із 2000 року він не може відвідувати в Росії своїх учнів. Прес-секретар СБУ України Марина Остапенко непрямо підтвердила, що Україна до буддійського наставника претензій не має, а виконує домовленості в рамках СНД.

Берлін і Варшава підтримали Ширака

Канцлер Німеччини Герхард Шредер і президент Польщі Олександр Квасневський підтримали кампанію, яку проводить у себе вдома президент Франції Жак Ширак, який пропагує конституцію Європейського Союзу. 29 травня у Франції відбудеться референдум із цього питання, і підтримка керівників двох європейських держав багато означає для офіційного Парижа, що переконує громадян сказати конституції «так». Опитування громадської думки свідчать, що більшість французів на референдумі збираються висловитися проти євроконституції, і лідери трьох країн, які зібралися у Франції, здійснюють активні зусилля, щоб змінити цю ситуацію. Канцлер Шредер попередив, що негативний результат референдуму може означати кінець конституції як такої, а зовсім не можливість її переписати. «На Франції лежить велика відповідальність — не підвести нас, європейців, у тому, що стосується конституції, — сказав він. — Повірте мені, я говорю ясно: на поновлення конституційного процесу немає жодного шансу».

Небезпечний Афганістан

В Афганістані вбито сімох співробітників гуманітарної організації. Ні імена, ні національності цих людей не відомі, повідомляється лише, що вони потрапили в засідку на дорозі, що сполучає Кабул і Кандагар. Проте спецслужбам, схоже, вдалося домовитися про початок переговорів iз афганськими бойовиками, які захопили в полон італійку Клементину Кантоні. Вона зникла в Кабулі в понеділок. МВС країни заявляє, що викрадачі погодилися обговорити звільнення жінки зі старійшинами. На батьківщині Кантоні не вщухають мітинги на її підтримку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати