Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

10 березня, 00:00

Ющенка нагородять за мужність

Президент України Віктор Ющенко отримає щорічну нагороду «За мужність», яку вручає політичним діячам Фонд бібліотеки імені колишнього президента США Джона Кеннеді. Про це повідомила президент Фонду, дочка екс-президента Керолайн Кеннеді. За словами брата Дж. Кеннеді, сенатора Едварда Кеннеді, В. Ющенко «викликав захоплення і змінив світ своїм одним із найяскравіших у світі прикладів політичної мужності», повідомляє українська служба радіо «Свобода». У заяві К. Кеннеді також зазначається, що український Президент «надихнув своєю надзвичайною відвагою громадян у всьому світі». За її словами, відданість В. Ющенка ідеям свободи й демократії — це «сильний приклад того, як одна людина може досягти змін». Премію у вигляді сріблястого ліхтаря, що символізує світло свободи, Президенту мають вручити цієї весни. Фонд бібліотеки імені Дж. Кеннеді присуджує свої щорічні нагороди політичним і громадським діячам за виявлену ними політичну мужність. Цю нагороду для політиків іноді порівнюють із Нобелівською премією для вчених, Пулітцерівською премією для журналістів або «Оскаром» для кіноакторів.

США знову попереджає про теракти

Державний департамент США знову опублікував на своєму сайті офіційне попередження про підготовлювані теракти «Аль- Каїди» проти американських громадян за кордоном. Раніше попередження на цю тему зробило зовнішньополітичне відомство США 10 вересня минулого року. Держдепартамент наголошує на своїй стурбованості збереженням «загрози» дій терористів, а також щодо можливих «актів насильства стосовно американських громадян та інтересів за кордоном». За даними цього відомства, прояви тероризму і заворушень «можуть статися в будь-який момент», а «майбутні удари «Аль-Каїди» можуть включати неконвенційне озброєння, в тому числі хімічні та біологічні речовини, а також звичайну зброю терору, в тому числі вибухові пристрої». Тим часом у попередженні не називаються якісь конкретні регіони світу, країни або міста, де можуть бути скоєні теракти, повідомляє Інтерфакс.

Відставка за обвинуваченням

Прем’єр-міністр Косова Рамуш Харадінай пішов у відставку з посади прем’єр-міністра після висунутих йому обвинувачень міжнародним трибуналом із воєнних злочинів у колишній Югославії. Учора він вилетів до Гааги для надання свідчень, проте заявив про свою невинність. У чому саме обвинувачують екс-прем’єра, наразі невідомо. Однак стосовно Харадіная, колишнього командуючого Армією визволення Косова, велося розслідування, покликане встановити його роль у косовській війні 1998 — 1999 років. Тоді він керував діями албанських бойовиків у західних районах Косово. Його бойовиків звинувачують у вбивствах сербів і представників інших неалбанських національностей. Зараз Харадінай очолює Союз за майбутнє Косово — рух, який, по суті, є спадкоємцем політичного крила Армії визволення Косова. Перед тим, як надійшло повідомлення про висунені проти нього обвинувачення, він говорив про необхідність у всьому співробітничати з міжнародним трибуналом і обіцяв виконати будь-які зобов’язання перед правосуддям, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Протест за протест

Десятки тисяч сирійців вийшли вчора на вулиці Дамаска, щоб взяти участь у мітингу на підтримку президента Сирії Башара Асада, у той час, як Сирія почала виводити свої війська з південного та північного Лівану, стверджує міністр оборони Сирії Абдул-Рахім Мурад. Демонстранти несли сирійські прапори, портрети президента Башара Асада. «Ми всі з тобою, Башар Асад! Ліван і Сирія єдине ціле! «Ні» втручанню в наші внутрішні справи!» — скандували маніфестанти. Демонстрація в Дамаску стала своєрідним продовженням мітингу в Бейруті, організованого напередодні ліванськими партіями, які виступають за тісні відносини з Сирією. За даними арабських ЗМІ, в Бейруті на вулиці вийшло понад півтора мільйона людей, що кількаразово перевищує кількість учасників антисирійських акцій у Лівані, які відбулися минулого тижня. Сирійські війська було введено до сусідньої країни як миротворців невдовзі після початку в Лівані громадянської війни, що тривала з 1975 до 1990 року. Відтоді Дамаск жорстко контролює політичну й фінансову сферу в Лівані, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Упізнай союзника

Американські війська в Іраку через два роки після початку війни почнуть вчитися відрізняти своїх союзників, щоб запобігти випадковим ударам по військовослужбовцях із Великої Британії та інших країн очолюваної США коаліції. За останні 12 місяців було зафіксовано 32 помилкові напади американців на автомобілі сил коаліції в контрольованих англійцями південних районах Іраку. Як повідомляє газета «Таймс», американці попросили британську армію надати машини, людей і прапори, щоб показати солдатам, як виглядають союзники. Приводом для такого «тренінгу» послугував інцидент минулого тижня, коли війська США знищили італійського таємного агента, який брав участь у переговорах зі звільнення заручників.

Клінтона ще раз прооперують

Колишньому президенту США Біллу Клінтону зроблять ще одну операцію на серці — через півроку після того, як йому зробили аортокоронарне шунтування. Очікується, що він проведе від трьох до десяти днів в одній із лікарень Нью- Йорка. Від часу попередньої операції Клінтон вів активний спосіб життя: він відкрив свою президентську бібліотеку, а також здійснив поїздку до Азії з метою збору коштів для допомоги постраждалим від грудневого цунамі разом із колишнім президентом США Джорджем Бушем-батьком. Клінтону зробили першу операцію на серці 6 вересня минулого року після того, як він поскаржився на болі в грудях та проблеми з диханням. За словами лікарів, тоді Біллу Клінтону загрожував інфаркт, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Про цунамі попереджатимуть

Постраждалі від стихії у грудні минулого року країни басейну Індійського океану спільно з ООН узгодили графік введення в лад системи раннього попередження про цунамі. На першому етапі Японія та США надаватимуть країнам регіону дані про сейсмічну активність у цій частині планети. На другому етапі біля узбережжя Таїланду, Індонезії та Малайзії будуть встановлені датчики руху хвиль, а півтора десятка вже наявних таких датчиків оновлять. До 2006 року має завершитися третій етап — побудова регіонального центру раннього попередження, до якого стікатиметься інформація з датчиків руху хвиль і підводних сенсорів, встановлених у басейні Індійського океану. Незважаючи на узгодження плану, остаточна ціна всього проекту та джерела фінансування так і залишилися завислими в повітрі. При цьому в ООН кажуть, що всі глобальні зусилля виявляться безглуздими, якщо самі країни не навчатимуть своїх громадян поведінці при виникненні небезпеки цунамі або землетрусу. Сьогодні система раннього попередження цунамі є тільки у країнах Тихоокеанського басейну, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати