Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

30 вересня, 00:00

МЗС здивоване...

Міністерство закордонних справ України висловило здивування з приводу інформації, що з’явилася у ЗМІ з посиланням на офіційних осіб країн Європейського Союзу, про наміри ЄС створити в Україні транзитні табори для прийому чеченських біженців, повідомляють «Українські новини». Про це заявив заступник начальника прес-служби МЗС Дмитро Свистков. Напередодні у ЗМІ з’явилася інформація, що британський уряд запропонував відкрити за межами ЄС табори для утримання мігрантів — зокрема на території Лівії, в Україні та на Балканах. МЗС вважає, що будь-яка публічна дискусія з цього питання без попередніх консультацій з урядом України є некоректною.

В Іраку загинув український миротворець

Прес-служба Міноборони повідомила, що аварія сталася учора вранці. У результаті ДТП загинув командир 73-го окремого механізованого батальйону 7-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил Олег Тихонов. Ще двоє українських миротворців — командир 63-го окремого механізованого батальйону 6-ї окремої механізованої бригади ЗС полковник Володимир Кравченко та старший офіцер відділу взаємодії управління 6-ї бригади Георгій Рогожин — отримали травми. Військовослужбовці на автомобілі «Шевроле» здійснювали плановий об’їзд блок-постів і спостережних пунктів. Внаслідок порушення правил водіння автомобіль перекинувся на ділянці дороги між блок-постами №2 і 3. За фактом події порушено кримінальну справу, розпочато слідство. В Іраку перебувають близько 1600 українських миротворців. Наразі триває ротація миротворчого контингенту, під час якої чисельність контингенту буде знижено на 200 вояків. За час служби в Іраку загинули дев’ять українських миротворців.

Викрадачі попросили пробачення

Викрадачі двох італійок перед звільненням вибачилися перед ними і попросили у них пробачення. Як повідомляє агентство Адн Кронос, одна із звільнених у вівторок заручниць — Симона Торретта — після повернення в середу вночі додому стисло описала своїх викрадачів як «релігійних людей, які навчали нас принципам ісламу і в кінці навіть вибачилися перед нами і попросили пробачення». Двох італійських співробітниць неурядової гуманітарної організації викрали 7 вересня в Багдаді прямо з офісу і звільнили минулого вівторка. Того ж дня їх доставили спеціальним літаком до Рима.

Смертні вироки за напад на есмінець

Суд в Ємені засудив до страти двох осіб за їхню причетність до нападу на американський есмінець «Коул», внаслідок якого загинули 17 моряків. На смерть засуджено Абделя Рашима Наширі, який нині знаходиться в американській в’язниці, і Джамаля Мохаммеда Бедаві. Ще чотирьох обвинувачених засудили до ув’язнення на терміни від п’яти до 10 років. Відповідальність за напад пізніше вустами Осами бен Ладена взяла на себе екстремістська мережа «Аль-Каїда». У жовтні 2000 року два підривники-самовбивці скерували начинений вибухівкою моторний човен в есмінець, що стояв на дозаправці в Аденському порту. Близько 40 осіб отримали поранення. За деякими даними, в човні було понад 200 кг вибухівки, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Жителі КНДР втікають на Захід

Із Пекіна надходять повідомлення про те, що група приблизно з 40 осіб, як вважають, північнокорейців, перелізла через огорожу на територію канадського посольства. Представник посольства заявив агентству Рейтер, що для того, щоб потрапити всередину, їм довелося подолати триметрову огорожу. Китай розглядає північних корейців як незаконних іммігрантів і депортує їх назад до КНДР. Проте за останні два роки сотні жителів Північної Кореї пробралися до посольств і консульств західних країн в Китаї, щоб попросити політичного притулку. Багато з них згодом опинилися в Південній Кореї.

Кремль розповів про політреформу

Володимир Путін подав до Державної думи законопроект про порядок формування органів виконавчої влади в регіонах Російської Федерації, що передбачає відмову від всенародних виборів губернаторів і перехід до їхнього призначення місцевими парламентами за представленням президента. Заступник глави кремлівської адміністрації Владислав Сурков роз’яснив деталі пропонованих змін. Згідно з новим законом, якщо його приймуть, президент зможе звільняти губернаторів майже так само легко, як будь-яких урядових чиновників. Зокрема, передбачено таке формулювання для звільнення з посади, як «втрата довіри».

У таблиці Менделєєва — «поповнення»

Японським вченим вдалося відкрити новий хімічний елемент із винятково нетривалим періодом життя. Вони мають намір назвати його «японіумом» або «рікеніумом», але схиляються до першого, повідомив один із дослідників Університету префектури Сайтама. Усього виділено лише кілька атомних ядер нового типу, зазначають токійські ЗМІ. Досі офіційно зареєстровано 111 назв хімічних елементів таблиці Менделєєва. У лютому цього року група російських вчених оголосила про відкриття 113-го та 115-го елементів, однак їх поки що не зареєстровано. Період «життя» нового хімічного елемента, виявленого японськими вченими, становить лише три десятих частки тисячної частини секунди, а потім він розпадається на легші елементи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати