Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

02 листопада, 00:00

Новим главою лівійського уряду став бізнесмен

Національна перехідна рада Лівії у першому ж турі голосування обрала нового главу тимчасового уряду. Ним став Абдул Рахім аль-Кіб (на фото ліворуч) — маловідомий бізнесмен і академік, який значну частину свою життя перебував у вигнанні: у США й ОАЕ, де займався науковою діяльністю та фінансував повстання проти Каддафі. Очікується, як заявив новообраний глава Лівії, що протягом двох тижнів буде сформовано уряд, який керуватиме Лівією в перехідний період і підготує країну до проведення загальних виборів. «Цей перехідний період має свої виклики. Єдине, у чому ми будемо послідовними, — це тісно співпрацювати з НПС і слухати лівійський народ», — сказав аль-Кіб після свого обрання. Він також зауважив, що новий уряд пам’ятатиме революціонерів і не забуватиме про їхні сім’ї. Попередній глава тимчасового уряду Махмуд Джибріль подав у відставку «у зв’язку із звільненням країни», про що він заявив після вбивства Муаммара Каддафі.

Папандреу запропонував референдум про долю допомоги ЄС

Прем’єр-міністр Греції Георгіус Папандреу оголосив про проведення у країні всенародного голосування щодо нового пакета фінансової допомоги з боку ЄС: «Це вища форма демократії, це великий момент патріотизму, коли рішення приймають громадяни, так що давайте дамо право сказати вирішальне слово народові», — заявив Папандреу, виступаючи перед членами панівної Соціалістичної партії. Разом із референдумом грецький прем’єр запропонував депутатам парламенту провести голосування про вотум довіри урядові. Обговорення цього питання почнеться вже сьогодні, а голосування може відбутися до кінця тижня. Минулого тижня лідери ЄС домовилися з приватними кредиторами про списання до 50% грецького боргу й погодили виділення Афінам нового 100-мільярдного кредиту в обмін на нові заходи жорсткої економії. Зараз державний борг країни перед приватними та національними кредиторами становить близько 350 млрд. євро. Як показують опитування, близько 60% греків негативно сприймають умови цієї угоди.

США й Iзраїль припиняють фінансувати ЮНЕСКО через Палестину

Сполучені Штати Америки заявили про припинення фінансування діяльності ЮНЕСКО (Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури) після того, як організація прийняла до свого складу Палестинську автономію як повноправного учасника. За це рішення проголосували 107 держав (у тому числі Франція, Росія й Китай), проти — 14 (зокрема США, Канада й Німеччина). Ще 52 країни, серед яких і Великобританія, утрималися при голосуванні. Як заявила офіційний представник Держдепартаменту Вікторія Нюланд, Вашингтон, зокрема, не перераховуватиме організації намічений на листопад транш розміром 60 млн. доларів. При цьому, як уточнює Associated Press, Нюланд зауважила, що США збережуть членство в організації. Коментуючи членство Палестини в ЮНЕСКО, Нюланд назвала рішення про прийняття «поспішним і гідним жалкування», заявивши, що воно не посприяє досягненню миру на Близькому Сході. Ізраїль також має намір припинити фінансування ЮНЕСКО услід за Вашингтоном.

Премії Путіна за критику уряду

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін підписав указ про вручення десятьох премій у галузі друкованих ЗМІ. Серед лауреатів — головний редактор «Химкинской правды» Михайло Бекетов, телекритик і оглядач «Новой газеты» Ірина Петровська, а також видавець і радіоведучий Сергій Пархоменко — один із популяризаторів ідеї «синіх відерець». Уперше за шестирічну історію премії уряду Росії, як зазначає Бі-Бі-Сі, у списку її лауреатів виявилося стільки журналістів, відомих своїми відверто опозиційними висловами. Найчастіше урядові винагороди отримували журналісти «Вестей» і «Российской газеты». Розмір премії — один мільйон рублів (33 тис. 270 доларів). Премія, як сказано в законі від 2005 року, є визнанням заслуг лауреатів перед суспільством. Щороку її вручають десятьом журналістам, видавцям і співробітникам факультетів журналістики в університетах Росії. Російські правозахисники вітали нагородження головного редактора «Химкинской правды» Михайла Бекетова, який 2008 року був жорстоко побитий, довго не виходив з коми і в результаті став інвалідом першої групи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати