Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

05 червня, 00:00

У Самарі вибухнув кілограм пластида

За уточненими даними, трагедію на ринку в Самарі спричинило спрацювання вибухового пристрою, що складався з 1 кілограма пластида. Внаслідок потужного вибуху щонайменше вiсiм осіб загинули, а близько 30-ти було поранено. Прокурор Самарської області сказав агентству ІТАР-ТАРС, що вибуховий пристрій було закладено з боку залізничних шляхів, позаду торгових контейнерів. Раніше представник міністерства з надзвичайних ситуацій у Самарі заявив Бі-Бі-Сі, що на ринку вибухнули два балони з киснем. Однак начальник прес-служби управління внутрішніх справ Самари Олександр Ромін розповів Російській службі Бі-Бі-Сі, що ця версія поки не є остаточною. Самарські журналісти висловлюють думку, що вибух міг стати результатом кримінальних розборок.

Чеська армія переходить на професійну основу

Уряд Чехії схвалив закон, який скасовує службу за призовом. До кінця року сьогоднішні новобранці зможуть повернутися додому. З січня 2005 року збройні сили Чехії складатимуться лише з професіоналів. До кінця цього року нинішні солдати повернуться додому. Це стосується й тих, хто проходить альтернативну службу. Таким чином, професіоналізація чеської армії завершиться. З нового року збройні сили Чехії складатимуться з 35 тисяч вояків. 25 тисяч із них — професіонали. Новий закон ліквідує й деякі правила, які, на думку оглядачів, обмежують вибір професії молодих людей. Тепер для роботи в поліції та пожежній охороні наявність військового квитка необов’язкова, повідомляє Бі-Бі-Сі. Загальна військова повинність діятиме тільки у разі війни або загрози державі.

Шарон звільняє правих міністрів

Представники ізраїльської влади заявили, що прем’єр-міністр Аріель Шарон звільнив зі свого кабінету двох правих політиків, які виступали проти його плану виходу з Гази. Міністр туризму Бенні Елон і міністр транспорту Авігдор Ліберман належать до партії правого спрямування «Національна єдність». Внаслідок цього кроку в Шарона з’являється більшість у кабінеті, необхідна для підтримки його плану виходу з Гази і деяких районів Західного берега. Авігдор Ліберман заявив, що він і без того пішов би зі своєї посади, якби кабінет проголосував на підтримку шаронівського плану. «Мені не соромно», — сказав він ізраїльському радіо.

Дума встановила «межі» мітингів

Держдума Росії остаточно схвалила закон про мітинги та інші публічні заходи, який, на думку представників опозиції, обмежує права їх організаторів. Закон було прийнято переважною більшістю голосів — 336 депутатів проголосували «за», 97 — «проти», двоє утрималися. Проект закону, прийнятий у першому читанні в квітні, забороняв, зокрема, проведення мітингів біля будівель органів державної влади, що викликало хвилю критики — в тому числі, з боку президента Росії Володимира Путіна. Після того, як президент заявив, що до закону необхідно внести зміни, щоб він не загрожував демократичним свободам, Дума пом’якшила обмеження, встановлювані законом. У результаті допрацьований закон дозволяє проведення маніфестацій біля урядових будівель за винятком резиденцій президента.

Буш запропонував Горбачову парашутний стрибок

Під час святкування свого 80-річного ювілею екс-президент США Джордж Буш-старший здійснить стрибок із парашутом, повідомляє РІА «Новости». Приєднатися до нього він запропонував Михайлу Горбачову. «Пропозицію стрибнути з парашутом Михайло Горбачов відхилив, але на ювілейні торжества прибуде як почесний гість разом із колишнім прем’єр-міністром Великої Британії Джоном Мейджором, екс-президентом Мексики Карлосом Салінасом і колишнім прем’єр-міністром Канади Брайаном Малруні», — сказав прес-секретар Буша-старшого Джеймс Макграт. Ювілей відзначатимуть два дні в рідному для Бушів штаті Техас, 12 червня в Х’юстоні та 13 червня у Коледж Стейшн. Привітати батька нинішнього хазяїна Білого дому приїдуть не менше восьми тисяч гостей.

Покарання за тортури

Двох морських піхотинців США засуджено до ув’язнення на термін 8 і 12 місяців, а також до розжалування та інших санкцій. В американському військовому суді в Іраку вони визнали себе винними в тому, що катували іракського полоненого електричними розрядами. Обидва солдати — Ендрю Стінг та Джеремі Трефні, яким по 19 років, несли службу у в’язниці Абу-Греїб поблизу Багдада. В цьому закладі було близько 300 іракських полонених, багато з яких зазнавали знущань, що викликало гучний міжнародний скандал. За цими обвинуваченнями ще двоє морських піхотинців чекають військового суду США в Іраку.

Лазаренко сподівається на апеляцію

Екс-прем’єра України Павла Лазаренка визнано винним за всіма 29-ма пунктами обвинувачення, висуненого проти нього прокуратурою США. Як повідомило інтернет-видання «Українська правда», такий вердикт у четвер виніс суд присяжних у справі «США проти Лазаренка» суду Північного округу Каліфорнії. Колишнього прем’єра звинувачували у змові, відмиванні грошей, шахрайстві при переказі коштів і переміщенні викрадених грошей до США. Суд присяжних не визначав міру покарання для П. Лазаренка. Це рішення має винести суддя Мартін Дженкінс на підставі вердикту присяжних. Його, як очікується, буде прийнято не раніше, ніж через два-три місяці. П. Лазаренко в інтерв’ю «Українській правді» висловив упевненість, що Апеляційний суд «все поставить на свої місця». «Допущено стільки юридичних помилок, що це не підлягає коментарю», — додав він. У разі повернення екс-прем’єра України Павла Лазаренка на батьківщину їм займеться Генеральна прокуратура, про це учора заявив заступник глави адміністрації президента, керівник головного аналітичного управління адміністрації Василь Базів. «Його з нетерпінням вдома чекає Генпрокуратура, і навряд чи в умовах, в яких він буде — дуже окреслених і зрілих — йому буде до політики», — сказав В. Базів. Суд над колишнім українським прем’єром тривав у Сан-Франциско понад два з половиною місяці. В березні 1999 року П. Лазаренка затримали на території США компетентні органи цієї країни. Йому пред’явили обвинувачення, зокрема, у відмиванні незаконних коштів на території цієї країни.

Пхеньян заборонив мобільні телефони

Північна Корея заборонила мобільні телефони. Як вважає одна з південнокорейських газет, Пхеньян вважає, що потужний вибух, що стався в квітні на станції Єнчен був замахом на життя північнокорейського лідера Кім Чен Іра, і що саме мобільні телефони використали для того, щоб задіяти вибуховий механізм. Деякі оглядачі висловили думку, що заборона на використання мобільних телефонів може бути викликана побоюваннями влади щодо вільного поширення інформації у країні, де громадську думку жорстко контролюють. За півтора року дії мобільних мереж у Північній Кореї кількість користувачів перевищило 20 тисяч — при тому, що населення країни становить понад 22 млн. людей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати