Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

06 квітня, 00:00

Пам’ятi Тараса Процюка...

У Лондоні в українській католицькій церквi Святого Сімейства у вигнанні відбулася поминальна служба по українському журналісту Тарасу Процюку, загиблому в Багдаді. Як повідомила Бі-Бі-Сі, на службу прийшли його друзі та колеги. Телеоператор інформаційного агентства Reuters, 35-річний українець Тарас Процюк загинув 8 квітня в Багдаді внаслідок обстрілу американським танком офісу в готелі «Палестина», де працювали журналісти. Разом із Процюком загинув іспанський телеоператор Хосе Коусо.

Запрошення Карзаю

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко передав президенту Афганістану Хаміду Карзаю запрошення глави української держави Леоніда Кучми відвідати Україну. Як повідомила Бі-Бі-Сі з посиланням на афганське телебачення, сторони обговорили можливі майбутні внески українських інвесторів в економіку Афганістану. Хамід Карзай повідомив про намір відвідати Україну, а також особисто сприяти українсько-афганському міждержавному співробітництву.

Обеззброєння

Українські миротворці в Іраку ліквідували два сховища зі зброєю, яку терористи використовували для терористичних нападів. Підпільний склад зі зброєю, що належав одному з терористичних угруповань, виявили неподалік від міста Аль-Кут військовослужбовці опергрупи Департаменту військової контррозвідки СБУ в складі 6-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України в Іраку, повідомила прес-служба українського Міністерства оборони. У результаті спецоперації було вилучено 1,1 тис. снарядів калібру 23 мм і 2 стволи до зенітної установки калібру 37 мм. Крім того, оперативники СБУ спільно з військовослужбовцями 62-го батальйону неподалік від міста Ес-Сувейра встановили місцезнаходження ще одного потайного складу, в якому зберігалися 26 протитанкових керованих ракет «Фагот», ручний протитанковий гранатомет РПГ-713, інше озброєння. Боєприпаси і зброю вилучено та знищено.

В Індонезії відбулися вибори

В Індонезії відбулися загальні вибори. Голосування проходило в трьох часових поясах, на майже 600 тисячах виборчих дільниць. Жителі країни обирали національний парламент та членів окружних законодавчих зборів. За опитуваннями громадської думки, до парламенту, швидше за все, повернеться партія «Голкар», яка правила Індонезією за режиму президента Сухарто впродовж майже тридцяти років. За повідомленням Бі-Бі-Сі, багато жителів країни розчаровані повільним проведенням реформ під керівництвом нинішнього лідера країни Мегаваті Сукарнопутрі. Вибори президента відбудуться в Індонезії в липні цього року.

До США — за відбитками пальців

Iз вересня в Сполучених Штатах почнуть брати відбитки пальців у всіх іноземних громадян, які в’їжджають до країни, включно з громадянами країн — найближчих союзників США, повідомляє агентство Франс Прес. Пройти цю процедуру та фотографуватися при в’їзді тепер будуть зобов’язані й ті, хто має право безвізового в’їзду до країни, повідомив у п’ятницю держдепартамент США. У Держдепі пояснили, що принаймні на два наступних роки буде скасовано положення американського імміграційного закону, що дозволяло жителям 27 країн, здебільшого європейських, уникати дактилоскопірування при в’їзді до США.

Напруженість в Іраку

Близько 30 осіб, серед них і 8 американських солдат, загинули та понад 200 отримали поранення в Іраку у неділю. Цей день став одним із найкривавіших відтоді, як президент США Джордж Буш оголосив 1 травня минулого року про завершення військової фази операції. Основні сутички відбувалися в місті Ен-Наджаф, де мали місце бойові зіткнення між радикально налаштованими шиїтами та військами коаліції. Також там було атаковано іспанську військову базу «Аль-Андалус», зазначає агентство ЕФЕ. За свідченням очевидців, іракські ополченці вимагали звільнення одного зі своїх духовних лідерів Мустафи Якубі, а потім напали на цю базу, солдати якої відкрили вогонь. Незабаром втрутилися американські бойові вертольоти, які своїм вогнем підтримали іспанців. У бою загинули американський та сальвадорський солдати. Ще кривавіший інцидент стався в Багдаді, де загинуло 7 американських військових поліцейських, а понад 20 було поранено пiд час вуличного бою з ополченцями із «Бригади Махді».

Британці не знають історії

Шокуюче відкриття зробили британські вчені, провівши опитування, що мало з’ясувати, наскільки добре британці знають історію. Так, на думку британців, «холодної війни» ніколи не було, а Адольф Гітлер був казковим персонажем. Натомість були Робін Гуд, король Артур, Конан-варвар та битва у Хельмової паді з «Володаря кілець», — пише британська газета The Independent. Під час дослідження опитали 2069 жителів Великої Британії у віці від 16 років і старше. Історики вважають, що в такому гнітючому стані речей винен Голівуд, який стирає межу між реальністю й вигадкою. На думку опитаних, в реальності не існувало таких історичних фігур, як Бенджамін Дізраелі — засновник партії торі та прем’єр-міністр Великої Британії (40%), Чингісхана також не було — 38%. Також не було насправді Беніто Муссоліні — 33%, Адольфа Гітлера — 11% та Уїнстона Черчилля — 9%. Водночас, 57% упевнені в тому, що легендарний король Артур дійсно існував. У Робін Гуда як історичного персонажа вірить 27%. 100-літню війну між Англією та Францією вважають казкою 44% опитаних, 32% учасників дослідження не вірять у холодну війну.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати