Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

22 жовтня, 00:00

ЄС і НАТО обговорили оборонне питання

Питання взаємодії НАТО та Європейського Союзу обговорили на спеціальному засіданні Ради НАТО. Його скликали за наполяганням США, стривожених тим, що плани проведення «п’ятнадцятьма» самостійної політики у сфері оборони та безпеки можуть, як вважає Вашингтон, негативно позначитися на згуртованості та боєготовності Північноатлантичного альянсу. Становище загострилося після того, як минулого тижня постійний представник США у НАТО Ніколас Бернс заявив, що деякі вiйськові плани країн ЄС «є серйозною загрозою для майбутнього Альянсу». За даними агентства ЕФЕ, що посилається на дипломатичні джерела, ці слова «викликали роздратування» у деяких європейських столиць. Йдеться насамперед про пропозицію Франції, Німеччини, Бельгії та Люксембургу про створення штабу, який дозволив би країнам ЄС готувати та проводити вiйськові операції, передусім миротворчі, самостійно, не вдаючись до ресурсів НАТО. Вони підтвердили цей намір на саміті ЄС, що відбувся минулого тижня у Брюсселі.

Єльцин пояснив свій вибір

Перший президент Росії Борис Єльцин переконаний у правильності політичного вибору, зробленого ним восени 1999 року. В інтерв’ю «Московским новостям», опублікованому вчора, Б. Єльцин негативно відповів на запитання, чи не вважає він, що помилився, висуваючи Володимира Путіна своїм наступником. За словами екс- президента, він відкинув інші кандидатури (зокрема, Б. Нємцова, А. Чубайса), оскільки розумів, що їх не підтримають на виборах. На запитання, чи одразу прийняли його вибір у Кремлі, Б. Єльцин відповів: «Аж ніяк! До мене люди з адміністрації вдиралися із криком: «Ви з глузду з’їхали, Б.М.!», а я їм: «Стоп. Я вже повноваження здаю». Він повідомив, що В. Путін погодився пристати на пропозицію тільки після другої розмови на цю тему. Б. Єльцин згадує слова, які сказав В. Путіну при цьому: «Я вам дарую важку долю».

Саддам — мільярдер?

У банках Сирії та в банках Лівану, які перебувають під сирійським контролем, знаходяться понад $3 млрд., які належать поваленому іракському режиму Саддама Хусейна, написала вчора газета «Нью-Йорк Таймс». За її даними, такого висновку дійшли американські фахівці, які займаються пошуком грошей колишнього президента Іраку та його поплічників. Вона зазначає, що вони мають докази, що згадана сума зберігається у Сирії. Протягом двох тижнів делегація міністерства фінансів США перебувала в Дамаску, щоб перевірити ці рахунки, але не змогла цього домогтися. Вона покладає відповідальність за це на сирійську сторону, що не стала реально співробітничати у цій справі. «Нью-Йорк Таймс» посилається на неназваних американських посадових осіб, які висловили стурбованість тим, що ці кошти можуть використовуватися для фінансування атак на американські війська в Іраку.

Діана стала жертвою змови?

Принцеса Діана знала, що може загинути в автокатастрофі, за десять місяців до трагедії, повідомляє «Євроньюз». Колишній дворецький леді Ді оприлюднив отриманого від неї у жовтні 1996 року листа — принцеса пише, що її життю загрожує небезпека і хтось, чиє ім’я зараз не розкривається в інтересах слідства, планує вбити або покалічити її в автокатастрофі. Своєму дворецькому та другові, Полу Баррелу, Діана розповідає про змову, яка, на її думку, планується з метою розчистити шлях принцу Чарльзу. Як відзначає Баррел у своїй новій книзі «Королівський обов’язок», принцеса просила його зберегти цього листа «на всяк випадок». Саме у жовтні 1996-го розпався шлюб Діани та принца Чарльза після того, як вони визнали, що зраджували одне одного. Королівська сім’я ніяк не коментує появу інформації про лист Діани, хоч чим би він був — обгрунтованим свідченням, моторошним пророцтвом або втіленням страху переслідування принцеси.

Іран пішов на поступки

Іран вирішив підписати та ратифікувати угоду про регулярні ретельні перевірки на своїх ядерних об’єктах, повідомив Рейтерс. Крім того, документ передбачає, що Іран припинить роботи зі збагачення урану. «Отримавши необхідні роз’яснення, уряд Ірану вирішив підписати додатковий протокол МАГАТЕ і розпочав процедуру ратифікації. Іран, як і раніше, має право розвивати ядерні програми в мирних цілях, але він вирішив припинити роботи з отримання збагаченого урану», — мовиться в офіційній заяві іранської влади. Це рішення іранська влада прийняла після переговорів голови МЗС Ірану Камаля Харразі з колегами із Великої Британії, Франції та Німеччини. У свою чергу міністри Євросоюзу пообіцяли, що Ірану допоможуть у розвитку мирних ядерних програм у суворій відповідності з резолюціями МАГАТЕ.

Шарон не бачить альтернативи «дорожній карті»

Аріель Шарон, виступаючи на відкритті зимової сесії ізраїльського парламенту, заявив, що не бачить альтернативи плану «дорожня карта» з урахуванням 14 поправок, запропонованих його кабінетом. «Тільки загальне засудження терору може привести до нової мирної ери для людей, які живуть у регіоні, — сказав він. — І план «дорожня карта» є єдиною надією на реальний прорив на шляху досягнення миру з палестинцями». Під альтернативними планами Аріель Шарон мав на увазі так звані «женевські ініціативи», розроблені палестинськими та ізраїльськими пацифістами на нещодавній зустрічі в Аммані. У цьому документі відображено всі гострі моменти палестинсько-ізраїльського конфлікту, включно з долею Єрусалима, єврейських поселень та будівництва розділової стіни. Ініціативи мають підписати в Женеві 4 листопада — у день вбивства прем’єр-міністра Іцхака Рабіна.

Епідемія SARS не повториться?

Катастрофічного спалаху атипової пневмонії взимку 2003 року в Китаї не буде, хоча окремі випадки захворювання цілком можливі, заявив у Пекіні представник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Китаї Хенк Бекедам, повідомляє інтернет-сайт газети «Женьмінь жібао». ВООЗ високо оцінює та підтримує зусилля уряду Китаю зі створення системи відстеження та швидкого реагування на випадки захворювання на SARS, посилення профілактики інфекційних захворювань. Хенк Бекедам рекомендував посилити контроль над лабораторіями, де проводяться дослідження SARS, лаборантами й особами, які працюють із дикими тваринами. Особливо це стосується тих районів, де було зареєстровано перші випадки захворювання. За словами представника ВООЗ, визначення джерел розповсюдження вірусу потребуватиме ретельних досліджень і тривалого часу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати