Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

02 серпня, 00:00

З першим офіційним візитом прем’єр України прибув до Будапешта

Учора прем’єр-міністр України Анатолій Кінах прибув у Венгрію. Ця одноденна поїздка — перший офіційний візит Кінаха у ранзі глави українського уряду. У Венгрії заплановане підписання мінімум трьох двосторонніх документів, зокрема, спільної декларації про прикордонну співпрацю, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Крім того, до підписання підготовлені україно-угорський договір про правову допомогу в громадських справах, а також угода між Держкомітетом молодіжної політики, спорту і туризму України та Міністерством економіки Венгрії в сфері туризму. Прем’єр зустрінеться з представниками української общини у Венгрії. Заплановані також переговори Анатолія Кінаха і глави угорського уряду Віктора Орбана у вузькому колі, а також зустріч з президентом країни Ференцом Мадлом у його резиденції.

Російський автобус із заручниками звільнено

Російський спецназ провів штурм захопленого у Невинномиську автобуса, всі заручники звільнені, повідомляє РІА «Новости». Один нападник убитий. Раніше нападники звільнили 14 чоловік. Деякі із заручників легко поранилися осколками віконного скла. Троє з них госпіталізовані, один — iз кульовим пораненням коліна. Російські джерела повідомляли, що нападників — двоє, обидва чеченці. Загарбники вимагали звільнення бойовиків, які здійснили аналогічну акцію в 1994 році. Інтерфакс повідомив, що в Мінеральні Води дійсно привезли двох чеченців, а також етапували із Ставропольського СІЗО брата одного з організаторів нападу. Сам автобус перегнали з Невинномиська до аеропорту Мінеральних Вод. Особу одного з нальотчиків вже встановили — це Султан-Саїд Ідієв, 1967 року народження. Хто діяв разом iз ним, поки невідомо. Вважають, що Ідієв брав участь в організації захоплень заручників у Ставрополі та сусідніх республіках у 1994 році. «Эхо Москвы» передає, що представник Аслана Масхадова від імені самого президента самопроголошеної Ічкерії засудив дії нападників.

Клінтон переїздить до Гарлема

Екс-президент США Білл Клінтон перебирається до свого нового офісу. Тепер його кабінет знаходитиметься в самому центрі Гарлема — району Манхеттена, де традиційно мешкає чорне населення міста, і де, між тим, міститься Колумбійський університет. Негри-підприємці Гарлема збираються влаштувати святкову маніфестацію на честь переїзду Клінтона, повідомляє РІА «Новости». Новий офіс екс-президента орендуватиметься за рахунок держави й коштуватиме американським платникам податків $30 тисяч на місяць. Пенсія самого Клінтона — $13 тисяч на місяць. За утримання екс-президента, десяти його співробітників та охорони так само сплачує держава. Подружжя Клінтонів живе окремо: Білл — у передмісті Нью-Йорка, а Хілларі у Вашингтоні. Родина збирається кожнi вихіднi.

Єгипетська феміністка відстояла своє право на шлюб

Каїрський суд відмовився розірвати шлюб 70-річної Наваль ель Саадаві з її 78-річним чоловіком, як того вимагав юрист Набі аль Ваш. Такого покарання, на думку законника, заслуговувала відома єгипетська феміністка за свої висловлювання проти певних догм ісламської релігії. Пані Саадаві довела в суді, що не говорила нічого крамольного, її просто невірно процитувала малотиражна місцева газета. Рішення суду стало несподіваним ударом для юриста аль Ваша, який разом iз групою колег тривалий час спеціалізується на позовах проти діячів науки та мистецтва, звинувачуючи їх у тому, що їхня діяльність ображає релігію. Законники вимагають, щоб покаранням для негідних стала заборона працювати, ув’язнення чи розірвання їхніх шлюбів. 1995 року суд Каїра постановив насильно розлучити університетського професора Назра абу Зеїда з його дружиною. Відтоді подружжя живе у вигнанні в Нідерландах, пише британська газета «Гардіан».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати