Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

29 грудня, 00:00

Польща напише свою доповідь щодо смоленської авіакатастрофи

Польща, незадоволена доповіддю Міждержавного авіаційного комітету (МАК), може підготувати власний звіт щодо катастрофи президентського Ту-154 під Смоленськом. Як заявив акредитований при МАК представник Польщі Едмунд Кліх, до такого кроку Варшава вдасться в разі, якщо МАК не включить у документ передані раніше зауваження польської сторони. Він зауважив, що в документі МАК майже нічого не сказано про дії російських диспетчерів і водночас особливу увагу звернено на дії польських пілотів. Нагадаємо, що проект звіту МАК за підсумками розслідування катастрофи літака президента Польщі Лєха Качиньського був переданий Едмундові Кліху 20 жовтня в Москві. У грудневому інтерв’ю польським ЗМІ президент Росії Дмитро Медведєв сказав, що Москва розслідувала трагедію без усіляких приховувань і передала Варшаві всі наявні у справі, документи, зазначивши, що особливих розбіжностей у Росії й Польщі в оцінці підсумків розслідування немає.

Обама й Клінтон викликають найбільший захват у американців

Президент США Барак Обама та держсекретар країни Гілларі Клінтон викликали найбільший захват у американців. Це випливає з результатів щорічного опитування, опублікованого на сайті компанії Gallup. Під час опитування з 10 до 12 грудня громадянам США, котрим більше 18 років, по телефону шляхом випадкової вибірки пропонувалося обрати публічних людей серед чоловіків і жінок, які викликали найбільше захоплення. Барак Обама, котрий лідирує в рейтингу з моменту свого обрання 2008 року, набрав в опитуванні 22% голосів респондентів, випередивши колишнього президента США Джорджа Буша-молодшого, голоси якому віддали 5% опитаних. У третьому рядку опинився інший екс-глава Сполучених Штатів Білл Клінтон (4%). Четверте й п’яте місця посіли колишній президент ПАР Нельсон Мандела та засновник Microsoft Білл Гейтс, які отримали по 2%. Серед жінок першого місця в опитуванні дев’ятий рік поспіль удостоїлася Гілларі Клінтон з 17% голосів. За нею йдуть екс-губернатор Аляски Сара Пейлін (12%), телеведуча Опра Вінфрі (11%), перша леді Мішель Обама (5%) та колишня глава Держдепу Кондолізза Райс (2%).

Бензиновий страйк у Болівії

Працівники транспортного сектора Болівії оголосили безстроковий страйк через зростання цін на паливо. У результаті в країні почалися серйозні перебої з роботою громадського транспорту, влада змушена залучити військові вантажівки для доставки жителів населених пунктів, розташованих поблизу великих міст, на їхні робочі місця, передає Бі-Бі-Сі. Після того як уряд Болівії оголосив про припинення субсидій у паливний сектор, ціни на дизельне паливо піднялися на 73%, а на бензин — на 83%. Влада заявила, що більшу частину нафти в країні видобувають іноземні компанії, отже, державні кошти йдуть не на стимулювання національної економіки, а на підтримку економік інших країн. Керівництво країни заявило, що компенсує негативний вплив від зростання цін на бензин підвищенням зарплат і заморожуванням цін на житлово-комунальні послуги. Віце-президент держави Альваро Гарсія Лінера заявив на прес-конференції, що Болівія не може продовжувати субсидувати цю галузь, тоді як величезна кількість палива вивозиться контрабандистами до сусідніх країн.

Вашингтон занепокоєний вироком у справі Ходорковського

Прес-секретар президента США Роберт Гіббс у спеціальній заяві, поширеній в американській столиці, висловив глибоке занепокоєння вироком, що засудив Михайла Ходорковського та Платона Лебедєва. «Очевидне вибіркове застосування закону до цих осіб підриває репутацію Росії як країни, прихильної до зміцнення правової держави», — наголошується в заяві. «Ми глибоко занепокоєні тим, що російський суддя сьогодні заявив, що Ходорковський і Лебедєв будуть повторно засуджені», — заявив Гіббс. «Ми занепокоєні повідомленнями про серйозні порушення в законодавчому процесі й тим, що виглядає як зловживання при використанні правової системи в неподобних цілях», — говориться в заяві. Раніше на підтримку Ходорковського висловилася держсекретар США Гілларі Клінтон. Вона зазначила, що вердикт викликає запитання з приводу вибіркового вживання закону й можливого переважання політики над законом. А міністр закордонних справ Німеччини Гвідо Вестервелле назвав другий процес над Ходорковським і Лебедєвим надзвичайно сумнівним і таким, що є кроком назад для Росії.

Сенат Казахстану готує ѓрунт для продовження повноважень Назарбаєва

Сенат (верхня палата парламенту) Казахстану забезпечить необхідну законодавчу базу для проведення референдуму щодо продовження повноважень чинного президента республіки Нурсултана Назарбаєва, заявив голова палати Касим-Жомарт Токаєв. Центрвиборчком Казахстану зареєстрував ініціативну групу та її заяву про проведення республіканського референдуму щодо продовження повноважень чинного президента Назарбаєва до 6 грудня 2020 року. «У суспільстві гаряче обговорюється і знаходить широку підтримку питання продовження термінів повноваження першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва. Гадаю, що підставою для цього послужила невтомна праця президента на благо народу, самовіддана служба інтересам Батьківщини. Ми безпосередньо пов’язуємо з ім’ям Елбаси (Лідера нації) високі показники та досягнуті успіхи в розвиткові нашої країни, яка стала багатою, сильною і всесвітньо визнаною державою», — відзначив Токаєв під час відкриття засідання парламенту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати