Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

08 квітня, 00:00

У Киргизстані настає нова революція?

Мітингувальники в Киргизстані захопили декілька владних установ, а також чиновників. Зокрема, прихильники опозиції захопили в заручники першого віце-прем’єра країни Акилбека Жапарова, повідомляє NEWS.ru. Також захоплені губернатор Таласької області Бейшенбек Болотбеков і глава МВС Киргизії Молдомусу Конгантієв. Останній, за непідтвердженими даними, помер від отриманих ран, коли його везли до лікарні. У зіткненнях є загиблі й поранені. За офіційними даними, постраждала 131 людина. У Бішкеку, за інформацією з різних джерел, шість чоловік було вбито під час зіткнень біля Будинку уряду. Мітингувальники закликають йти на штурм всіх силових відомств, спецслужб. Тимчасово припинено мовлення державного телебачення. За даними агентства Фергана.ру, мітингувальники в Таласі захопили будівлю УВС області. У місті запанував хаос, натовп некерований, багато п’яних, передають із місця подій спостерігачі. Підлітки ходять вулицями зі зброєю, захопленою в будівлі УВС. Під час штурму будівлі міліції було зламано ворота приватного готелю, куди увірвалися мародери. Президент Курманбек Бакієв своїм указом ввів надзвичайний стан і комендантську годину в Киргизстані. Нагадаємо, що нинішній киргизький президент Курманбек Бакієв прийшов до влади в результаті кольорової революції в березні 2005 року. Тоді опозиція, незадоволена результатами парламентських виборів, захопила адміністративні будівлі в Бішкеку, у тому числі будинок уряду. Після цього попередній президент Аскар Акаєв відмовився від влади.

Iндійська армія зазнає важких втрат у боях із маоїстами

Понад 70 солдатів індійської армії убито в результаті серії нападів маоїстських повстанців на армійські патрулі в центральній частині країни. Вдосвіта бойовики чисельністю близько тисячі осіб зненацька атакували роту десантників, яка поверталася з бойової операції в штаті Чхаттісгарх. «Поранених евакуювали вертольотами. В район бою направлено підкріплення», — повідомив представник військових. Проте підрозділи, відправлені на допомогу, самі двічі потрапили в засідку, влаштовану маоїстами. Зараз там тривають запеклі бої, надходять повідомлення про нові втрати. За офіційними даними, загинуло 75 солдатів, вісім військовослужбовців поранені. Про втрати бойовиків не повідомляється. Урядові війська проводять військову операцію проти маоїстів у штаті Чхаттісгарх. Міністр внутрішніх справ країни Паланіаппан Чидамбарам пообіцяв посилити наступ на позиції повстанців, якщо ті не погодяться вступити в мирні переговори. Повстанці, зі свого боку, заявляють, що готові до переговорів, але за умови, що власті звільнять із в’язниці трьох лідерів руху і припинять вогонь. Інакше вони обіцяють, що напади із засідок почастішають. Прем’єр-міністр країни Манмохан Сингх назвав маоїстських повстанців «найсерйознішим викликом безпеки Індії».

Близько 100 осіб загинуло через дощі в Бразилії

Близько 100 осіб загинуло в Бразильському штаті Ріо-де-Жанейро в результаті зсувів, викликаних зливами, які почалися в понеділок увечері й тривають відтоді безперестанку. Не менше 33 осіб стали жертвами стихії в однойменній столиці штату, де за одну добу випало 280 мм опадів, ще 33 потонуло в сусідньому місті Нітерой. 12 загиблих зареєстровано в Сан-Гонсало й один в Петрополісі. Губернатор штату Сержіо Кабрал запровадив у зоні лиха надзвичайний стан і закликав мешканців районів, яким загрожують нові зсуви, залишити свої будинки. Мер Ріо-де-Жанейро Едуардо да Коста Паєс, навпаки, порадив городянам по можливості не виходити на вулицю. За визнанням властей, транспорт у регіоні близький до повної зупинки. Закрито аеропорт Сантос-Дюмон, десятки автомобілів кинуті на вулицях, багато будинків зруйновано вщент. «У місті панує хаос. Всі центральні вулиці затоплені водою і перекриті. Кожен, хто спробує потрапити туди, наражатиме своє життя на велику небезпеку», — заявив Паєс. Як висловився мер, готовність міста до злив була «нижчою за нуль». І це при тому, що Ріо-де-Жанейро не лише друге за величиною місто в Бразилії, але й майбутнє місце проведення чемпіонату світу з футболу 2014 року і столиця Літніх Олімпійських ігор-2016. Президент країни Луїш Інасіо да Сілва відвідав у вівторок район стихійного лиха, після чого звинуватив місцеву владу в недостатньому контролі за будівництвом і відсутності нормальної інфраструктури. Нинішнє літо в штаті Ріо-де-Жанейро видалося особливо спекотним і дощовим. У січні 39 осіб загинуло в результаті зсувів на місцевому курорті Ангра-дос-Рейс.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати