Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

16 червня, 00:00

Голова МАГАТЕ занепокоєний ядерним випробуванням КНДР

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Мохаммед ель-Барадеї заявив учора на сесії Ради керівників агентства, що він «глибоко занепокоєний» другим підземним ядерним випробуванням, проведеним Північною Кореєю в травні. Нагадаємо, що 25 травня КНДР провела випробування ядерного пристрою потужністю близько 20 кілотонн. Це сталося через місяць після припинення Пхеньяном шестисторонніх переговорів щодо денуклеаризації Корейського півострова через засудження Радою Безпеки ООН запуску Північною Кореєю багатоступінчастої ракети. «Це невірний крок у невірному напрямі, внаслідок якого знову створилося середовище для конфронтації», — зауважив ель-Барадеї. Рада Безпеки ООН ухвалила 12 червня резолюцію, що вводить нові і посилює колишні санкції щодо КНДР у зв’язку з проведеними Пхеньяном ядерними випробуваннями. За ухвалення резолюції проголосували всі 15 членів РБ ООН. 13 червня КНДР заявила, що відповість військовими діями на спроби США та союзників ізолювати її. Північна Корея також повідомила, що почне збагачення урану й використає плутоній для військових цілей. МЗС Північної Кореї зауважив, що будь-яка блокада країни розцінюватиметься як війна й заходи у відповідь будуть також військові.

Нетаньяху дав згоду на «дві держави для двох народів»

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оголосив про готовність погодитися на створення палестинської держави, якщо вона буде демілітаризована й визнає Ізраїль державою єврейського народу. З такими обмовками глава правого ізраїльського уряду вперше визнав формулу «дві держави для двох народів» як кінцеву мету палестино-ізраїльського урегулювання. «Без дотримання двох цих умов є серйозні побоювання, що поруч з Ізраїлем буде створена палестинська озброєна держава, що стане новою базою тероризму, як це сталося з Сектором Газа», — заявив Нетаньяху, виступаючи з програмною промовою в Бар-іланському університеті. Тому Ізраїль, за словами Нетаньяху, сьогодні просить у міжнародного співтовариства і насамперед у США «чітких гарантій того, що в рамках постійного урегулювання та територія, що опиниться в руках палестинців, буде демілітаризована». «У палестинців не буде армії, не буде контролю над повітряним простором, буде створена ефективна система моніторингу для протидії ввезенню зброї на їхні території. І, звичайно ж, що вони не зможуть укладати військові союзи. Без цього рано або пізно ми отримаємо ще один Хамастан», — пояснив прем’єр. Однак палестинці розкритикували промову Нетаньяху. Керівництво Палестинської автономії відмовилося від створення палестинської держави на умовах, запропонованих ізраїльським прем’єр-міністром, і звинуватило його в тому, що він «паралізував» урегулювання близькосхідного конфлікту. Представник голови Палестинської автономії Махмуда Аббаса назвав пропозицію Нетаньяху викликом на адресу палестинців, усього арабського світу й Сполучених Штатів, хоча сама американська адміністрація відгукувалася про виступ ізраїльського прем’єра як про «важливий крок уперед» у переговорному процесі.

ЄС продовжив операцію проти сомалійських піратів

Учора голови МЗС країн Євросоюзу на зустрічі в Люксембурзі ухвалили рішення про продовження термінів військово-морської операції Аталанта в Аденській затоці до середини грудня 2010 року. Як повідомляється в заяві голів МЗС 27 країн ЄС, «операція «Аталанта» довела свою ефективність у боротьбі з піратством, що загрожує водам Сомалі». Військово-морська операція Євросоюзу була розпочата в середині грудня 2008 року. Спочатку повідомлялося, що операція триватиме 12 місяців. За даними міжнародної неурядової організації Ecoterra International, доповідь якої цитує агентство AFP, із початку 2009 року сомалійські пірати здійснили напади на 126 суден, і 44 спроби захоплення мали успіх. За даними організації, минулого року морські розбійники захопили 49 суден. Крім того, як повідомляють експерти Ecoterra International, понад 200 моряків — членів екіпажу 14 судів, захоплених в Аденській затоці та Індійському океані, все ще перебувають у полоні в піратів. Боротьбу з піратами в Аденській затоці, де найчастіше відбуваються спроби захоплення суден, веде коаліція військово-морських сил 16 країн, до яких приєдналися ВМС Євросоюзу і кораблі країн НАТО.

У Тбілісі розігнали протестуючих біля будівлі поліції

Грузинська поліція, використовуючи гумові палиці, розігнала протестуючих біля будівлі головного управління поліції Тбілісі. Протестувальники вимагали звільнення кількох опозиціонерів, які перебувають у ізоляторі, затриманих на минулих вихідних. За словами колишнього спікера грузинського парламенту й одного з лідерів опозиції Ніно Бурджанадзе, був жорстоко побитий відомий опозиційний діяч Зураб Абашидзе. Абашидзе у важкому стані був доставлений до лікарні. Бурджанадзе також заявила, що важкі поранення отримали десятки учасників акції. У відповідь на дії грузинської поліції Ніно Бурджанадзе оголосила загальний збір опозиції біля будівлі парламенту Грузії. Нагадаємо, в п’ятницю 12 червня молодіжні опозиційні організації влаштували пікет біля будівлі парламенту, який закінчився зіткненнями з поліцією. Лідери опозиції, коментуючи інцидент, заявили, що Грузія стоїть на межі громадянського протистояння.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати