Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

08 вересня, 00:00

ЄС хоче бачити в Україні після виборів продовження конституційної реформи

Європейський комісар з питань зовнішньої політики й європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер відмічає важливість проведення в Україні «повністю незалежних, справедливих виборів» і сподівається на продовження політичних і економічних реформ після закінчення виборчої кампанії. Водночас Б. Ферреро-Вальднер вважає, що після виборів необхідна «конституційна реформа, яка принесе стабільність в країну». «Це те, що ми хочемо бачити», — пояснила вона. Єврокомісар висловила сподівання, що до кінця нинішнього року угоди про спрощення візового режиму й реадмисію набудуть чинності. «Європарламент уже дав свої рекомендації, й зараз ми маємо провести документи через різні інституції, і ми сподіваємося, що, якщо все буде добре, до кінця нинішнього року ми дійсно матимемо більш дешеву, легку дорогу для широкого доступу українців до ЄС. Це бізнесмени, вчені, студенти, а для частини населення — для дітей до 21 року — візи будуть безкоштовними», — сказала вона.

Росія закуповує австралійський уран

Росія закуповуватиме австралійський уран на умовах продавця — виключно для себе і з невійськовою метою. Питання про підписання угоди, що передбачає поставку до Росії ядерного палива на 1 млрд. доларів на рік протягом 30 років, залишалося відкритим до останньої миті. Головні побоювання Канберри були пов’язані з можливим реекспортом урану до держав, які на Заході вважаються проблемними. «Головна умова, за якої здійснюватиметься продаж урану Росії — надання чітких гарантій того, що радіоактивні речовини не потраплять до Ірану чи Сирії», — заявив раніше прем’єр-міністр Австралії Джон Говард. Зі свого боку російський президент пояснив, що підписання угоди продиктоване амбіційними намірами Москви в частині розвитку атомної енергетики, для чого їй і потрібний австралійський уран. «Зокрема, протягом усього радянського періоду побудовано 30 ядерних блоків, а за наступні 15-20 років ми повинні в Росії збудувати ще стільки ж. Ми маємо відповідну технологію, а Австралія є номером один з розвіданих запасів урану», —зазначив він.

Росія та США продовжать шукати розв’язання проблеми ПРО

Росія та США продовжать працювати над пошуком розв’язання проблеми, пов’язаної з планами США щодо розміщення елементів ПРО в Європі, повідомив президент РФ Володимир Путін після зустрічі з Джорджем Бушем. «Ми розмовляли про всі проблеми двостороннього порядку денного та найважливіші міжнародні питання, передусім, щодо проблеми ПРО», — повідомив президент РФ. «Ми погодилися, що наші експерти повинні найближчим часом зустрітися в черговий раз і здійснити поїздку в Азербайджан на РЛС «Габала», — заявив В. Путін. «Таким чином, ми констатуємо, що процес спільної роботи в цьому напрямі продовжується», — підкреслив президент РФ.

Амністія по-туркменському

У переддень священної для мусульман світу Ночі всемогутності (Гадир гіджесі) в Туркменістані будуть амністовані понад дев’ять тисяч осіб, заявив міністр національної безпеки Гельдимухаммед Аширмухаммедов на засіданні уряду. Подібні акції проводяться в Туркменістані з ініціативи першого президента Ніязова щорічно з 1999 року згідно із законом «Про щорічну амністію й помилування на честь священної Гадир гіджесі». У рамках амністії в 2006 році з місць ув’язнення на свободу вийшли понад 10 тисяч осіб. Як повідомлялося, у серпні 2007 року за рішенням нового президента Гурбангули Бердимухаммедова, відповідно до пропозицій Державної комісії з розгляду звернень громадян щодо діяльності правоохоронних органів, що працює на постійній основі, вже були звільнені 11 осіб.

Папа Римський прийняв Переса

Папа Римський Бенедикт XVI прийняв президента Ізраїлю Шимона Переса. За повідомленням Залу печатки Святого престолу, у ході аудієнції, яка тривала 35 хвилин, обговорювалася ситуація, в якій нині живе мирне населення Ближнього сходу. Папа Римський і президент Ізраїлю висловили надію на те, що «кожна з сторін конфлікту прикладе максимум необхідних зусиль для того, щоб відповісти на потреби людей». У ході зустрічі Ш. Перес знову запросив Папу відвідати Ізраїль. За словами ізраїльського президента, Папа пообіцяв, що «зробить все можливе для того, щоб приїхати в Ізраїль у 2008 році». У той же час понтифік зазначив, що Ватикан повинен вирішити деякі організаційні питання, пов’язані з цим візитом. Бенедикта XVI неодноразово запрошували в Ізраїль, однак у Ватикані вважають, що Папа Римський може прибути в цю країну лише в ситуації миру або тривалого перемир’я. Нинішній візит Ш. Переса став першим закордонним візитом після того, як 13 червня він обійняв посаду президента Ізраїлю.

Бразилія розробляє нову оборонну стратегію

Напередодні 185-ї річниці незалежності Бразилії, що відзначаються 7 вересня, президент країни Луїс Інасіо Лула да Силва підписав декрет про створення групи з вироблення національної стратегії безпеки. Він назвав створення національної стратегії оборони фундаментальним завданням для майбутнього країни й доручив міністрам силового блоку протягом року розробити план розвитку галузі, зробивши акцент на технологічний розвиток збройних сил. «Одне із головних завдань, я вважаю, — зв’язати воєдино розвиток наших збройних сил з економічним і технологічним розвитком країни», — зазначив глава держави. За його словами, необхідно значно підвищити об’єм інвестицій у виробництво сучасного озброєння. Силва вважає, що національна стратегія безпеки повинна вивести Бразилію на лідируючі позиції у світі. «До 2022 року, коли ми відзначимо 200-річчя незалежності, ми повинні твердо знати, що в XXI столітті Бразилія стане світовою державою», — підкреслив бразильський президент.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати