Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Костянтин Грищенко: «Євроінтеграція стала для України стимулом для самовдосконалення»

Про «новий етап об’єднання континенту»
11 жовтня, 16:35

Євросоюз має стратегічний інтерес в тому, щоб підписати з Україною Угоду про Асоціацію наступного місяця у Вільнюсі. Про це заявив 11 жовтня міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле на міжнародній конференції «Подальший шлях Східного партнерства», яка відбулася у Клубі Кабінету міністрів України. Говорячи про договір, він зазначив, що це – «не тільки угода між ЄС та Україною». «Це не тільки вдосконалить наш бізнес і нашу торгівлю. Це – ідея спільних цінностей, які ми шукаємо», – відзначив міністр. Вестервелле також додав: «Ми закликаємо українську владу вирішити всі існуючі проблеми до саміту у Вільнюсі». Голова німецької дипломатії наголосив, що «Німеччина бачить Україну асоційованим партнером.

«Проблеми», які непокоять європейців одні й ті самі: вибіркове правосуддя, політичні переслідування, зміцнення демократії і верховенство права. Євродепутат Яцек Саріуш-Вольські наголосив на нагальності вирішення справи Тимошенко. «Основною умовою, яку необхідно виконати, – це подолати виборче правосуддя, звільнивши Юлію Тимошенко. Я думаю, що якщо цього не станеться, то Євросоюз, ймовірно, може й не підписати цю Угоду. Про це чітко треба говорити, тому що у Києва ще присутні ілюзії», – сказав він. Водночас Саріуш-Вольські зазначив, що ЄС хотів би бачити Україну «на борту».

Комісар з питань розширення та європейської політики добросусідства Штефан Фюле наголосив на тому, що Брюссель хоче підписання Угоди разом з Україною, Молдовою і Грузією. Водночас, він нагадав, що прогрес України буде обговорюватися на засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС 21 жовтня.

Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко вважає, що 28 листопада вирішиться доля не лише України, а й усього Східного регіону. Підписання угоди, на його думку, міцно прив’яже Україну до Євросоюзу і розпочне «новий етап об’єднання континенту». Водночас, він також відзначив, що вимоги ЄС «змусили державний апарат впроваджувати зміни швидше і більш цілеспрямовано». «Європейська інтеграція стала для України стимулом для самовдосконалення та постійної роботи над собою», – додав віце-прем’єр.

А ось на думку представника України при Євросоюзі Костянтина Єлісєєва, Київ мав би виконати цю роботу ще на початку Незалежності. «Всі пункти зі «списку Фюле» ми мали виконати ще 1995 року, коли Україна стала членом Ради Європи. Але зараз в останні місяці ми досягли більшого, аніж за 15 років. Відбувається великий прогрес. Хочу наголосити на тому, що ми робимо це не для того, аби комусь сподобатись, а для себе», – відзначив пан Єлісєєв.

Також на конференції були присутні й студенти. За їхніми словами, 15 студентів самостійно виявили бажання прийти на цей захід, адже для них «важливою є доля України і вони хочуть знати шлях її подальшого розвитку». Так, студент  ІІ курсу соціологічного факультету НПУ ім. Драгоманова Гелгам ГАСАНОВ зазначив у коментарі «Дню»: «Протягом історії Україна завжди сумнівалась щодо свого вектору розвитку  між Сходом та Заходом, однак зараз першочерговим є питання самобутності та національного самовизначення. Спершу треба визначити хто ми є, а вже потім вирішувати «куди йти». Однак я обома руками за ЄС. Не зважаючи на всі методи, які застосовує Росія, аби нас відмовити. Росія ж не може позбутись інстинктів імперії та агресивних методів. Пора цьому покласти кінець». Як виявилось у студентів викладають навчальний курс «Європейська інтеграція», метою якої є формування європейської ментальності.

А на думку його колеги Ігоря КОСТІЦИНА, на конференції дуже конструктивною була критика щодо результатів реформ в Україні: «Європейські політики нам неодноразово казали, що ми повинні змінюватись, проводити реформи та змінювати свій менталітет. Якщо хочемо мати гарне майбутнє. Це все залежить від нас і від нашого парламенту. В нас є чіткі вимоги, які ми повинні виконати. Всі повинні розуміти, що після підписання угоди не відбудеться «покращення» в один день. Бо адаптаційний процес буде тривати, можливо, навіть років 20. Але це інвестиція в майбутнє. Я хочу, аби Україна вступила в ЄС».

Після дискусії учасники конференції взяли участь у відкритті Центру «Наші Діти», який було започатковано Німецько-польсько-українським товариством в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати