Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Людський ембріон клоновано, людину — поки що ні

27 листопада, 00:00

Компанія Advanced Cell Technology (АСТ) повідомила, що, клонуючи ембріон, вони жодним чином не ставили перед собою мету створити людину. Науковці сподіваються, що їхній винахід дозволить із штучного людського ембріона створювати стволові клітини, а ті в свою чергу можна перетворити в інші клітини людини. Це, на їхню думку, стане новим кроком у медицині і допоможе лікувати дуже тяжкі хвороби — діабет, рак, інсульт, СНІД тощо. Крім того, із створення стволових клітин для науковців відкривається дорога у створенні людських органів, що розширить можливості для операцій із трансплантації. «Я просто намагаюся допомогти хворим людям, і це наша єдина мета», — наголосив один із керівників АСТ Майкл Вест, який заперечив, що компанія ставила собі за мету склонувати людину. «Ми говоримо про створення живої людської клітини, проте не живої людини», — наголосив він.

Американські конгресмени, яких запросили в неділю, одразу ж після звістки про винахід, взяти участь у телепередачі, заявили Ен-Бі-Сі, що на Сполучені Штати чекають складні дискусії щодо питання клонування навіть людських ембріонів. Врешті- решт, вважає сенатор-республіканець Річард Шелбі, «не думаю, що ми дозволимо таке клонування надалі». Речниця Білого дому Дженіфер Міллервайз сказала Сі-Ен-Ен, що «на 100% заперечує будь-які види клонування людських ембріонів президент Джордж Буш, який підтримує заборону Палати представників у сфері клонування дюдини». Ухвалила таке рішення нижня палата американського Конгресу улітку. У разі недотримання заборони документ передбачає для порушника до десяти років ув’язнення та один мільйон доларів штрафу. Правда, прийнятий закон Палатою представників досі не розглянули в Сенаті, а отож, дії компанії АСТ, схоже, були цілком правомірними. Крім того, як повідомила Бі-Бі-Сі, закон стосується лише тих компаній, які б на реалізацію планів із клонування людини витрачали гроші платників податків. Компанія ж АСТ — приватна.

Хоч більшість вчених і привітала відкриття американських науковців, у політиків воно не викликало якогось ентузіазму. Більшість із них все ще наполягають на повній забороні клонування людини. Найліберальніші ж — не заперечують тільки досліджень у цій царині.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати