Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«На переговорах потрібен дієздатний партнер»

Посол Німеччини обіцяє підтримати євроінтеграцію України
19 липня, 00:00
РАЙНГАРД ШЕФЕРС / ФОТО УКРIНФОРМ

Новопризначений посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Райнгард Шеферс вперше зустрівся з журналістами в Києві. До слова, він був здивований великою кількістю мас-медійників, які були присутні на цій зустрічі. Це означало, що до Німеччини та її позиції в Києві ставляться з неабиякою увагою.

«Я дуже радий тому інтересу, що ви виявляєте до новопризначеного посла Німеччини. Я тут всього два тижні, а таке відчуття, що два місяці», — зазначив Р. Шеферс. До цього він працював у Москві та Парижі, а з січня 2001 року — послом і представником ФРН у Комітеті ЄС з питань політики та політики безпеки.

Із приводу поточних труднощів в українській політиці посол не став робити жодних прогнозів. «Я вже навчився того, що прогнози у Києві робити небезпечно», — пояснив дипломат. Пан Шеферс збирається докласти усіх зусиль для покращання відносин між Німеччиною та Україною. «Також я докладу зусиль для наближення України до ЄС, — наголосив посол. Своє першочергове завдання пан Райнгард вбачає у можливості по-новому сформулювати формат відносин між Україною та ЄС, починаючи з 2008 року. «При цьому це буде робитися впродовж головування Німеччини у Раді ЄС, яке починається з 1 січня 2007 року. Зараз цією підготовчою роботою займаються у Берліні та Брюсселі. Існує багато пропозицій, але все залежатиме від розвитку і стабільності в самій Україні», — підкреслив новопризначений посол.

На прохання журналістів провести паралелі між ситуацією під час минулорічних виборів у Німеччині й теперішньою ситуацією в українському парламенті пан Шеферс заявив, що «паралелі дійсно простежуються». Адже, на його думку, в обох країнах велися переговори iз створення коаліції.

— У Німеччині з повоєнного періоду, з того часу як була заснована ФРН, всього лише один раз був прецедент, коли уряд створили на базі лише однієї політичної партії. Тобто, — говорить Райнгард Шеферс, — ми постійно були змушені формувати коаліцію. Щодо цієї каденції, то у нас вдруге в історії було створено так звану широку коаліцію. Якщо я правильно розумію ситуацію в Києві, тут все має дещо інший вигляд. Адже поняття широкої коаліції означає, що дві політичні сили, які працювали одна проти одної впродовж виборів, змушені об’єднатися для того, щоб сформувати коаліцію й уряд.

Не обминули на зустрічі з послом і питання газотранспортного консорціуму. Посол зазначив, що ця ідея не є новою. За його словами, навіть на папері існує рішення про його створення. Але на практиці це так і не було втілено. Райнгард Шеферс нагадав, що Німеччина постійно дотримується позиції, що потрібно посадити за стіл переговорів усі причетні до цього процесу сторони. Тобто повинні зустрітися країни, які видобувають газ, постачають і споживають його. В остаточному вигляді це питання ще не опрацьовано, але підготовка триває в Берліні та в інших містах. «Таку думку ми висловлювали і на зустрічі країн «вісімки» в Санкт- Петербурзі, — сказав посол. — Головне, що стан проблеми зрозумілий і наші цілі ясні».

Оскільки пан Шеферс працював у Комітеті ЄС, було цікаво послухати його думку щодо складності переговорів з боку ЄС та України.

— Ми сподіваємось на формування в Україні такого уряду, який демонструватиме свою відданість демократії, правовим засадам державності та який буде продовжувати втілювати принципові цілі, яких, зокрема, дотримується і Президент. А це орієнтація на європейські демократичні цінності та розвиток у напрямi ЄС, — коментує посол. — Також я розмовляв з людьми, які могли б увійти до складу майбутнього уряду України в будь-яких варіантах його формування. І мені ніхто не говорив про те, що має намір ухилитися від цього окресленого курсу. Але зараз йдеться про те, щоб Україна зробила свій вибір, і, бажано, протягом наступного місяця. Адже мова йде про нове формулювання усього загалу законів, які регулюють відносини між Україною та ЄС, і переговори з цього питання мають розпочатися через декілька місяців. Мова йде про величезну кількість галузей, в яких ми будемо вести конкретні переговори, в тому числі й у нових галузях, в яких нам треба буде укладати компроміси. Так чи інакше, та з огляду на ситуацію, що динамічно розвивається, треба говорити про правові рамки нових відносин між ЄС та Україною. Переговори триватимуть більш ніж рік. І скажу, що нам на переговорах потрібен дієздатний партнер.

До речі, в Києві посол не вперше. Родина Шеферсів під час дипломатичної роботи у Москві наприкінці 80-х років відвідувала Україну. У 90-х він перебував у складі офіційної делегації на чолі з канцлером Гельмутом Колем під час візиту до Києва. «Але приїхавши зараз, я був здивований тим, наскільки змінився Київ, — ділиться враженнями посол. — Залишився лише характерний рельєф. Все інше дуже змінилося: динамічні зрушення позитивного характеру помітні й у економіці, й у суспільстві».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати