Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не втрачаючи темпу…

Турецько-українське стратегічне партнерство та 15 липня
15 липня, 10:07

Контакти між двома важливими країнами регіону, Туреччиною і Україною, незважаючи на труднощі пандемії Covid-19, активно розвиваються.

Після візиту до Києва 22 червня Речника Адміністрації Президента Ібрахіма Калина та Начальника Управління оборонної промисловості Ісмаіля Деміра, минулого тижня Київ відвідав Міністр національної оборони Хулусі Акар і провів зустрічі. А 3 липня ми приймали в Антальї Міністра закордонних справ Дмитра Кулебу.

Торгівля, взаємні інвестиції, оборонна промисловість та туризм — це основні пункти стосунків двох країн.

Державні органи обох країн засукали рукава, щоб на першому етапі досягнути рівня 10 мільярдів доларів обсягу двосторонньої торгівлі, який у 2019 році зріс на 10% до 4,8 мільярдів доларів. Економіки Туреччини та України, завдяки своїм структурним особливостям, доповнюють одна одну, пропонують для інвесторів значний потенціал для співробітництва. Підписання Угоди про вільну торгівлю, перемовини щодо якої тривають вже багато років, стане важливим кроком, який дасть можливість реалізувати цей потенціал. Під час останніх візитів обидві сторони ще раз підтвердили волю до фіналізації перемовин по Угоді про вільну торгівлю.

Звичайно ж, не є збігом обрання Антальї для проведення 3 липня зустрічі Міністрів закордонних справ обох країн. Анталья — це столиця турецького туризму і саме туризм є дуже важливим сектором, який зближує наші країни. Державні органи Туреччини та України зробили дуже важливі кроки, щоб два народи познайомились один з одним. Сьогодні громадяни обох країн можуть їздити один до одного на відпочинок навіть без паспортів. І це забезпечує встановлення нових містків дружби між сотнями тисяч громадян двох країн.

В цей час, коли триває боротьба з пандемією, Туреччина продовжує бути безпечним туристичним напрямком завдяки своїй «Системі сертифікації безпечного туризму». Для наших гостей з України було вжито усіх заходів безпеки. І таким чином, ми з задоволенням спостерігаємо за поступовим збільшенням кількості наших українських друзів, що відвідують нашу країну завдяки відновленню взаємних авіарейсів з 1 липня.

Це зближення наших народів також збільшує взаємну цікавість до мови та культури. Відділення української мови та літератури, яке було відкрите у 2017 році в Стамбульському університеті, Культурний центр імені Юнуса Емре, який почав функціонувати в Києві, намагаються дати відповідь на цю зростаючу цікавість. Наш Культурний центр імені Юнуса Емре, який в період карантину почав проводити заняття з турецької мови он-лайн, з нетерпінням чекає на зустріч з нашими українськими друзями в рамках нових проектів.

Туреччина за кожної нагоди підтверджує свою підтримку територіальної цілісності України. Туреччина, яка не визнала анексії Криму у 2014 році, продовжує надавати підтримку своїм братам – кримським татарам. Відповідно до розпорядження Президентів двох держав, спеціалісти обох країн почали працювати над спорудженням 500 квартир для забезпечення потреб кримських татар. Також Турецьким агентством співробітництва та розвитку ТІКА проводиться підготовка до будівництва комплексу мечеті в Києві, який є іншим важливим проектом для наших братів.

В основі турецько-українських відносин лежать дружба, добросусідські відносини, стратегічне партнерство та взаємна довіра. Відчуття довіри є надзвичайно цінним у цей час, коли країни борються з великою кількістю одночасних та асиметричних викликів.

Загрози, з якими ми стикаємось, стають все складнішими. Чотири роки тому Туреччина подолала дуже велику небезпеку. На жаль, незважаючи на всі зусилля, яких ми докладали протягом цих чотирьох років, деякі представники міжнародної спільноти ще не до кінця усвідомили масштаб небезпеки Терористичної організації прибічників Фетуллаха (FETÖ).

Вночі 15 липня 2016 року зрадники, які проникли в критичні інституції держави, перш за все, у збройні сили, намагались одним ударом захопити державу, коли їх наміри були викриті. Для цього вони використали зброю, що належить державі, проти народу та посадових осіб, які намагались охороняти державу цього народу. Вони пустили танки проти невинних людей, які намагались протидіяти спробі державного перевороту, вони піддали бомбардуванню з бойових літаків Великі національні збори Туреччини, які є представником суверенітету народу.

Турецький народ ціною життів захистив свою державу та демократію від цієї зрадницької спроби державного перевороту. Він встав проти бойових літаків, вертольотів, танків, став єдиним кулаком зі своїми воїнами та поліцейськими, не дав пройти зрадникам-заколотникам. Заради цього ми заплатили 251 життям громадян, яким ми не зможемо оплатити заслужене, більше 2000 громадян зазнали поранення.

Ми хочемо, щоб наші друзі побачили справжнє обличчя FETÖ, щоб вони не стикались з подібними трагедіями. FETÖ — це терористична організація постмодерного періоду, яка намагалася, проникнувши до критичних інститутів держави, побудувати «державу в державі», використовуючи захоплені державні органи та медіа, оббрехали та звільнили з посад вірних своїй нації службовців, та на їх місце привели своїх прибічників, яких вони запрограмували та виховали у своїх навчальних закладах. 

Від тієї темної ночі чотири роки тому ми не полишили переслідування зрадників – членів FETÖ – і не полишимо цього, допоки вони не постануть перед правосуддям. Не відмовившись від засад верховенства права, ми забезпечуємо, щоб кожен з тих, хто був учасником спроби державного перевороту, звітував перед правосуддям. Ми у великій мірі викорчували структури FETÖ на території Туреччини. Ми знищили утворення-ширми, які розповсюдились як у структурі держави, так і багатьох галузях — від фінансів до освіти.

Організація, хребет якої в Туреччині був зламаний, для того, щоб залишатись стояти міцно на ногах, звернулась до своїх відгалужень поза кордонами Туреччини. Вона через свої навчальні заклади та культурні центри за кордоном показує себе як невинний громадський рух, намагається отримати прибутки та вплив. Для перешкоджання прихованої роботи, яку провадить FETÖ в галузі освіти, наш Фонд «Мааріф» (Освіта) проводить активну роботу в усіх куточках світу. Вже багато країн або закрили школи та мовні курси, що афілійовані з FETÖ, або передали їх в управління Фонду «Мааріф».

У четверту річницю зрадницької спроби державного перевороту 15 липня, коли ми поминаємо наших 251 загиблого, їх свята пам’ять посилює нашу рішучість до виявлення справжнього обличчя FETÖ в усьому світі. Нехай ніхто не сумнівається, що ми, не зраджуючи верховенству права, рішучо продовжуватимемо праведну боротьбу проти FETÖ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати