Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нігерійці не вірять, що Абіола помер сам

09 липня, 00:00
Найбільшу країну Чорної Африки стрясають акції протесту та громадянської непокори: чимало нігерійців переконані, що причиною смерті лідера опозиції Мошута Абіоли стала не хвороба серця як така, а підступні дії тюремної адміністрації. 

Найпомітніший політичний в’язень сучасної Африки помер позавчора прямо під час зустрічі з американськими дипломатами, які вели з місцевим військовим режимом переговори про його звільнення. П’ять років тому Абіола переміг на президентських виборах, однак на чолі держави так і не став: військові анулювали результати голосування, а самого Абіолу запроторили до в’язниці. Затятий ворог «символу нігерійської демократії» Абіоли — голова військової хунти Сані Абача — помер місяць тому. І теж від серцевого нападу. Новий військовий лідер країни Абдусалам Абубакар під тиском внутрішньої опозиції та світової спільноти звільнив уже десятки політв’язнів. Йшлося до того, що на волю вийшов би й Абіола. Оглядачі передрікали йому шлях Нельсона Мандели: із в’язничної камери — у президентське крісло.

Проте на перешкоді стала смерть. І тепер перехід до демократії у Нігерії суттєво ускладнився. Хоча заступник держсекретаря США Томас Пікерінг, який став мимовільним свідком смерті Абіоли, заявив, що не має підстав сумніватися у поставленому діагнозі, опоненти правлячого режиму не вірять, що військові не доклали до цього рук.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати