Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Парадоксальні вибори в Болгарії

Експерт: Соціалісти формують уряд із націоналістами для обслуговування російських олігархічних інтересів
13 травня, 19:08
12 ТРАВНЯ. СОФІЯ. БОЛГАРСЬКА МОЛОДЬ НАМАГАЛАСЯ ШТУРМОМ ВЗЯТИ ПРЕС-ЦЕНТР У СТОЛИЦІ І ТАКИМ ЧИНОМ ВИСЛОВИТИ НЕЗАДОВОЛЕННЯ РЕЗУЛЬТАТАМИ ГОЛОСУВАННЯ / ФОТО РЕЙТЕР

На парламентських виборах у Болгарії, які відбулися в неділю, перемогла правоцентристська партія «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЄРБ), яка набрала 31,37% голосів виборців. Проте цю перемогу можна радше назвати поразкою, оскільки очолювана екс-прем’єром Бойко Борисовим партія здобуде 98 місць у 240-місному парламенті. І вже відомо, що жодна з трьох партій, які змогли подолати 4-відсотковий бар’єр, необхідний для проходження до парламенту, не має наміру вступати до коаліції з ГЄРБ. Це означає, що уряд формуватиме «Болгарська соціалістична партія», яка перебувала в опозиції, набрала 27,3% голосів і матиме 86 депутатів. Її партнери по майбутній коаліції ліберальна партія «Рух за права і свободи» (РПС), яка захищає інтереси етнічних турків і мусульман, — набрала 9,14%, а ультраправа націоналістична партія «Атака» — 7,59% голосів виборців. Відповідно, ці партії матимуть 33 і 23 депутати у парламенті.

Нагадаємо, що це були дострокові парламентські вибори. Прем’єр Бойко Борисов оголосив про відставку уряду 20 лютого на тлі протестів, які розпочалися в середині лютого у зв’язку з різким підвищенням цін на енергоресурси.

Слід наголосити на дуже низькій явці виборців, яка становила трохи менш як 50% з 6,9 млн зареєстрованих у Болгарії виборців.

Як зазначають спостерігачі, голосування було затьмарене звинуваченнями у можливих фальсифікаціях. Напередодні виборів болгарські прокурори вилучили 350 тисяч фальшивих бюлетенів у країні — випадок для новітньої історії республіки безпрецедентний.

Органи прокуратури Болгарії порушили 331 справу в зв’язку недотриманням політичних прав громадян під час загальних виборів, що відбулися 12 травня. Органи прокуратури також ініціювали 54 досудових проваджень, 17 з яких стосуються купівлі голосів, 3 з них нібито організованих злочинними групами.

У неділю близько 200 протестувальників проти результатів дострокових парламентських виборів у Болгарії спробували штурмом узяти прес-центр у столиці країни Софії, де представники партій мають незабаром виступити на прес-конференції, повідомила болгарська агенція Novinite. Протестувальники закидали поліцію камінням, у відповідь працівники правоохоронних органів застосували кийки. На цей час про потерпілих не повідомляється. За даними агенції, протестувальники вигукували гасла проти партії екс-прем’єра і вимагали анулювати результати голосування. Поліції вдалося узяти ситуацію під контроль.

«День» звернувся до болгарського політолога Огняна МІНЧЕВА з проханням прокоментувати результати виборів і дати прогноз розвитку ситуації в країні. «Правляча партія ГЄРБ, яка перебувала при владі з 2009 по 2013 рік, знову виграла вибори, але цього разу без можливості створити власну більшість і уряд в новому парламенті. Це означає, що решта три партії, які є посткомуністичними і фінансуються проросійськими олігархами Болгарії, користувалися ганебними методами в передвиборній боротьбі, компроматними схемами, всілякими методами паплюження своїх опонентів. І врешті-решт вони домоглися свого. Партія колишніх комуністів — Болгарська соціалістична партія — разом із партією турецьких націоналістів «Рух за права та свободи» (РПС) і партією крайніх болгарських націоналістів «Атака» працюватимуть над створенням нового коаліційного уряду, який буде геть парадоксальним, оскільки болгарська націоналістична і турецька націоналістична партії упродовж останніх десяти років є досить сильними ворогами.

І що ж їх зараз об’єднало із соціалістами?

— Об’єднує їх прагнення до влади і практична єдність на основі бажання отримувати великі гроші для обслуговування російських олігархічних інтересів у Болгарії.

Що, обидві ці партії та соціалістів фінансують російські олігархи, які саме?

— Фінансують їх різні олігархічні групи, та зрештою мета їх правління — це те, що я вже казав.

А як же тоді той факт, що Болгарія є країною ЄС і має певні зобов’язання перед Брюсселем.

— Це так, але Брюссель останнім часом послабив контроль через кризу європейських структур. А вплив російських енергетичних олігархічних кіл у Болгарії завжди був дуже сильним. Правління партії ГЄРБ на чолі з прем’єром Борисовим відзначилося тим, що воно припинило будівництво атомної електростанції у Белені, і таким чином ця партія і уряд увійшли в дуже інтенсивний конфлікт з цими енергетичними олігархічними колами, які практично здійснюють російський вплив на болгарську політику й економіку.

Якщо частину політиків купили, а народ теж піддається на все це і чому?

— Народ був дуже розчарований цією вельми інтенсивною і брудною кампанією, яку соціалісти і їхні спільники організували протягом останнього місяця. Проте за результатами виборів ГЄРБ стала першою парламентською партією, та їй бракує голосів, аби сформувати новий уряд.

Тобто все зараз очевидно, три партії без ГЄРБ сформують уряд. І яким, на вашу думку, буде курс цієї більшості?

— Поки що не відомо, яким буде курс нового уряду. Болгарія як член Європейського Союзу не в тій ситуації, коли вона може вести суверенну економічну політику. Вона повинна пристосовуватися до цієї схеми, яку їй рекомендують у Брюсселі. Питання в тому, чи буде велика корупція, буде ефективне правління державою чи ні. На жаль, та коаліція, яка нині створюється, ефективно країною не правитиме. Така ж сама коаліція правила країною упродовж 2005—2009 років. Вони були усунуті від влади. Вони були дуже корумповані і неефективні в керуванні країною.

Тобто ви як політолог нічого доброго не чекаєте від такого троїстого союзу?

— Я чекаю періоду нестабільності, продовження громадянських протестів, економічних труднощів. 

ДОВІДКА «Дня»

За словами директора енергетичних програм Центру «НОМОС» Михайла ГОНЧАРА, в Болгарії немає власних природних енергетичних ресурсів. «Вугілля країна імпортує з України, нафту і газ — із Росії. В Болгарії працює два із шести реакторів на Козлодуйській АЕС. Завдяки цьому вона значною мірою покриває потреби в електроенергії, але не повністю», — зазначив експерт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати