Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Послання Юнкера

У виступі «Про стан Союзу» президент Єврокомісії наголосив, що реалізація проекту об’єднаної Європи вимагає сміливості
14 вересня, 19:38
ФОТО REUTERS

Економічна та міграційна кризи, терористична загроза у Європі, а також наслідки Брекзиту для ЄС були серед головних тем під час щорічного звернення президента Єврокомісії до Європарламенту. Учора у своїй промові «Про стан Союзу» Жан-Клод Юнкер акцентував, що ЄС не є Сполученими Штатами Європи, однак йому все більше загрожує популізм і націоналізм, який сповідують ультраправі та ультраліві європейські партії. Також президент Єврокомісії висловив жаль з приводу виходу Британії з ЄС, однак запевнив, що це не загрожує спільноті.

«Ми поважаємо і водночас сумуємо через рішення Сполученого Королівства. Але ЄС як такому нічого не загрожує», — сказав Юнкер. Водночас він визнав, що Євросоюз на даний момент переживає «екзистенційну кризу».

На думку президента Єврокомісії, Європі бракує єдності. «Європейському Союзу бракує союзу. Масштаб, в якому ми співпрацюємо, є занадто малим, — зазначив Юнкер. — Занадто часто національні інтереси виносять наперед». Реалізація проекту об’єднаної Європи «вимагає сміливості», вважає Юнкер. Водночас він зазначив, що солідарність у подоланні кризи біженців не може нав’язуватися силою.

Говорячи про економічні проблеми Союзу, він заявив, що «Європа не є достатньо соціальною» через високий рівень безробіття. «Бути європейцем — означає грати за чесними правилами: робітники повинні отримувати однакову плату за однакову роботу в однаковому місці», — таким чином Юнкер обґрунтував ідею директиви щодо працівників, яких роботодавець відправляє виконувати роботу до іншої країни ЄС на обмежений період часу.

За словами Юнкера, будь-яка компанія, незалежно від свого розміру, повинна сплачувати податки за місцем своєї діяльності. Крім цього, президент Єврокомісії запропонував подвоїти тривалість роботи і обсяг Європейського інвестиційного фонду: «Наш Європейський інвестиційний фонд надасть загалом щонайменше 500 млрд євро інвестицій до 2020 року і працюватиме над досягненням суми у 630 млрд до 2022 року. Якщо країни-члени докладуть зусиль, ми досягнемо цього ще швидше».

Голова Єврокомісії звернув увагу і на питання розвитку телекомунікаційних технологій в Європі та їхній вплив на ринок праці в ЄС. Юнкер, зокрема, зазначив, що поширення в усіх європейських містах бездротового інтернету 5G створить додатково два мільйони робочих місць.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати