Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Посол у режимі автономного польоту

05 грудня, 00:00

Петро Кравченко розповів, що насправді відбувалося з ним останніми днями. Він підтвердив, що в листопаді йому дійсно надійшло розпорядження від міністра закордонних справ Михайла Хвостова протягом п’яти днів здати справи і виїхати до Мінська. «З огляду на те, що це порушує існуючу дипломатичну практику, я вирішив поїхати на батьківщину наприкінці грудня і замовив авіаквиток Токіо- Мінськ з відритою датою», — цитують агентства розповідь екс-посла. Головна претензія Кравченка до МЗС Білорусі полягає саме в тому, що йому не надали достатньо часу, щоб завершити своє перебування в Токіо так, як слід по протоколу, на який в Японії звертають дуже багато уваги. Дипломат також стверджує, що впродовж трьох останніх місяців був об’єктом тиску та провокацій з боку своїх співробітників. Зокрема, з його сейфа в посольстві зникли важливі папери, в тому числі особистий щоденник і незавершений рукопис — 400 сторінок книги під назвою «Білорусь на зламі». За словами Кравченка, як в щоденнику, так і в книзі містилися «важливі оцінки політичних процесів у Білорусі за останні п’ять років, гострі оцінки багатьох діячів, в тому числі Шушкевича, багатьох колишніх членів уряду та діячів сучасності, а також білоруського президента». Хто саме стоїть за крадіжкою, Петро Кравченко сьогодні точно не знає.

Через усе те, що сталося, у колишнього посла різко піднявся тиск, і останніми днями він відлежувався вдома, а не їздив до посольства США, як повідомлялося раніше. За словами Петра Кравченка, він категорично виключає можливість просити політичного притулку в будь-якій країні. У поширенні інформації про своє «зникнення» дипломат звинувачує насамперед агентство «Інтерфакс». Повідомлення про те, що він нібито викрав документи посольства та печатку, Кравченко також з обуренням спростовує.

У розмові з кореспондентом білоруської служби радіо «Свобода» Петро Кравченко повідомив, що його мобільний телефон блокований, по Токіо він їздить на таксі, медичні послуги оплачує сам і не виключає, що його попросять звільнити квартиру.

Перспективи ж висунення своєї кандидатури на пост президента Білорусі для Кравченка досить туманні, хоча таку можливість він розглядає. За його словами, у нього сьогодні не дуже хороші відносини з білоруською опозицією. «Думаю, що слід вести розмову про створення нової опозиції, — сказав колишній посол. — Це не означає, що нинішня — гарна або погана. Але відбуваються політичні події, змінюються політичні керівники... Я сьогодні не став би говорити, що шукаю якихось контактів з опозицією. Я дію сьогодні в режимі автономного польоту».

Міністерство іноземних справ Білорусі «автономний політ» Петра Кравченка коментує дуже обережно. «За даними, що надійшли з посольства Білорусі в Японії, колишній посол Білорусі в цій країні Петро Кравченко погодився ознайомитися з рішенням про його відкликання в Білорусь і звільнення з посади у зв’язку із завершенням терміну закордонного відрядження. Петро Кравченко почав передачу справ тимчасовому повіреному у справах Білорусі в Японії. У МЗС Білорусі впевнені в тому, що Петро Кравченко повинен виконати вказівку про завершення закордонного відрядження і повернення в Білорусь», — йдеться в офіційному коментарі прес-секретаря білоруського зовнішньополітичного відомства Павла Латушка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати