Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Смерть замість «перемир’я»

10 березня, 00:00
АСЛАН МАСХАДОВ / ФОТО РЕЙТЕР

Позавчора під час спецоперації в чеченському селищі Толстой-Юрт на північ від Грозного спецназ ФСБ убив лідера чеченських сепаратистів, президента Ічкерії Аслана Масхадова. За офіційними даними, лідер чеченських бойовиків загинув внаслідок підриву — він перебував у підземному бетонному бункері, який довелося підірвати, щоб проникнути всередину. Раніше віце-прем’єр уряду Чечні Рамзан Кадиров заявляв, що Масхадова планувалося взяти живим, однак він загинув внаслідок необережного поводження зі зброєю охоронця, який був поруч із ним.

За словами експертів, смерть Масхадова «вибиває грунт з-під ніг» у тих, хто каже про можливість переговорів із сепаратистами. Цілком можливо, що тепер посиляться позиції радикальніших польових командирів, таких як Шаміль Басаєв, якого сам Масхадов називав злочинцем і засуджував вторгнення його бойовиків до Дагестану 1999 року.

Аслана Масхадова, який став президентом Чечні 1997 року і зробив кар’єру в оточенні свого попередника Джохара Дудаєва, вважали представником поміркованого крила чеченських сепаратистів, по суті єдиним, з ким теоретично можна було б вести переговори. Сам він неодноразово закликав до переговорів із російським керівництвом, а нещодавно оголосив місячне перемир’я з федеральними військами, назвавши це «жестом доброї волі». Але у Кремлі наголошували, що Масхадов причетний до організації терактів, і відкидали можливість будь-яких контактів із ним. З 2002 року він перебував у міжнародному розшуку. Масхадов справді був причетний до багатьох терактів проти мирного цивільного населення і військовослужбовців російських військ. Так, він оголосив про «великомасштабну операцію» за кілька днів до захоплення Театрального центру на Дубровці в жовтні 2002 р. Крім того, він узяв на себе відповідальність за збитий 19 серпня 2002 року військово-транспортний вертоліт Мі-26. Однак він однозначно засудив осінні події в Беслані.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати