Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спектакль Додона у Кремлі

Експерт: «Українські політики повинні уважно стежити за тим, що відбувається в Молдові, й розуміти сценарій розпаду молдавської державності»
20 січня, 10:20
ПРЕЗИДЕНТ МОЛДОВИ ІГОР ДОДОН НАЗВАВ «ЦІКАВИМ» ОТРИМАНИЙ ВІД РОСІЙСЬКОГО ПРЕЗИДЕНТА ВОЛОДИМИРА ПУТІНА ПОДАРУНОК — КАРТУ МОЛДОВСЬКОГО КНЯЗІВСТВА XVIII СТОЛІТТЯ, НА ЯКІЙ ПОКАЗАНО, ЩО ДО СКЛАДУ ТОДІШНЬОЇ МОЛДОВИ НАЛЕЖАЛИ ТЕРИТОРІЇ СЬОГОДНІШНЬОЇ РУМУНІЇ ТА УКРАЇНИ, ЗОКРЕМА ОДЕСЬКИЙ ТА ВІННИЦЬКИЙ РЕГІОНИ. НАСПРАВДІ ЦЕЙ ПОДАРУНОК ПУТІНА МОЖНА НАЗВАТИ ЯК МІНІМУМ ПРОВОКАТИВНИМ. УКРАЇНА ТАКОЖ МОЖЕ ПРОДЕМОНСТРУВАТИ ІСТОРИЧНІ КАРТИ, КУДИ ВХОДИЛИ І ЧАСТИНА НИНІШНЬОЇ РОСІЇ, І ЧАСТИНА МОЛДОВИ / ФОТО ОЛЕКСАНДРА ФІЛЬФА

Новообраний президент Молдови Ігор Додон, як і обіцяв, перший візит після вступу на посаду здійснив до Москви. За підсумками переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним він зробив дуже багато гучних заяв.

По-перше, він заявив, що підписання Молдовою Угоди про асоціацію з Євросоюзом нічого їй не дало й не виключено, що ця угода буде анульована з урахуванням майбутніх парламентських виборів у республіці.

По-друге, він сказав, що в Молдові ніхто не ризикне офіційно визнати окупований Крим російським. «Я свою позицію не міняв, не міняю й не мінятиму. Але слід розуміти, що нам треба вибудовувати з Україною дружні відносини, треба вирішити придністровську проблему», — пояснив він такий поворот. Нагадаємо, що під час кампанії він чітко сказав, що Крим належить Росії.

По-третє, молдавський президент пообіцяв повернути в інформаційне поле країни всі російські телеканали.

«МОЛДОВА ПОТРАПЛЯЄ ПІД ГЕОПОЛІТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ З БОКУ РФ»

«День» звернувся до програмного директора Інституту суспільної політики в Кишиневі Оазу НАНТОЮ з проханням прокоментувати заяви молдавського лідера й наслідки зближення Кишинева й Москви.

— Молдова є захопленою державою. Ігор Додон став тим президентом, якого хотів пан Плахотнюк. Складається враження, що вони вдвох розігрують дуже простий спектакль. Пан Плахотнюк позиціонується як проєвропейський політик, а пан Додон як проросійський. І разом вони йдуть до наступних парламентських виборів. Опозиція буде знищена паном Плахотнюком мимохідь. І Плахотнюку не вигідна реалізація угоди щодо асоціації з Євросоюзом. І тому буде охолодження до нуля відносин з Євросоюзом. Потім настане фаза «тріумфального» розв’язання придністровського конфлікту. Тому що у виборах 13 листопада лівий берег брав участь, і, як сказали, люди з лівого берега будуть у тих проектах, які означають зближення з Росією. Близько 15-16 тис. осіб з лівого берега організовано були привезені на правий берег з вказівкою голосувати за Ігоря Додона. Тобто тут розігрується довгограючий сценарій, який передбачає: а) розрив відносин з Євросоюзом і б) перетворення Республіки Молдови на офшорну компанію для пана Плахотнюка і на таку іграшку для пана Путіна — черговий привід для тріумфу путінізму.

— То хіба угода Молдови з ЄС нічого не дає?

— Це брехня. Додон — та людина, словам якої не можна надавати значення.

Значно важливіше уважно проаналізувати, що сказав пан Путін. З його вуст у Москві прозвучало: ми підписали Меморандум 2003 року. І якщо сторони досягнуть угоди, Росія готова бути гарантом. Інакше кажучи, в Молдові буде розв’язано придністровський конфлікт, а Росія буде гарантом цього рішення. Тобто Молдова не буде суверенною державою. Це все посилання на Меморандум про нормалізацію відносин між Республікою Молдовою й Придністров’ям від 8 травня 1997 року, а також на Меморандум Козака. Позиція Росії абсолютно не змінилася. І на сьогоднішній момент, наскільки я розумію, спостерігається збіг інтересів пана Плахотнюка й пана Путіна. А пан Додон усього лише посередник і прес-секретар пана Плахотнюка.

— Як ви прокоментуєте обіцянку Додона повернути російські телеканали до Молдови?

— У нас інформаційний простір і так насичений російськими ЗМІ. Просто Додон хоче повністю задовольнити Путіна.

Слід звернути увагу на присутність у складі молдавської делегації глави Гагаузії Ірини Влах. А це заявка на федералізацію з трьома суб’єктами: Гагаузія, Придністров’я й решта території, як і було сказано в Меморандумі Козака від 2003 року. І це може стати прецедентом для Донецька й Луганська.

— Ви чули заяву Додона, який раніше називав Крим російським, у Москві, що в Молдові зараз ніхто не піде на ризик офіційного визнання Криму. Як прокоментуєте?

— Річ у тому, що пан Додон після початку російської агресії проти України в одній телепередачі заявив, що настав момент для Молдови вимагати від України свої території. Цю заяву можна знайти в інтернеті. Після початку виборчої кампанії на запитання журналіста, кому належить Крим, він сказав: Росії. Потім я організував флеш-моб біля українського посольства: «Нам соромно за Додона, вибачте, будь ласка». Зараз українські політики, незалежно від їхньої орієнтації, мають уважно стежити за тим, що відбувається в Молдові й розуміти сценарій, не просто висмикувати з контексту якісь заяви. А наскільки я правильно розумію, сценарій досить серйозний і довгограючий: Молдова перетворюється на офшор Плахотнюка та його друзів і водночас потрапляє під геополітичний контроль з боку РФ — черговий тріумф путінізму в окремо взятій маленькій країні.

— І що, громадяни Молдови не можуть і не хочуть протистояти такому сценарію?

— Річ у тому, що пан Додон у виборчій кампанії апелював до рабських інстинктів колишніх радянських людей. А основною підтримкою його опонента пані Майї Санду були люди, які зараз сидять на валізах, а також діаспора в демократичних країнах. Якщо цей процес не буде якимсь чином зупинено, то буде дисбаланс у бік людей, які голосують за те, щоб їхні яблука продавалися в Росії, не розуміючи, що вони закопують проект молдавської державності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати