Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Справа «труба»

Чи зможе Україна зупинити обхідні газопроводи Росії?
05 грудня, 12:20
ФОТО REUTERS

Після морської агресії Кремля проти України світ знову звернув увагу на сумнозвісні обхідні російські газопроводи. Зокрема «Північний потік-2», який може фактично позбавити Україну транзиту російського палива. В такому разі потужна вітчизняна газотранспортна система втратить своє призначення, а країна — доходи від транзиту.

Раніше стратегічна транзитна труба України транспортувала в Європу понад 140 млрд кубометрів російського газу. Нині ж обсяги вдвічі менші. Та й ті можуть перейти на нову гілку «Північного потоку», труби якого наразі активно прокладають дном Балтійського моря.

У Нафтогазі визнають: «Газпром» цілеспрямовано обходить Українську ГТС, тиснучи економічно. Уже нинішні обсяги транзиту для нас збиткові. А за рік, коли закінчиться контракт із росіянами, труба ризикує узагалі спорожніти. В наступному десятилітті Москва планує відмовитися від нашої ГТС. Із півночі Україну обійдуть одразу два «Північні потоки», а з півдня — «Турецький потік», який росіяни також планують довести до країн ЄС.

«Ми можемо констатувати, що поєднання «Північного потоку-2» і «Турецького потоку» надасть можливість Росії повністю відмовитися від послуг української ГТС. Це означає, що Україна не отримуватиме приблизно, якщо порівняти з тим, що маємо, 2,5 — 3 млрд доларів на рік. Це приблизно 3% ВВП», — розповідає виконуючий директор «Нафтогазу України» Юрій ВІТРЕНКО.

Отже, використати звільнені потужності для транзиту газу з третіх країн не вдасться. На відміну від Європи з ринковими правилами її «Енергопакетів», Росія ревно береже свою транспортну монополію від інших гравців, відтак зі своєї території надійно блокує й українську трубу.

«Якщо це станеться, то транзиту газу територією України взагалі не буде. Оскільки «Газпром» не лише планує обмежити власний транзит, а й блокує постачання до нас середньоазійського газу — з Узбекистану, Туркменістану та Казахстану», — констатує Вітренко.

Найгірше, що обійти Україну з флангів та «осушити» її трубу «Газпрому» допомагає Європа, зокрема Німеччина. Там «Північний потік-2» називають винятково бізнес-проектом і запевняють: транзит Україною збережеться. А обхідні трубопроводи начебто потрібні, аби задовольнити зростаючий попит. Та в цю версію не вірять навіть у самій Німеччині.

«Ні, Німеччині не потрібен «Північний потік-2», — переконує президент Energy Watch Group Ханс-Джозеф ФЕЛЛ. — У його будівництві зацікавлені хіба що деякі німецькі компанії, які на цьому заробляють бізнес. Але країні не потрібно стільки газу! Ми збиралися взагалі відмовитися від імпорту блакитного палива на користь відновлювальних джерел».

Офіційний Київ на найвищому рівні вмовляє європейців схаменутися й зупинити обхідні газопроводи. Адже в підсумку монополія «Газпрому» завдасть удару не лише по Україні, а й по ЄС.

«Вони хочуть зробити все для того, щоби обійти українську ГТС, яка є достатньо потужною, надійною, якісною, для того, щоб панувати і мати енергетичний контроль над ЄС», — заявив днями в Берліні прем’єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН.

Та європейці наче й не чують. Західні компанії продовжують укладати труби для «Газпрому». А проросійські заяви лунають все частіше. Зокрема про підтримку «Північного потоку-2» заявив канцлер Австрії Себастьян Курц. «Це енергетичний і цілковито економічний проект, для нас він важливий і дуже позитивний, — сказав він. — Коли американці говорять про наші відносини з Росією, вони особливо скептичні щодо нашої підтримки трубопроводу. Однак ми не будемо нічого змінювати, як і німці та багато інших».

Тим часом можлива наступниця канцлерки Ангели Меркель — представниця партії Християнсько-демократичний союз Аннегрет КРАМП-КАРРЕНБАУЕР — заявила, що було б «занадто радикально» повністю відмовитися від «Північного потоку-2». Хоча Берлін може скоротити об’єми поставок газу, який постачатиме цей газопровід.

Однак шанс зупинити проект ще на етапі будівництва залишається. Після захоплення Росією українських моряків у проекті доповіді про відносини з Москвою Європарламент закликав зупинити будівництво «Північного потоку-2». Паралельно на проект тиснуть США. Там готові застосувати санкції до європейських підрядників «Газпрому». А без участі західних компаній, як вважають українські експерти, росіяни складні підводні трубопроводи не добудують.

«США діють за принципом дати «Газпрому» якомога більше витратитися на цю трубу через Балтику з тим, щоб потім на певному етапі запровадити санкції проти субпідрядних компаній, без яких «Газпром» не зможе добудувати цей проект», — упевнений енергетичний експерт, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло ГОНЧАР.

Та фахівці радять не опускати руки навіть, якщо черговий обхідний газопровід все ж таки добудують. Адже перші ймовірні аварії на підводній трубі чи монопольний шантаж росіян примусять європейців нарешті переоцінити значення України.

«У ЄС часто-густо недооцінюють роль і значення ГТС України. Я думаю, що Росія надасть їм можливість оцінити адекватно, що таке втратити ГТС України. Потім, колись у майбутньому», — прогнозує Михайло Гончар.

Ймовірно, тоді західні компанії нарешті зважаться на інвестиції в нашу ГТС і ризикнуть керувати нею спільно з Україною. Ідею спільного управління вітчизняною трубою разом з європейцями обговорюють роками. У такому разі західні компанії могли б купувати російський газ безпосередньо в «Газпрому» на східному кордоні України. А ми уникнули б складних переговорів із Москвою. Проте конкретного інтересу серед інвесторів у нашій трубі й досі немає. Прагматичні європейці хочуть виторгувати для себе ексклюзивні умови й чекають на обіцяні Україною енергетичні реформи.

Тож фахівці прогнозують: газове протистояння України та Росії за ситуативної участі ЄС триватиме й надалі. Допоки Євросоюз зрештою не наважиться відверто виступити на нашій стороні.

Водночас на звичайних споживачів газу все це не має вплинути. В «Нафтогазі» заспокоюють: навіть за відсутності транзиту українців без блакитного палива все одно не залишать. Його, як і тепер, видобуватимуть безпосередньо в країні, а також імпортуватимуть із Європи. Зміниться хіба те, що величезну транзитну ГТС використовуватимуть лише для розподілу палива серед споживачів усередині країни.

«Роботу ГТС треба адаптувати до нових умов — коли не буде транзиту. Доведеться провести чималу технічну роботу. Але навіть за відсутності транзиту українці без газу не залишаться», — обіцяє Юрій Вітренко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати