Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тричі канцлер

Шредер планує залишитися на посаді
18 серпня, 00:00
ПІД ЧАС ВИБОРІВ ШРЕДЕР ПОЛЮБЛЯЄ ВИКОРИСТОВУВАТИ ІМІДЖ «СВОГО ХЛОПЦЯ» / ФОТО РЕЙТЕР

Новину про те, що подружжя Шредерів удочерило трилітню російську дівчинку, багатотиражна німецька газета «Bild» назвала найзворушливішою історією року. Маленька Вікторія, уродженка Санкт- Петербурга, наразі перебуває у Ганновері в домі федерального канцлера в компанії 13-літньої Клари, дочки дружини Герхардта Шредера від першого шлюбу. Саме Доріс Шредер-Кепф належала ідея удочеріння, оскільки вона завжди готова допомогти дітям, твердять німецькі журналісти. Дружина канцлера бере активну участь у благодійних акціях, а у вересні 2003 року під її патронатом проходила акція «Перший європейський тур дружби», спрямована на допомогу дітям та молоді Санкт-Петербурга.

Здавалося б, такі події потрібно сприймати виключно у позитивному ключі. Однак не виключено, що критики Шредера розцінять такий крок як піар- акцію, пов’язану з його намірами втретє балотуватися на посаду федерального канцлера. Інформація про удочеріння дівчинки з’явилася невдовзі після інтерв’ю зі Шредером на телеканалі ZDF, у якому канцлер підтвердив своє бажання іти на вибори 2006 року. Уперше він офіційно заявив про це у вересні минулого року. Опоненти Шредера тепер можуть звинуватити його у спекулюванні образом «простого сім’янина» та «люблячого батька» з метою підвищення рівня популярності серед населення, що останнім часом помітно знизився через незадоволення соціально-економічними реформами.

Однак саме реформи, за словами Шредера, і є основною причиною порушення ним обіцянки — 1998 року одразу після приходу до влади, він стверджував, що планує обіймати посаду федерального канцлера тільки два терміни. Тепер він вирішив за доцільне продовжити термін правління коаліції СДПН та Зелених, з огляду на те, що «Німеччині необхідна грандіозна програма реформ», представлена урядом. Шредер певен, що «потрібно зробити все можливе, аби втілити цю програму в реальність». Утім, означений пакет реформ надзвичайно непопулярний серед населення, оскільки передбачає насамперед скорочення соціальних виплат, дотацій та матеріальної допомоги безробітним. Днями Шредеру довелося піти на поступки через масові протести у країні і внести корективи у пакет соціальних реформ, трохи збільшивши терміни виплати допомоги. Однак в цілому уряд не має намірів відступати від політики урізання витрат на соціальні потреби.

Реалізувати пакет реформ не так легко, але Шредер, схоже, вирішив довести справу до кінця, незважаючи на опір опозиції, профспілок та суперечностей у самій правлячій коаліції. Аби уникнути розколу та відтягнути негатив, пов’язаний із впровадженням реформ, iз коаліції на себе, Шредер у лютому цього року пішов iз посади лідера Соціал-демократичної партії Німеччини. Тоді всі говорили про кінець епохи Шредера. Але канцлер, наважуючись на такий крок, швидше за все, основну ставку робив на парламентські вибори 2006 року і перемогу на них соціал-демократів, які тепер певною мірою відмежовані від впроваджуваних реформ. Поки що незрозумілим залишається те, яким чином Шредер збирається балотуватися на посаду федерального канцлера, не будучи лідером правлячої партії. Втім, у нього іще є два роки на роздуми і дії...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати