Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це абсолютно змінює розклад»

Чого досяг Вашингтон, перенісши посольство до Єрусалима?
15 травня, 18:39
ФОТО REUTERS

14 травня президент США Дональд Трамп виконав свою передвиборчу обіцянку і переніс посольство своєї країни з Тель-Авіва до Єрусалима, таким чином визнавши це місто столицею Ізраїлю. Сам він не брав участі в урочистій церемонії, проте звернувся до учасників з екранів. Трамп наголосив, що Ізраїль, як і кожна країна, має право обирати свою столицю і наголосив на важливості продовження діалогу між Ізраїлем і Палестиною. «США залишаються повністю відданими своєму прагненню досягнути довготривалої мирної угоди», — наголосив він. А прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Ізраїль не має кращого за США друга у всьому світі та подякував за підтримку, передає «Голос Америки».

В той час як у Єрусалимі тривали урочистості, в Секторі Газа в самому розпалі були сутички. Внаслідок відкриття вогню ізраїльськими військовими по палестинцях загинули 58 людей, понад 2 тис — отримали поранення. Кількість загиблих стала найбільшою з 2014 року, повідомляє Бі-Бі-Сі. Глава ізраїльського уряду захистив дії військових, наголосивши: «Кожна країна має обов’язок захищати свої кордони».

Лідер Палестини Махмуд Аббас оголосив триденну жалобу за загиблими і наголосив, що не вестиме жодних мирних переговорів по мирному врегулюванню, навіть якщо США запропонують, цитує його Euronews.

РЕАКЦІЯ СВІТУ

Президент Франції Еммануель Макрон засудив відкриття ізраїльськими військовими вогню проти палестинських демонстрантів. Британський міністр у справах Близького Сходу Алістер Берт заявив, що ця ситуація викликає занепокоєння, повідомляє Reuters. «Ми продовжуємо закликати Ізраїль до прояву більшої стриманості», — вказав він. Міністерство закордонних справ Німеччини нагадало Ізраїлю про принцип пропорційності, що означає використання боєприпасів тільки якщо інші, менш небезпечні методи стримання не працюють, цитує слова заяви i24news.tv. Туреччина у відповідь на такі новини відкликала для консультацій своїх послів зі США та Ізраїлю. «Те, що робить Ізраїль, — це геноцид. Не важливо, з якого боку це виходить — зі США чи Ізраїлю, — я проклинаю цю гуманітарну драму, цей геноцид», — заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє DW.

Нагадаємо, що Україна висловила свою позицію з цього питання ще в грудні 2017 року. У заяві МЗС наголосили, що Київ «виступає за повне дотримання норм міжнародного права та необхідність виконання відповідних рішень Ради Безпеки ООН щодо статусу Єрусалима і що світове співтовариство має «спонукати сторони до негайного відновлення переговорного процесу з близькосхідного мирного врегулювання».

У самій Америці також неоднозначно сприйняли рішення перенести столицю в Єрусалим. Наприклад, директор Counsel of foreign relations написав у Twitter: «Багато людей кажуть, що США мали право перенести посольство в Єрусалим. Звичайно, так. Але мати право ще не означає бути правим. Немає помітних здобутків і значних втрат: США зіграли великою картою намарно, послабили свою заяву бути чесним посередником, допомогли розпалити насилля».

«ТЕПЕР ПАЛЕСТИНЦІ ПОСТАВИЛИ ПІД СУМНІВ СТАТУС США ЯК ПОСЕРЕДНИКА У МИРНИХ ПЕРЕГОВОРАХ»

Ситуацію «Дню» коментує президент Центру близькосхідних досліджень Олександр БОГОМОЛОВ:

— Це рішення було ухвалено Конгресом США переважною більшістю голосів понад 10 років тому і всі президенти мали право відкладати набрання ним чинності на півроку. Тому коли кажуть, що Трамп ухвалив якесь рішення, це трішки перебільшення. Хоча це було частиною його передвиборчої програми. Але справа в тому, що частиною програми є не зробити щось абсолютно нове та несподіване, а те, що давно очікувалося. Це американська точка зору.

З іншої точки зору, зокрема з арабської та конкретно палестинської, ширшого міжнародного консенсусу навколо Палестини, це рішення розглядається в контексті ключових констант переговорного процесу з Ізраїлем, де визначення статусу Єрусалима є дуже важливим пунктом. Палестинці в рамках мирного процесу, що почався ще за часів Ясіра Арафата, визначають столицю, як східну частину Єрусалима, в той час, як вони готові визнати право Ізраїлю на західний Єрусалим. Коли Трамп переносить посольство, він не говорить конкретно про питання розділеного міста, а переносить його в принципі в Єрусалим. Саме це є ключовим моментом рішення, яке є найбільш дражливим в першу чергу для палестинців, арабів, яке не сприймається міжнародним співтовариством, в тому числі європейськими країнами. Тому за винятком обмеженої кількості країн, це рішення підтримки не знайшло.

Зараз такий збіг обставин, що відзначається 70-та річниця вигнання палестинців із теренів нинішнього Ізраїлю — те, що араби називають «nakba», тобто катастрофа. Вони відзначають її у вигляді достатньо потужних протестних акцій в Секторі Газа, де, як ми знаємо, достатньо багато загиблих.

Якого перебігу подій очікувати далі?

— Думаю, що це не призведе до якогось принципового загострення.

Важливим наслідком зараз є те, що палестинці поставили під сумнів статус США, як посередника у мирних переговорах між палестинцями та Ізраїлем, який вони мали. Останні десятиліття єдиним ініціатором продовження відновлення мирного процесу виступали США. Зараз, коли палестинці дуже суворо поставили це під сумнів, фактично, відмовившись визначати такий їхній статус, ситуація є дуже підваженою. Це ставить під сумнів взагалі важливість досягнення врегулювання між Ізраїлем і Палестиною.

Туреччина відкликала для консультацій своїх послів із Вашингтона і Тель-Авіва. Про що це говорить?

— Їхня позиція жорстка пропалестинська, і це контрастує з історією міцних відносин Туреччини та Ізраїлю протягом багатьох років, що передували приходу до влади AKP (Партія справедливості і розвитку. — Ред.).

Що може заспокоїти загострення?

— Загострення — це просто реакція. Чи стане це приводом для радикалізації, терористичних актів? Так, очевидно, що організації які цим займаються, будуть далі це використовувати як аргумент у збройній боротьбі. На це, звісно, варто звертати увагу.

Але більше уваги заслуговує зміна реалій навколо конфлікту. Фактично, це абсолютно змінює розклад. Можливо, США не зможуть виступати в якості ключового переговірника, двигуна мирного процесу, хоча де-факто він і так зупинився. Просто не зрозуміло, чи буде він поновлений і як. Тоді вже будуть інші штиби загострення, це буде послідовний, безпросвітний, конфлікт низької інтенсивності. Ситуація стає безперспективною. Втім треба визнати, що вона такою і виглядала останнім часом. І той мирний процес, переговори, що поновлювалися за ініціативою США і, зокрема, Адміністрації президента Обами також були ритуальними та беззмістовними, ні до чого не призводили. Але для певної частини суспільства це все ж символізувало можливість знаходження мирного рішення.

Хто міг зайняти місце США в якості посередника?

— Мабуть, будуть спроби долучити до цієї ролі ЄС або країни-лідери ЄС самі проявлять ініціативу. Ймовірно, Макрон може зацікавитися цим питанням. Франція традиційно не байдужа до Близького Сходу, як колишня колоніальна потуга.

Можливо, й Росія буде виступати з якимись ініціативами. Зараз такий момент, яким вони спробують скористатися. Вони налаштовані на те, щоб користуватися провалами інших, така позиція називається опортунізмом. Це сталося в Сирії, коли Обамівська адміністрація фактично відмовилася від цієї теми. Тому, можливо, буде якась активізація Москви в цьому напрямку. Тим більше, що палестинці завжди були налаштовані проросійськи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати