Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Турецький дрейф?

Сергій КОРСУНСЬКИЙ: «Я абсолютно впевнений, що Туреччина не змінить своєї позиції щодо Криму»
09 серпня, 18:48
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

9 серпня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган здійснив свій перший закордонний візит після невдалого перевороту. На чолі великої делегації турецький лідер прибув у Санкт-Петербург, щоб провести переговори з російським президентом, якого він в інтерв’ю ТАРС назвав другом Володимиром і свій візит у Росію «історичним». Треба відзначити, що це перша зустріч президентів Росії та Туреччини після листопада минулого року, коли відносини між обома державами різко погіршились через збиття Су-24 над турецькою територією.

Оскільки при зустрічах лідерів такого високого рангу важливим є ритуал, то спостерігачі звернули увагу на те, що Путін та Ердоган обмінялись рукостисканням. Причому камери зафіксували російського президента, який протягом двох хвилин чекав турецького колегу. Путін почав з того, що Росія і Туреччина прагнуть відновлення двосторонніх відносин. «Ваш сьогоднішній візити, який ви здійснюєте попри складну внутрішню політичну ситуацію в Туреччині, показує, що ми всі хочемо відновити наш діалог і  наші відносини», — зазначив він. Водночас російський лідер відзначив, що ці відносини деградували останніми місяцями, і нагадав, що це відбулося після інциденту з Су-24. За його словами, він має намір обговорити з Ердоганом увесь комплекс відносин, у тому числі боротьбу з тероризмом та економічні відносини.

У свою чергу Ердоган зазначив, що Туреччина увійшла в дуже складний період у її відносинах з Росією і солідарність між двома країнами допоможе  вирішити багато проблем у регіоні. Він також сказав, що зрадів дзвінку Володимира Путіна після спроби державного перевороту у своїй країні.

Деякі журналісти, а їх акредитувалось майже 200 на висвітлення цієї зустрічі, відзначили два моменти, які характеризують сам факт цієї зустрічі. Юлія Девіс відзначила на своїй сторінці Twitter, що Путін тисне руку Ердогану, якого він звинувачував в оборудках з «ІДІЛ». Вона також написала, що кремлівські пропагандисти були вражені тим, що Ердоган не вибачився за збиття Су-24 і навіть не згадав про цей інцидент.

«ФАКТИЧНО ЙДЕТЬСЯ ПРО ВІДНОВЛЕННЯ ВІДНОСИН ДО РІВНЯ, ЯКІ ПЕРЕДУВАЛИ ЗБИТТЮ ЛІТАКА»

Сергій КОРСУНСЬКИЙ, екс-посол України в Туреччині:

— Я абсолютно впевнений, що Туреччина не змінить своєї позиції щодо Криму і кримських татар. Я думаю, що все те, що зараз ви бачите в ЗМІ і особливо у турецькій пресі і на телеканалах, це поки зовнішня оболонка того, що відбуватиметься далі і зміст чого ще треба аналізувати тоді, коли це стане реальністю. Поки що йдеться про поновлення економічних зв’язків. Попри всі досить такі специфічні заяви, що це «нова сторінка» чи це «історичний візит», я б оцінював будь-які подальші кроки і подальший розвиток подій виключно з позиції конкретних дій. Тут фактично йдеться про відновлення відносин до рівня, які передували збиттю літака. Тобто наразі мова про те, що російські туристи, яким ще Путін дозволяє виїхати за кордон, можливо, поїдуть у Туреччину. Також йдеться про те, що буде поновлено певні переговори про «Турецький потік», але Туреччина ніколи не приховувала, що вона підтримує будівництво однієї гілки. Також йдеться про поновлення торгівлі, і, наскільки мені відомо (а це те, про що поки не говорять), скоріше великі турецькі компанії повернуться до роботи над об’єктами до чемпіонату світу з футболу в 2018 року.

Хочу при цьому сказати наступне, щоб ми тут в Україні розуміли. Будівництво АЕС у Туреччині, про яку стільки років говорять, не відбувається. Вона просто заморожена не через збиття літака, а тому що немає відповідної екологічної експертизи і є фінансові складнощі з боку Росії.

По-друге, що стосується «Турецького потоку». Можна скільки завгодно говорити про те, що буде побудована хоч одна гілка, але питання полягає в тому, що ні Туреччина, ні Росія не мають технологій, які можуть збудувати цей газопровід. А ці технології існують тільки в дочірній компанії Еni, яка свого часу тримала два кораблі в Чорному морі під «Південний потік» і потім, коли все це перестало бути реальністю, ці кораблі пішли додому після того, як «Газпром» сплатив дуже велику компенсацію — 300 млн євро.

Йдеться про те, що всі ці розмови залишаються розмовами. Торгівля, туристи — окей. Але я щось не чув про те, що обидві країни повертаються до безвізового режиму. Наскільки я знаю, щодо турецьких громадян поки не йдеться про скасування віз, можливо, про це буде сказано пізніше. І я думаю, що наразі ми бачимо більше побажань, ніж якихось дій, які, до того ж, загрожують нашим інтересам. Звичайно, для нас це подія, яка має ретельно відслідковуватись, але ми маємо бути певні, що нічого не загрожує інтересам України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати