Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна буде головною темою під час візиту Обами до Європи»

Експерти «Дня» — про тур американського президента у Старий Cвіт
25 березня, 10:02
ФОТО РЕЙТЕР

Вчора президент США Барак Обама розпочав майже тижневе турне в Європу з участі у дводенному «ядерному саміті», який проходить у Гаазі. Попри тему цієї уже третьої після Вашингтону та Сеулу зустрічі у верхах: непоширення ядерної зброї,— очікується, що в центрі уваги буде питання  України, яка стала жертвою агресії другої ядерної держави світу — Росії, що мала би  виступати разом із США та Великобританією, згідно з Будапештським меморандумом, гарантом суверенітету і територіальної цілісності української держави.

Білий дім уже заявив, що у центрі зустрічі G7 в Гаазі буде ситуація  в Україні  та кроки «Великої сімки» у відповідь на анексію Росією Криму та заходи на підтримку суверенітету і безпеки України.

У середу знову ж таки тема України домінуватиме на саміті США—ЄС, який відбудеться у Брюсселі, де американський лідер і європейські високопосадовці обговорять угоду про трансатлантичну зону вільної торгівлі.

Після зустрічі з генсеком НАТО Обама виголосить промову — єдину за своє турне — в якій висловить своє бачення трансатлантичних відносин, європейської безпеки. Очікується, що чинник України буде домінувати у цій презентації.

Президент США Барак ОБАМА заявив після відвідування Національного музею в Амстердамі: «Європа і США єдині у своїй підтримці українського уряду і українців, ми єдині в бажанні змусити Росію розплатитися за вжиті нею дії. Нові санкції принесуть значні наслідки для російської економіки»

У четвер Обама зустрінеться із Папою римським і керівництвом Італії, і там також фугуватиме тема України поруч з питанням тіснішої співпраці між США та Італією.

І тільки, мабуть, у Ріяді, де президент США проведе п’ятницю не буде обговорюватись українська тема. Тут Обама буде обговорювати з королем Саудівської Аравії Абдуллою питання підтримання безпеки у Перській затоці, організації підтримки сирійської опозиції та продовжить дискусії з врегулювання на Близькому Сході, а також дестабілізуючі дії Ірану в цьому регіоні. 

«День» звернувся до експертів з проханням відповіти на наступні запитання. 

Які месиджі Обама збирається послати Європі, Росії та Україні під час свого візиту до Європи? Чи достатнім був другий раунд санкцій США і ЄС, щоб зупинити Росію від нападу на східну частину України чи Обама повинен зробити сильнішу заяву і сказати, що всі опції знаходяться на столі, щоб захистити територіальну цілісність України?

ПРЕЗИДЕНТ США БАРАК ОБАМА І ПРЕЗИДЕНТ КИТАЮ СІ ЦЗІНЬПІН ОБГОВОРЮВАЛИ ПИТАННЯ ДЕНУКЛІЗАЦІЇ ПІВНІЧНОЇ КОРЕЇ, КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ ТА УКРАЇНУ. АЛЕ НЕ ДАЛИ ЖОДНИХ КОМЕНТАРІВ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРИВАТНОЇ ЗУСТРІЧІ В ГААЗІ / ФОТО РЕЙТЕР

Як американська публіка відноситься до того, що її гарантії суверенітету, територіальної цілісності України в Будапештському меморандум не працювали? Враховуючи те, що в Європі також з візитом перебуває Голова КНР, чи можна очікувати, що Обама намагатиметься прихилити президента Сі на сторону Заходу, щоб спільними зусиллями чинити тиск на Росію для деескалації ситуації всередині і навколо України?

ДУМКИ ЕКСПЕРТІВ

Стівен ПАЙФЕР, старший науковий співробітник Інституту Брукінгза:

«Україна буде головною темою під час візиту президента Обами до Європи. Я вважаю, що, перебуваючи у Європі, він знову заявить про неприйнятність крищущого захоплення Росією Криму і її триваючого тиску на Україну. Я очікую, що Обама також використає свої обговорення з лідерами G7 і Європи, щоб виробити тверде і об’єднане західне послання підтримки Україні і засудження Росії.

Фінансові санкції, оголошені в Білому домі в четвер можуть здатися обмеженими — тільки названо майже 20 росіян і один банк — але вони вже, здається, викликають серйозну стурбованість у російських фінансових колах. Є хороші шанси, що додаткові санкції будуть оголошені, коли Обама перебуватиме в Європі цього тижня. Якщо тільки російські військові ввійдуть у східну Україну, то я очікуватиму дуже сильні фінансові та економічні санкції, які будуть застосовані Заходом. Ми побачимо, чи загроза таких санкцій буде достатньою, щоб утримати Путіна від подальшої агресії проти України. Але Захід має можливість завдати істотної шкоди російській економіці, якщо він захоче використати свої важелі.

Росія явно порушила зобов’язання, взяті на себе в рамках Будапештського меморандуму, поважати суверенітет і територіальну цілісність України і не застосовувати силу проти України. Це викличе більшу недовіру до Путіна і Кремля в цілому. Необхідно, щоб США і Велика Британія, як підписанти меморандуму, діяли: надали підтримку Україні і покарали Росію за порушення зобов’язань, які вона взяла на себе.

Президент Обама вже обговорював українське питання з китайським президентом. Китай утримався у СБ ООН при голосуванні минулого тижня по резолюції по Україні, залишивши в повній ізоляції Росію, яка використала своє право вето. Мені здається, що в разі подальшої російської агресії проти України, Китай висловить більшу критику, хоча, ймовірно, нереально очікувати, що Китай застосує санкцій проти Росії».

Стівен ЛАРРАБІ, голова з питань європейської безпеки некомерційної дослідницької корпорації RAND:

«Європа: Обама буде підкреслювати важливість тісної координації американської та європейської політики щодо України, щоб гарантувати, що західні уряди говорять в один голос. Обама буде заохочувати європейців погодитись на жорсткі санкції. Він також буде заохочувати європейців збільшити економічну допомогу Україні, щоб допомогти стабілізувати українську економіку.

Росія: Обама буде наголошувати на важливості деескалації напруги у відносинах між Росією і США, а також застерігати Росії важкими наслідками у випадку будь-яких спроб військового втручання в Україні.

Україна: Обама буде наголошувати на політичній підтримці України Сполученими Штатами і підкреслювати важливість проведення послідовної програми економічних і політичних реформ, а також необхідність різко скоротити рівень корупції.

Санкції: Я вважаю, що на даний момент нинішніх санкцій достатньо. Проблема в тому, що потрібен час перш ніж санкції стануть приносити результат.

Американська громадськість дуже стурбована,  що Росія не виконала зобов’язання, які вона взяла у Будапештському меморандумі і порушила територіальну цілісність України.

Китай: Обама прагнутиме переконати Китай приєднатися і використати свій вплив, щоб заохотити Москву деескалувати ситуацію всередині і навколо України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати