Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Український рибалка Олександр Федорович — на волі

Експерт: «...ми могли б активніше відстоювати права наших громадян, якби у нас був чітко делімітований кордон у Азовському морі. Але Росія хоче більше, ніж це дозволяє міжнародне право»
07 листопада, 11:53
У РОЛИКУ, ЗНЯТОМУ ОДНИМ ІЗ ПРИКОРДОННИКІВ, ВИРАЗНО ЧУЮТЬСЯ СЛОВА: «ДАВАЙ ЩЕ ПАРУ РАЗ І П****, ВОНИ ВЖЕ З ВОДОЮ СТОЯТЬ!». ЦЕ БУЛО СКАЗАНО ВЖЕ ПІСЛЯ ТОГО, ЯК СТАВСЯ ТАРАН... «НАС ГАНЯЛИ, ЯК НЕ ЗНАЮ КОГО: ПІДРІЗАЛИ, ЗАЛИВАЛИ НАШ КАТЕР ВОДОЮ І КРІМ ТОГО — ОБСТРІЛЮВАЛИ! А ПОТІМ, КОЛИ МИ НАМАГАЛИСЯ ПІТИ, ВОНИ ЯКИМОСЬ ЧИНОМ ВИЙШЛИ НАМ НАЗУСТРІЧ — ЛОБ В ЛОБ. РУЛЬОВИЙ НАМАГАВСЯ УНИКНУТИ ЗІТКНЕННЯ, АЛЕ ВОНИ ПІДСТАВИЛИ НАМ СВІЙ БОРТ. СТАЛОСЯ ЗІТКНЕННЯ. А ВОНИ ПИШУТЬ, ЩО НІБИ МИ ЇХ ТАРАНИЛИ», — ПРОКОМЕНТУВАВ «ДНЮ» ІНЦИДЕНТ ПАН ФЕДОРОВИЧ / ФОТО З САЙТА TSN.UA

Тиск громадськості, зусилля української дипломатії і численні публікації вітчизняних ЗМІ, небайдужих до долі рибалки Олександра Федоровича, нарешті дали результат. Пана Федоровича, який перебував із липня в Росії на підписці про невиїзд, відпустили в Україну. Газета «День» також постійно інформувала громадськість щодо цієї історії, постійно спілкуючись із рибалкою і його адвокатом.

Нагадаємо, 17 липня цього року, в Азовському морі, човен, у якому Олександр перебував разом з чотирма українцями, був раптово протараний патрульним катером російських прикордонників. В результаті вижив один Федорович. Прикордонники відмовилися (!) рятувати його земляків, сказавши, що будуть чекати катери МНС...

«Завдяки зусиллям української сторони його відпустили, він вже їде додому», — розповів учора на брифінгу директор Департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийнос.

Тим часом, на сайті Генеральної прокуратури України сказано, що російська сторона задовольнила запит України 5 листопада, а «кримінальне виробництво найближчим часом буде передано українським правоохоронцям».

«Українського рибалку Олександра Федоровича сьогодні о 6-й ранку відпустили! Справу не закрито, але суд буде тільки в лютому. Зараз Олександр — в дорозі, повертається з Єйська додому. (...) Всі, хто вважає, що громадський тиск на владу нічого не значить, нічого не змінює — краще помовчіть», — так відреагувала на цю новину на своїй сторінці у Facebook журналістка Ольга Мусафірова. Однак, якби українське суспільство відреагувало на арешт і фактичний «полон» пана Федоровича більш активно — результат був би ще раніше. Поки ж усім нам потрібно засвоїти один важливий урок: не можна залишати людину в біді!

Олександр — єдиний свідок інциденту. І якщо у когось і були сумніви щодо показів — вони розчинилися після оприлюдненого в Інтернеті відео погоні за українськими рибалками. У ролику, знятому одним із прикордонників, виразно чуються слова: «Давай ще пару раз і п****, вони вже з водою стоять!». Це було сказано вже після того, як стався таран... «Нас ганяли, як не знаю кого: підрізали, заливали наш катер водою і крім того — обстрілювали! А потім, коли ми намагалися піти, вони якимось чином вийшли нам назустріч — лоб в лоб. Рульовий намагався уникнути зіткнення, але вони підставили нам свій борт. Сталося зіткнення. А вони пишуть, що ніби ми їх таранили», — прокоментував «Дню» інцидент пан Федорович.

Однак, після цього пригоди 49-річного рибалки не закінчилися. Його доставили в Центральну районну лікарню міста Єйськ (Краснодарський край), зробили кілька операцій і... залишили там на підписці про невиїзд. Українського рибалку звинуватили за ст. 256 ч. 3 КК РФ «Незаконне видобування (вилов) водних біологічних ресурсів». За це передбачено покарання у формі штрафу від 100 тис. до 500 тис. руб. або примусових робоіт на строк до двох років... Більш докладно про це читайте в «Дні» (за 14 серпня №143, матеріал: «Інцидент з рибалкою: три висновки», а також матеріали на сайті: «Хто допоможе українському моряку, який вижив», «Росія! Поверни Федоровича!», «Чекаємо відповіді від Москви»)...

Подробиці звільнення Олександра Федоровича невідомі. Протее, «День» з’ясував, що його справу досі не закрито. Нам також не вдалося отримати будь-яких коментарів у слідчого Дмитра ПЕРБУШКИНА, що веде розслідування. Почувши, що ми хочемо його розпитати докладно про Федоровича, він коротко відповів: «таємниця слідства» і «відповіді на ці запитання — не в моїй компетенції».

Адвокату Федоровича Вікторії ПРОСВИРИНІЙ також відомо небагато. Однак, суду над українським рибаком, за її словами, ще не було. «Олександра Федоровича відпустили з підписки про невиїзд і дозволили покинути Росію. Однак, слідство і зараз триває. Нам ніхто нічого не пояснював, зокрема і те, чим мотивовано це рішення. Просто скасували і дозволили йому виїхати», — розповіла вона кореспонденту «Дня».

«День» намагався зв’язатися з самим Олександром Федоровичем, який вчора повернувся в Україну, однак, як пояснила його дружина Марина, — його російський номер вже недійсний, а українського — ще немає. Втім, ми поговорили з головним редактором газети «Рідне Приазов’я» Сергієм ШВЕДКОМ, який був присутнім на прес-конференції Федоровича. «Він приїхав уранці. Стан здоров’я, каже, поки-що недобре. Болить вся ліва частина, яка постраждала під час аварії, — розповідає пан Шведко. — Для Олександра було несподіванкою, коли дізнавач подзвонив йому позавчора о п’ятій вечора і запросив до себе в кабінет. Там він сказав Олександру про зміну санкції — замість підписки про невиїзд його відправляють тепер додому». «Йому допомагало консульство України, яке щомісячно давало йому $100, щоб оплачувати квартиру. А так, говорить, «просидів» на одній «мівіні», — додає Сергій Шведко. Що ж далі? Олександр Федорович зазначив, що хоче просто перепочити, працювати поки не може, та й справу його ще не завершено. В суд задля отримання моральної компенсації він має намір подавати, але все буде залежати від рішення російського суду.

Доктор політичних наук, професор Київського національного університету ім.Т.Шевченка Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ позитивно оцінив дії української влади в інциденті з Федоровичем. До того ж, нагадує експерт, цю ситуацію на особистому контролі тримав міністр закордонних справ України Леонід Кожара — це питання було одним з пріоритетних на його зустрічі з російським колегою Сергієм Лавровим. Однак випадок з Федоровичем і чотирма загиблими рибалками «активізував питання визначення морських кордонів між Україною і Росією».

«Однією з причин трагедії як раз і стала невизначеність меж і відсутність їхньої делімітації. Це — об’єктивно сприяє таким інцидентам, як ми бачимо. Питання в тому, що ми могли б більше відстоювати права наших громадян у подібних інцидентах з Росією, якщо б у нас був чітко делімітований кордон в Азовському морі. Тоді було б зрозуміло — хто винен у цій ситуації, а хто ні. І самі б рибалки розуміли, де закінчується межа і лінія розмежування української акваторії, і де починається Росія. Це зняло б дуже багато проблем, про що українська сторона говорить Росії вже багато років.

За словами Григорія Перепелиці, Києву не потрібно переконувати росіян в необхідності цього — вони й самі це прекрасно розуміють. Питання в іншому. «Росіяни хочуть мати таку угоду про розмежування, яка була б підписана на їхніх умовах. Україна чітко дотримується міжнародного права, тому і не піднімає питання про «свої» умови. Тут немає питання дискусії. Росія не погоджується з тим, що міжнародне право — на боці України, тому росіяни хочуть досягти якоїсь політичної угоди, щоб обов’язково були враховані преференції. Проблема в тому, що Росія хоче більше, ніж це дозволяє міжнародне право».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати