Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українців звинувачують у перевезенні 877 «нелегалів»

09 листопада, 00:00

Із меншою впевненістю про українське «походження» корабля «Професор Колесников» говорять у Міністерстві Закордонних Справ України. Як повідомив керівник прес-служби українського МЗС Ігор Грушко, давати коментарі відносно ситуації з судном буде можливо лише після того, як італійські власті надішлють офіційні підтвердження про те, кому належав корабель. За відповідною документацією українські дипломати вже звернулися до властей італійських міст Отранто та Бріндізі. Саме в Отранто було спочатку відбуксировано «Професора Колесникова», а вже згодом — до порту Бріндізі.

Між тим, імовірність того, що корабель виявиться неукраїнським, досить низька. Про його українську реєстрацію повідомлялося з різних джерел і досить компетентних. Відбулися також телефонні розмови дипломатів українського посольства в Італії із представниками властей Отранто, які підтвердили українську приналежність судна (підтвердження, звісно, було усним).

Згідно з розповіддю італійця Антоніо Натале, командира одного з човнів, який тягнув на буксирі український корабель, «Професор Колесников» відплив з одного з чорноморських портів дев’ять днів тому. Рятувальники, які прибули на борт судна, виявили сотні іммігрантів (за різними даними від 877 до тисячі). Шукачі закордонного щастя були головним чином з країн Азії: Китаю, Шрі-Ланки, Бангладешу та Туреччини. За повідомленням Бі-Бі-Сі переважну більшість перебіжчиків становили все-таки курди. Із загальної кількості іммігрантів 136 були діти. Кількох пасажирів, включаючи двох вагітних жінок, довелося лікувати від обезводнювання.

Затримання «Професора Колесникова» відбулося без погонь, стрілянини тощо. Екіпаж судна фактично став жертвою погодних умов, а тому затримання береговою охороною було більше бажаним, хоч і вимушеним. Як відомо над Західною Європою в минулі дні вирував циклон. Українське судно потрапило в сильний шторм в Адріатичному морі, який вивів корабель із ладу. «Професору Колесникову» просто пощастило, коли в понеділок їх помітили рибаки із невеличкого судна, що пропливало у кількох милях від південного мису Санта-Марія-ді-Леука на італійському східному узбережжі. Риболови й повідомили береговій охороні міста Отранто про корабель, який зазнав аварії.

Поки що лишається невідомим, що буде надалі з екіпажем судна. Українська сторона утримується від припущень, позаяк немає офіційного підтвердження ані про те, що корабель український, ані про те, що організаторами перемитництва людей були громадяни України. За повідомленнями італійського телебачення, після прибуття «Професора Колесникова» в Отранто було заарештовано п’ятьох чоловіків, чотири з яких — турки, один — азербайджанець, які нібито були ленами екіпажу затриманого судна.

Італійській владі доводиться стикатися з контрабандою людей, між тим, не вперше. Лише в минулому місяці в Отранто прибуло майже півтисячі іммігрантів-турків. Найбільше до Італії іммігрують із Косово, Туреччини та Північної Африки (країн із низьким рівнем життя або етнічною напругою). Викладати за свою подорож «перебіжчикам» доводиться величезні суми грошей. За розповідями нелегалів із «Професора Колесникова», вони заплатили від $2 до 6 тисяч. Долю іммігрантів із судна розглядатимуть у суді. Якщо підстав для надання їм статусу політичного біженця не буде знайдено, то їх відправлять на батьківщину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати