Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вудро Вільсон повернувся до Праги

06 жовтня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

У Празі відкрили пам’ятник колишньому президентові США Вудро Вільсону. Це копія скульптури автора Албіна Полашека, що була встановлена 1928 року в Празі та знесена 1941-го під час німецької окупації. Скульптор змалював Вільсона на Версальській мирній конференції 1919 року, яка завершила Першу світову війну. Тоді американський президент виступив за незалежність Чехословаччини після розвалу Австро-Угорської імперії. Ініціатива проекту відновлення пам’ятника і фінансова підтримка належать компанії AFoCR. «Президент Вільсон вважається батьком нашої вільної державності. Під його лідерством США підтримали створення Чехословаччини, — сказав мер Праги Богуслав Свобода під час встановлення пам’ятника. Він також відзначив, що «лише ті, хто ставиться з повагою до свого минулого та історії, заслуговують на власну державність і знання історичної правди».

На відкритті пам’ятника були нинішній президент Чехії Вацлав Клаус, екс-президент Чехословаччини Вацлав Гавел, колишній державний секретар США Мадлен Олбрайт, амбасадор США в Чеській Республіці Норман Айзен. Клаус і представники США заявили, що цей пам’ятник символізує багаторічне партнерство між Чеською Республікою та Сполученими Штатами.

На честь американського президента було названо залізничний вокзал. У часи соціалізму американці були представниками протилежного, капіталістичного табору, і пам’ятник відновлювати ніхто не планував. Вудро Вільсон — не перший політик усесвітнього масштабу, ім’я якого увічнено у Празі. Нещодавно в чеській столиці з’явилася вулиця Рональда Рейгана, а кілька років тому на майдані Вінстона Черчилля було відкрито пам’ятник колишньому главі уряду Великобританії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати