Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Welcome, пані Йованович!

Дипломатичну місію США в Україні очолить жінка, яка була послом у Вірменії та Киргизстані
20 травня, 11:37
ФОТО REUTERS

Президент США Барак Обама висунув Марі Йованович на пост посла в Україні, про це повідомила прес-служба Білого дому. Водночас нинішнього посла США в Україні Джеффрі Пайєтта, який очолює американську дипломатичну місію в Україні вже три роки, Обама висунув на посаду посла США в Греції. Крім того, глава Білого Дому оголосив про намір призначити нових послів у Лаосі, Іраку, Бурунді та на Філіппінах.

До цього Марі Йованович працювала на посаді помічника Держсекретаря США та відповідала за двосторонні відносини з країнами Скандинавії, Балтії та Центральної Європи. Також вона була послом у Вірменії (2008—2011 рр.) та Киргизстані (2005—2008 рр.), працювала в американських посольствах у Москві, Лондоні, Оттаві і Могадишо.

І найголовнішим, чому її відправляють у Київ, мабуть, стало те, що вона вже обіймала посаду заступника глави місії в Україні. Йованович було нагороджено низкою премій за дипломатичну службу, а також Президентською нагородою за особливі заслуги і Дипломатичною премією в області прав людини.

Призначення Марі Йованович на посаду американського посла в Україні схвально оцінив колишній представник США в Україні Джон Хербст. Він наголосив: «Маша Йованович буде чудовим послом в Україні у цей доленосний момент. Вона досвідчена Глава місії, яка добре знає Україну і Росію. Вона вдумлива і рішуча. А це якраз те, що зараз США і Україна потребують у Києві».

Пані Йованович — випускниця Принстонського університету, де вона отримала ступінь бакалавра з історії та російських студій. Вона вчилась в інституті ім. Пушкіна і має ступінь магістра в Національному оборонному університеті.

«БУДЕМО РОЗРАХОВУВАТИ НА ПРОДОВЖЕННЯ ПЛІДНОГО ДІАЛОГУ»

Олександр ЦВЄТКОВ, американіст, професор, Дипломатична академія МЗС України:

— Пані Марі Йованович — кар’єрний дипломат з професійним знанням Євро-Азійського регіону, вільним володінням російської мови і можна очікувати спеціальним тренінгом української до акредитації, і що найважливіше хорошими зв’язками в держдепі та славою основного «дослідника» по радарам-кольчугам у період її попереднього перебування на дипломатичній посаді в Україні. Останнє може свідчити саме про послідовність у дотриманні жорсткого принципу контролю у ставленні американської сторони до проблеми корупції і боротьби з нею в Україні.

Також треба звернути увагу на те, що це призначення готується адміністрацією демократів на фінішній прямій праймеріз і напередодні президентських виборів в США. Тим самим опосередковано мова може йти про продовження або, краще, про намір продовжувати політичний курс демократів по відношенню до України через поточну ротацію послів, що як відомо розглядається у цій країні як політичне призначення. Сигнал прямий для нашої країни щодо пріоритетів у політичній грі на випередження результатів президентських виборів і водночас засіб страхування на випадок партійної зміни адміністрації через вибори в рамках дипломатичного новопризначення посла до нашої країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати