Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Борщовий набір» подорожчав майже на 20%

Експерти: «Вже в липні овочі подешевшають під натиском нового врожаю»
18 червня, 11:15
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, минулого місяця середні роздрібні ціни овочевого набору на продовольчих ринках України зросли на 71% порівняно з травнем 2012 року і на 19% — порівняно з травнем 2013 року. Тоді овочі «борщового набору» коштували 11,94 гривні.

Порівняно із квітнем, у травні 2014 року ціна «борщового набору» зросла на 2,7% і склала 14,21 гривні, повідомляє директор Національного наукового центру Інститут аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко. «У середньому в Україні вартість овочів «борщового набору» у травні 2014 року становила 14,21 гривні, що на 2,7% перевищило показник попереднього місяця», — зазначив він.

За словами Лупенка, майже на третину порівняно з квітнем 2014 року зросли ціни на капусту — на 35,3%, запаси якої майже вичерпано, а також на імпортовану цибулю — на 29,6%. Подорожчала також морква — на 15,0%, столовий буряк — на 13,3% і картопля — на 6,5%. «Без змін залишилася ціна часнику, квасолі і солодкого перцю», — йдеться в повідомленні Інституту. Водночас майже на третину подешевшали корінь петрушки — на 30% та зелені культури власного виробництва — на 27,8%.

Водночас, найвищі ціни на «борщовий набір» дослідники зафіксували в Києві. Минулого місяця овочі для борщу коштували в столиці 19,51 гривні, що на 37,3% більше, ніж у середньому по Україні. Найбільше подорожчала капуста, ціна якої перевищувала середню по Україні на 95%, морква — відповідно на 91,3% і зелені культури — на 84,6%. «Ціни на столовий буряк та цибулю на ринку у Києві більше, ніж на половину перевищували середні роздрібні на вітчизняних продовольчих ринках», — повідомили в Інституті аграрної економіки. Відтак, значно дорожчими були також картопля — на 49,1%, корінь петрушки — на 42,9%, томатна паста — на 20,5% та квасоля — на 20%. Незначне перевищення середніх цін по Україні продемонстрували часник (10,0%) та солодкий перець (2,9 %).

Підвищення ціни, пояснює Юрій Лупенко, пов’язано із прискоренням річної інфляції та з побоюваннями виробників нестабільності ситуації в країні. «В річному вимірі все так закономірно і зростає — в межах 20%», — пояснив він «Дню». Крім цього, зазначив директор Національного наукового центру Інститут аграрної економіки, зростання цін, зокрема на цибулю, відбувається через скорочення запасів продукції. «В Україні вона практично закінчилася. Є лише імпортована продукція», — каже він. Водночас цього року експерт прогнозує зростання вирощування овочів відкритого грунту продукції на 4,2%. До того ж, цінову гарячку, на думку Лупенка, призупинить масове надходженням на ринок нового урожаю. «Зараз вже відбувається поступове надходження продукції нового врожаю. Але зниження ціни варто чекати приблизно в липні. Це буде спад відносно травня, а щодо 2013 року все одно буде зростання», — повідомив він.

Володимир ЛАПА, генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»:

— Зростання ціна на «борщовий набір» зараз — закономірно. Адже на ринок надходить продукція нового врожаю, і ми бачимо, що картопля врожаю 2013 року коштує 9—10 гривень за кілограм, а молода — 10—12 гривень. Водночас, молода капуста коштує дешевше, ніж капуста попереднього врожаю. Гадаю, в другій половині червня ми увійдемо в фазу поступового зниження ціни. Це відбудеться за рахунок надходження свіжої продукції на ринок. Відповідно, до кінця червня спостерігатимемо нейтральну динаміку або, можливо, навіть, і невеличке зниження.

У нас два роки поспіль спостерігається підвищення ціни на овочі. Ми пам’ятаємо, що три роки тому картопля та капуста коштували від восьми до 11 гривень за кілограм. Потім ціна обвалилася. Причинами цього є, по-перше, масове виробництво популярного продукту, тож ринок перенасичується. По-друге — можливості для експорту обмежено.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати