Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кадровий резерв для відновлення України

Національний університет “Києво-Могилянська академія” у співпраці з Офісом розвитку публічної політики запускає магістерську програму з метою підготовки професіоналів для місцевого розвитку
30 травня, 17:12

Національний університет “Києво-Могилянська академія” у партнерстві з Офісом розвитку публічної політики оголосив про запуск нової магістерської програми “Політика врядування в місті”.

Метою міждисциплінарної інноваційної освітньо-професійної магістерської програми, за словами її засновників, є підготовка висококваліфікованих, конкурентоспроможних професіоналів в сфері політології та менеджменту, які будуть мати системне мислення, володітимуть фаховими знаннями і компетенціями, необхідними для ефективної управлінської, аналітичної, консультативної діяльності, а також достатніми спроможностями для впровадження прогресивних підходів у політиці врядування в місті, дбатимуть про легітимність ухвалюваних в ОМС рішень, будучи відданими принципам належного врядування, прагнутимуть залучати громаду до відновлення й розвитку населених пунктів, розвиватимуть інституційну спроможність муніципалітетів, володітимуть достатнім бенчмаркінгом для формування високої «планки вимог» до забезпечення належних умов для зростання якості життя містян, мислитимуть категоріями створення належних умов для підвищення інвестиційної привабливості міст та тяжітимуть до стратегічних підходів в питаннях місцевого розвитку.

фото

«Ми напрацювали міждисциплінарну програму, яка орієнтована на місцеве самоврядування. Ми з вами розуміємо, що Україна може пишатися тим етапом реформи децентралізації, яку ми пройшли, але ми маємо її завершити. На жаль, пересічний мешканець громади так і не зрозумів, а як це його стосується і чому об’єднані територіальні громади сьогодні мають бути суб’єктами політики. Саме тому програма об’єднує два стандарти – політологію і менеджмент», – заявили на пресконференції, присвяченій цій події декан факультету “Києво-Могилянська школа професійної та неперервної освіти” Тетяна Нагорняк.

фото

«Для того, щоб належно виконувати свої повноваження, потрібні не тільки гроші, а і належні спроможності місцевих управлінців. Більше того, на мою думку, спроможності – це головна передумова для місцевого розвитку. Міста є центрами економічного зростання у всіх країнах світу. З початком процесу децентралізації в Україні в 2014 році вся країна мала можливість пересвідчитися, що при наявних фінансових інструментів та повноважень з їх використання, не всі громади можуть розвиватися. Звичайно, це природно, що розвиток був нерівномірним. Якісь громади були більш успішними, якісь менш.  Але можу з впевненістю говорити, що це напяму корелювалося з управлінськими спроможностями на місцях. Вже тоді було зрозуміло, що державі важливо забезпечити належну підготовку управлінців для органів місцевого самоврядування», – зазначив співзасновник Офісу розвитку публічної політики, керівник програми “Розвиток демократичних практик”, засновник програми “Школа Мерів” Руслан Рохов.

фото

Сьогодні з проблемою недостатньої спроможності здійснювати власні та делеговані повноваження стикаються більше половини органів місцевого самоврядування. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення громадської організації «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», які були презентовані в Укрінформі. Згідно з опитуванням, 55% органів місцевого самоврядування стикаються з такою проблемою як недостатня спроможність здійснювати власні та делеговані повноваження.

фото

Війна поставила перед громадами  безпрецендентні виклики. За офіційною інформацією, сьогодні понад 1900 міст, містечок і сіл потребують відновлення. Як сказав Президент України Володимир Зеленський, “відновлення України буде найбільшим у Європі економічним проєктом за життя кількох поколінь”.

“З завершенням війни нашій країні будуть доступні значні фонди для відновлення. За таких обставин наша спроможність залучити їх напряму буде залежати від здатності місцевих управлінців належно підготувати та подати проекти розвитку своїх територій. Саме тому важливо запускати освітні ініціативи для підготовки майбутніх керівників Агенцій місцевого та регіонального розвитку, керівників департаментів муніципалітетів, а також міських голів та їх команд”, - підкреслює Руслан Рохов. Він  переконаний, що ті люди, які пройдуть це навчання на програмі “Політика врядування в місті”, будуть тими лідерами, які принесуть процвітання своїм громадам.

Ліцензійний обсяг першого набору становить 40 осіб. Для навчання на пілотній магістерській програмі Команда Програми відбере відповідну кількість здобувачів другої вищої освіти.

Для участі в конкурсі та претендування на отримання стипендії вступники мають скласти ЄФВВ з політології чи менеджменту, ЄВІ з іноземної мови та подати мотиваційний лист до НаУКМА.

На основну сесію зі складання іспитів можна було зареєструватись в травні. Ті, хто не встиг цього зробити, можуть зареєструватись на додаткову сесію, процес реєстрації на яку триватиме з 17 до 21 червня.

За результатами складання рейтингу та співбесіди Команда Програми відбиратиме кращих вступників для на навчання на програмі. Перевагу матимуть особи з попереднім досвідом роботи в сфері місцевого розвитку та самоврядування, або досвідчені менеджери з приватного сектору, які прагнуть служити суспільству.

Вартість навчання на одну особу становитиме 150 000 грн., за всю навчальну програму (16 місяців).

Разом з тим,  Офіс розвитку публічної політики, в рамках Меморандуму про співпрацю з НаУКМА, докладатиме зусиль до залучення гранту для формування стипендіального фонду, в рамках якого донори можуть встановити власні додаткові вимоги до здобувачів вартість навчання яких вони готові оплатити.

“У сьогоднішніх умовах, коли видатки бюджету спрямовані на забезпечення перемоги у війні, вкрай важлива увага донорів до подібного роду проектів. Адже саме на таких ініціативах можна апробувати інноваційні навчальні методики, які потім можна стандартизувати як самодостатню дисципліну, що піддаєтбся масштабуванню на інші університети”, - зауважив Руслан Рохов.

Важливо, каже засновник “Школи Мерів”, щоб  на момент, коли Україна переможе і розпочне відновлення, наш розвиток не гальмувала відсутність відповідного кадрового забезпечення.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати