Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Карт-бланш — великим, перевірки — дрібним

Антимонопольний комітет назвав шість пріоритетних напрямків роботи
29 січня, 13:13

2013 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) пріоритетними називає шість ринків. Зокрема, АМКУ планує розібратися з монополізацією ринку підключення до інженерних мереж, наданням адміністративних послуг, орендних відносин, ритуальних послуг, оптово-роздрібним ринком продажу ліків та вивезенням відходів. Про це вчора, відповідаючи на запитання «Дня», повідомив голова АМКУ Василь Цушко.

«У нас є проблема при підключенні до енергетики, до газових мереж, до водопроводу, до каналізації. Ці ринки підключень у нас пріоритетні на 2013 рік. Наступний — це ринок послуг, які надають при наданні адміністративних послуг. Президент України доручив Антимонопольному комітету моніторити, як надаються адмінпослуги. Є такий момент, що для отримання адміністративної послуги ти повинен отримати ще якісь послуги, і там існує непорядок», — розповів Цушко. За його словами, частіше такі «додаткові» адмінпослуги надають приватний малий та середній бізнес.

Також пріоритетним на цей рік Цушко назвав ринок оренди земель сільськогосподарського призначення. «Не скрізь однакові умови для того, щоб взяти землю в оренду сільгосппризначення. У деяких регіонах монополізація, нерівні умови при наданні земель в оренду... В тому числі нерівна оплата за оренду», — пояснив він, відповідаючи на запитання «Дня». Якщо треба буде, то комітет звертатиметься до уряду для прийняття потрібних законів.

АМКУ обіцяє також пильнувати ринок оптової та роздрібної реалізації ліків, «на якому кожен рік є проблеми». «Ми хочемо досконало розібратися в цьому ринку в рамках своєї компетенції», — продовжує він. У списку перевірок — і ринок ритуальних послуг та вивезення відходів. При необхідності, як сказав Цушко, комітет буде звертатися до уряду для прийняття потрібних законів. Що ж, схоже, що під першочерговий нагляд потраплять дрібні ринки, а от ті, де наявні потужні гравці, як то хімічна галузь або аграрний ринок, залишаться на потім. Можливо...

За словами Цушка, комітет також має намір стежити ще за однією резонансною справою і розпочати перевірку мобільного оператора «Київстар», щойно той підвищить тарифи на свої послуги з 1 лютого.

«На даний момент ми моніторимо всі заяви великого мобільного оператора «Київстар» щодо збільшення ціни на внутрішні послуги у своїх тарифних планах», — відповів перший заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін на уточнююче питання «Дня» щодо реакції на наміри монополіста переглянути свої тарифи. Він зазначив, що перш ніж зайнятися цим питанням, комітет повинен завершити процедуру зі взаємовідносин з великими мобільними операторами, яку було розпочато 2012 року. Паралельно, додав він, вивчають, за рахунок чого можливе обґрунтоване підвищення цін на послуги «Київстар». Нагадаємо, що раніше компанія «Київстар» із 1 лютого вирішила підвищити тарифи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати