Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Корпоративне управління в державному секторі: виклики та перспективи

Як законодавчі новації та воєнний стан впливають на управління державними підприємствами в Україні
31 травня, 12:23

В Україні триває реформа корпоративного управління, яка стартувала ще в 2014 році. Цей процес зазнав значних змін під впливом законодавчих новацій та умов воєнного стану. Нещодавно Професійна асоціація корпоративного управління та Офіс розвитку публічної політики організували захід на тему «КОРПОРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ В ДЕРЖАВНОМУ СЕКТОРІ: ЩО ВИМАГАЄ ЗАКОН І ВОЄННИЙ СТАН?», на якому ключові спікери поділилися своїм баченням та експертизою.

фото

Віталій Коваль, голова Фонду державного майна, підкреслив: "Прийнятий закон про корпоративне управління у державному секторі - це початок шляху. Ще 6 місяців потрібно на розробку нормативної документації, та ще 12 на імплементацію. Але ми пройшли точку неповернення. Ми чекаємо формування наглядових рад з галузевою експертизою. Адже в управлінні Фонду більше 2300 підприємств, які здійснюють діяльність по більш як 600 напрямках. Тому дуже важливо зараз мати професійних директорів і членів наглядових рад.”

фото

Олексій Мовчан, народний депутат України, заступник Голови комітету ВРУ з питань економічного розвитку, наголосив: "Ми працюємо над тим, щоб ліквідувати дивну конструкцію, яка досі існує у нашому законодавстві і перейти до кращих практик управління державним майном. Ми даємо більше свободи. Відпускати і децентралізувати - наше кредо. Ми віддали багато повноважень наглядовим радам, і ці повноваження забрали від органів управління, тобто міністерств."

фото

Надія Кобиляк, старша проєктна менеджерка команди підтримки реформ Мінекономіки, зазначила: "Щоб компанія мала змогу швидко реагувати на виклики, вона має бути гнучкою. Тому потрібно зробити вагому зміну у світоглядах і підходах. Зараз система заточена на превентивний контроль, коли наперед все погоджується акціонером чи міністерством як полісімейкером. Потрібно перейти до ОЕСР стандартів. Здійснювати контрольні заходи постфактум. Щоб державна компанія була вільна у своїй реакції на сигнали ринку".

фото

Павло Фролов, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, додав: "Для ефективного корпоративного управління на стратегічно важливих державних підприємствах нагальним є впровадження оновленої моделі управління, яка базуватиметься на адаптованих до українських реалій найкращих світових практиках корпоративного управління, заснованих на Керівних принципах ОЕСР."

фото

Захід став важливою платформою для обговорення сучасних викликів та перспектив розвитку корпоративного управління в умовах воєнного стану. Спікери підкреслили необхідність подальшої адаптації до кращих світових практик та важливість гнучкості і професіоналізму у цьому процесі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати